Forleng terrassen med en flott hagesti

Har du allerede en treterrasse, er det opplagt å la den fortsette som en sti til for eksempel drivhuset. Hagestien av terrassebord er bygget på en enkel konstruksjon. Hvis du vil, kan du bruke oppskriften til å utvide terrassen eller lage en helt ny.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En helg
Pris
1000 kroner

Intro

Mange hagestier er av heller eller stein. Men det trenger ikke å være slik – en hagesti kan fint også lages av terrassebord. Det tar heller ikke lengre tid enn det tar å lage en sti av belegningsstein.

I denne hagen hadde vi allerede en treterrasse, og fordi vi gjerne ville kunne komme tørrskodd til drivhuset, ble løsningen en hagesti bygget på en enkel trekonstruksjon, med samme terrassebord som ligger på terrassen.

Bygg terrasse på samme vis

Underveis møtte vi på en enkelt hindring: et tre som sto akkurat der stien skulle gå. Vi kunne ha felt treet, men i stedet valgte vi å gå rundt det. Det krever bare en liten endring i oppbyggingen for å lage plass til treet, uten at du svekker konstruksjonen. I tillegg gjør det hagestien mye lekrere.

Denne stien er kun halvannen meter bred, men den er i prinsippet bygget som en terrasse. Hvis du vil, kan du bruke den samme oppskriften til å bygge deg en liten eller stor terrasse, enten frittstående eller sammen med en flott hagesti av tre.

Redaksjonen anbefaler: Slik legger du bord på terrassen

Veiledning

01
Lag et sterkt underlag 6 Trinn

Før du bygger opp skjelettet, skal du forsikre deg om at underlaget er bra. Det betyr i praksis at du skal grave deg ned til solid jord.

Et lag grus hjelper deg å drenere jorden, og det gjør det lett å rette opp underlaget, så det blir plant. Bruk eventuelt fiberduk under grusen.

Selve skjelettet er bygget opp av impregnert 48 x 73 mm. Plankene er hevet fra grusdekket ved hjelp av belegningsstein. Steinene skal ligge i en høyde som gjør at terrassebordene øverst havner i plan med den eksisterende terrassen ved siden av. De ytterste plankene ligger dobbelt, for å gi støtte til en ramme rundt bordene.

1

1. Grav vekk moldjorden Du skal ned til fast jord, så underlaget kan bli stabilt.

2

2. Legg ut grus Legg eventuelt først en fiberduk, deretter et lag med grus. Rett opp grusen med en rive.

3

3. Finn riktig høyde Legg opp en lang planke (A) på kanten av terrassen, og bruk planken til å justere underlaget i riktig høyde der steinene skal støtte hagestien.

4

4. Lag et enkelt skjelett Her ligger plankene med ca 50 cm mellomrom. De er understøttet med belegningsstein og et lag murpapp som mellomlegg. De to ytterste er doble.

5

5. Bygg deg rundt hindringer Med en solid ”A-konstruksjon” kommer du deg lett rundt hindringer, som her, der et tre står i veien for hagestien.

6

6. En sterk skjøty Styrken i skjøten sikrer du ved å lage den som vi har vist (vi har farget plankene for å gjøre det tydeligere).

02
Legg på bordene 4 Trinn

For å skjule endene på terrassebordene, legger vi kantbord som en ramme rundt hagestien. De legges litt over midten av dobbeltplankene. Da er det plass til både terrassebordene og kantbordet.

Vi begynner med å legge det første kantbordet, slik at terrassebordene kan legges inn mot det. Deretter legger vi terrassebord. De kappes til slutt, slik at det andre kantbordet blir liggende akkurat som det første.

Sørg for å ha kontroll på målene underveis, slik at antallet terrassebord kommer til å gå opp med hele bord. Det kan du gjøre ved å justere litt på mellomrommene.

1

1. Begynn med kanten Legg et terrassebord langs en av de ytterste dobbeltplankene. Det skal ligge så det akkurat dekker sprekken mellom plankene. Skru det fast i den ytterste.

2

2. Legg på dekket Legg bordene så de støter mot kant bordet. I den andre enden skal de rekke over sprekken mellom dobbeltplankene.

3

3. Merk opp til kantbordet Legg det andre kantbordet på samme måte som kantbordet i den andre siden. Strek opp, så bordene under kan kappes.

4

4. Kapp til bordene i lengden Skjær langs streken med en dykksag på skinne, eller før en sirkelsag langs et rett anlegg langs streken. Til slutt skrur du på det andre kantbordet.

Materialer

  • 48 x 73 mm trykkimpregnerte planker
  • 28 x 120 mm brunimpregnerte terrassebord
  • 5 x 50 mm terrasseskruer

Tidsforbruk

En effektiv helg.

Pris

Cirka 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette er en enkel måte å lage en hagesti eller en terrasse på. Her kan de fleste henge med.

3D-modell

3D-modell

Hagegang

Hagestien i tre er bygget på en enkel konstruksjon.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Grav ut og legg grus

Topplaget graves av, fiberduk legges, så legges et lag til med grus.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Et enkelt skjelett

Her ligger tilfarerne med cirka 50 cm mellomrom. De er understøttet med belegningsstein og et lag murpapp som mellomlegg. De to ytterste ligger dobbelt.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

En sterk knekk

Styrken i knekken sikrer du ved å forskyve lektene i sammenføyningen skiftvis.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Monter dekk- og kantbord

Terrassebordene legges slik at de støter mot kantbordet. Monter det andre kantbordet.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hage