Bygg en gabionmur

Vil du lage en rask mur eller dele opp hagen din i mindre rom, kan du gjøre det ved hjelp av stålgabioner.

Gabioner er grovt sagt store nettingbur, som man fyller med forskjellige slags steinmaterialer, eksempelvis kulestein. Gabioner fås i mange forskjellige størrelser, så du kan lett finne en størrelse som passer.

Gabioner kjøpes alltid sammenpakket, så først må du starte med å sette dem sammen. Du behøver ikke å gjøre det der hvor de skal stå, da du forholdsvis enkelt kan flytte dem tterpå. Anleggsgartneren starter med å sette den ene siden sammen med bunnen.

De to elementene legges opp ved siden av hverandre, og det skyves en lang stålpinne inn gjennom de små løkkene som er på begge stålelementene. På den måten henger side og bunn nå sammen.

Det samme gjentas på den andre siden, samt i endene. Når sidene er festet, reises de opp, og sidene settes sammen på samme måte ved hjelp av stålpinner. Det er viktig å sette stivere inne i gabionen, ellers vil vekten av steinen få sidene til å bue ut.

Anleggsgartneren setter stivere med ca. en halv meters avstand, i 40 cm’s høyde. Når du har fylt stein opp til stiverne, setter du fast neste rad med stivere 30-40 cm høyere oppe.

I endene skal stiverne sitte diagonalt, så de sitter fast i både sidene og i midten av endene. Til slutt monteres lokket. Endene av stålpinnene kommer til å stikke ut, så her tar anleggsgartneren et jernrør og bruker det til å bikke pinnen tilbake.

På den måten blir pinnen låst fast, og du risikerer heller ikke lenger å rive deg opp på den.Når du legger i stein, kan du gjøre det på to måter. Enten kan du bare helle i steinene, noe som er raskt men til gjengjeld ikke gir så pen finish.

Eller du kan legge hver eneste stein for hånd. Da gjelder det å legge steinene så de passer sammen, og samtidig prøve å få en forholdsvis jevn og lukket side. Fugene skal være så små som mulig, samtidig som de ligger noenlunde forskutt i forhold til hverandre.

Selv om det tar lengre tid å legge hver eneste stein, kan det være verdt det, da resultatet også blir penere. Gabioner er enkle å bygge og har mange anvendelsesmuligheter i hagen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hage