Skal det fiberduk under singelen?

SPØRSMÅL:

Jeg har laget et bed, som skal ha et bunndekke av knust pukk, såkalt hagesingel. Men jeg er i tvil om jeg skal legge fiberduk under?

SVAR:

Det er klart en fordel å legge fiberduk under, for da slipper du å luke ugress i bedet. Det skal nemlig ikke mye lys til for at ugresset skal kunne gro, selv om bakken er dekket av singel.

Det finnes flere forskjellige typer fiberduk, og her er “ugressduken” det riktige valget. Den er lystett og UV-bestandig. Den slipper vann, gjødsel og andre næringsstoffer gjennom, men stenger for lyset. Velg en kraftig type på minimum 50-100 gram per m2. Den kan både utrydde og hemme ugress, og holder jord og singel adskilt.

Normalt ligger duken tett på overflaten. Derfor skal den også være UV-behandlet, så den ikke brytes ned og mørnes av sol og lys. Hvis du skal ha planter i bedet, lager du bare små hull i duken med en hobbykniv.

VELG RIKTIG FIBERDUK TIL FORMÅLET:

Ugressduk: Kraftig, lystett og UV-bestandig. Brukes for eksempel under singel. Bremser ugress og holder jord og singel effektivt adskilt.

Vekstduk: Lett og gjennomsiktig. Brukes for eksempel i kjøkkenhagen. Slipper lys, luft og vann gjennom, og beskytter mot frost.

Fiberduk til drenering: Sterk og elastisk. Brukes ofte over dreneringsrør. Duken slipper gjennom vann, men ikke sand, grus og småstein.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage