Gratis vitaminer til hagen

Det er ikke vanskelig å kompostere hageavfallet. I prinsippet er du godt i gang når du samler det i en haug. Men har du en kompostbinge, setter du mer fart i den naturlige prosessen. Her får du oppskriften på hvordan du lager en helt enkel binge med fleksible rammer.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 timer
Pris
500 kroner

Intro

Denne kompostbingen er enkel å lage. Den er praktisk fordi den består av fleksible rammer som du stabler oppå hverandre til den har den høyden du ønsker. Det er derfor lett å tilpasse bingen til de aktuelle behovene i hagen din.

Mellom rammene er det litt luft, fordi en viss lufttilførsel til kompostbingen er nødvendig for å holde i gang i nedbrytingsprosessen.

Du bestemmer selv hvor mange rammer du vil lage i alt, men åtte bør du nok minst ha. Fem til seks rammer vil normalt være nok til en seksjon, og da har du et par rammer å begynne en ny seksjon med. Den ferdige kompostjorden ligger nemlig normalt i bunnen og midten av kompostbingen, så når du skal ha tak i den, har du bruk for et sted å legge det øverste laget som ennå ikke er ferdig omsatt. Det kan du løfte over i den nye seksjonen, og etter hvert som du får arbeidet deg ned i den gamle kompostbingen, får du frigjort flere rammer til den nye seksjonen.

Denne kompostbingen er bare til hageavfall. Ønsker du å kompostere organisk kjøkkenavfall, skal du skaffe deg en lukket beholder slik at du ikke risikerer å invitere rotter.

Veiledning

01
Lag rammene 4 Trinn

Kompostbingen består av fleksible rammer på 77,5 x 77,5 cm. Du må være nøyaktig når du måler opp, slik at rammene blir like store og lett kan settes oppå hverandre. De skal ikke sitte for stramt.

I hvert hjørne av rammene monterer vi en bit av en 48 x 48 mm lekt som et lite bein og avstiving. Dette sikrer at rammene er lette å stable og står stabilt oppå hverandre. Det lille beinet er 17 cm langt - cirka 2 cm lengre enn bredden på bordene. Avstanden mellom rammene er 2 cm.

Når beina monteres 4 cm fra overkanten på rammene, blir det 2 cm luft mellom dem når de stables oppå hverandre.

1

Monter rammene med skruer når du har saget til bordene i lengden - her 75 cm. Det er en god idé å bruke en vinkel når du skal markere hvor du skal sage. Oppmålingen skal være så nøyaktig som mulig, slik at rammene blir like store.

2

Plasser biter av en 48 x 48 mm lekt i hvert hjørne, og merk opp til beina. De er 17 cm lange og skal plasseres 4 cm fra overkanten på rammen. Bor opp til beina gjennom sidene på rammen.

3

Beina kles med takpapp. Det gjør at de trekkes et par millimeter inn fra innsiden av rammen og sikrer at beina ikke kommer i klem. Rammene kan dermed lett stables og tas fra hverandre igjen.

4

Fest beina med 5 x 50 mm skruer - to stk fra hver side. Fjern den over flødige takpappen med en skarp hobbykniv.

Materialer

Til en ramme i furu eller annen tresort:

  • 4 sider av 23 x 148 mm, 75 cm
  • 4 bein av 48 x 48 cm lekt, 17 cm
  • Takpapp, 2 x 150 mm
  • Skruer, 5 x 70 mm og 5 x 50 mm
  • Evt. galvanisert netting og stifter

Tidsforbruk

4-5 timer

Pris

Cirka 500 kroner

Vanskelighetsgrad

Denne kompostbeholderen er et fint og overkommelig nybegynnerprosjekt.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage