Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en gabionmur

Skriv ut Lagre artikkel

Vil du lage en rask mur eller dele opp hagen din i mindre rom, kan du gjøre det ved hjelp av stålgabioner.

Gabioner er grovt sagt store nettingbur, som man fyller med forskjellige slags steinmaterialer, eksempelvis kulestein. Gabioner fås i mange forskjellige størrelser, så du kan lett finne en størrelse som passer.

Gabioner kjøpes alltid sammenpakket, så først må du starte med å sette dem sammen. Du behøver ikke å gjøre det der hvor de skal stå, da du forholdsvis enkelt kan flytte dem tterpå. Anleggsgartneren starter med å sette den ene siden sammen med bunnen.

De to elementene legges opp ved siden av hverandre, og det skyves en lang stålpinne inn gjennom de små løkkene som er på begge stålelementene. På den måten henger side og bunn nå sammen.

Det samme gjentas på den andre siden, samt i endene. Når sidene er festet, reises de opp, og sidene settes sammen på samme måte ved hjelp av stålpinner. Det er viktig å sette stivere inne i gabionen, ellers vil vekten av steinen få sidene til å bue ut.

Anleggsgartneren setter stivere med ca. en halv meters avstand, i 40 cm’s høyde. Når du har fylt stein opp til stiverne, setter du fast neste rad med stivere 30-40 cm høyere oppe.

I endene skal stiverne sitte diagonalt, så de sitter fast i både sidene og i midten av endene. Til slutt monteres lokket. Endene av stålpinnene kommer til å stikke ut, så her tar anleggsgartneren et jernrør og bruker det til å bikke pinnen tilbake.

På den måten blir pinnen låst fast, og du risikerer heller ikke lenger å rive deg opp på den.Når du legger i stein, kan du gjøre det på to måter. Enten kan du bare helle i steinene, noe som er raskt men til gjengjeld ikke gir så pen finish.

Eller du kan legge hver eneste stein for hånd. Da gjelder det å legge steinene så de passer sammen, og samtidig prøve å få en forholdsvis jevn og lukket side. Fugene skal være så små som mulig, samtidig som de ligger noenlunde forskutt i forhold til hverandre.

Selv om det tar lengre tid å legge hver eneste stein, kan det være verdt det, da resultatet også blir penere. Gabioner er enkle å bygge og har mange anvendelsesmuligheter i hagen.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Bygg en gabionmur
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake