Lag dine egne krukker

Blomsterkrukker selges i størrelser som ikke alltid passer behovene dine. Heldigvis kan du enkelt og raskt lage dine egne krukker av porebetong – nøyaktig i den størrelsen du trenger.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
200 kr/krukke

Intro

Når du skal sage i porebetong, er det viktig at målene er nøyaktige og snittene rette, slik at det blir enkelt å sette sammen delene. Du hjelper deg selv godt på vei, hvis du lager et langt, rett sagspor i en treplate, som du kan sage etter.

Når delene er skåret til, settes de sammen med lim og skruer. Til slutt slipes krukken, så overflaten blir helt jevn.

Veiledning

01
Delene lages og monteres 7 Trinn

Når du skal sage i porebetong, er det viktig at målene er nøyaktige og snittene rette, slik at det blir enkelt å sette sammen delene. Du hjelper deg selv godt på vei, hvis du lager et langt, rett sagspor i en tre plate, som du kan sage etter. Når delene er skåret til, settes de sammen med lim og skruer. Til slutt slipes krukken, så overflaten blir helt jevn.

1

Start med å måle opp hvor store krukkene skal være for å passe.

2

Finn en treplate du kan jobbe på. Det er en god idé å lage et hjelpespor i platen, som du kan sage etter. Det gjør at delene blir like, og dermed enklere å sette sammen. Hjelpesporet skal være litt lenger enn de delene som skal sages ut.

3

Sag ut delene. Sett fast et rett bord i en vinkelrett posisjon i enden av hjelpesporet. Da går det raskt. Porebetongplatene legges bare til rette langs bordet og sporet, og du er klar til å sage. Du kan fint bruke en vanlig håndsag til jobben.

4

Lim sammen delene når alle er skåret til. Bor først to skruehull i hver skjøt med et 6 mm bor. Rør deretter opp limet til pore­ betongen, og smør det på kantene som skal limes med en tannsparkel.

5

Delene settes sammen med 6 x 80 mm skruer i de forborede hullene. Skruene er midlertidige, og fjernes når limet er tørt.

6

Monter bunnen med lim og skruer når sidene er satt sammen. Her skal du også lage forborede hull, før du legger på limet med en tannsparkel.

7

Til slutt slipes skjøtene med grovt slipepapir, til de får en jevn overflate. Fjern skruene før du sliper, slik at du ikke risikerer å ødelegge slipepapiret.

02
Krukken pusses 4 Trinn

Hvis du pusser krukken, får den en flott, jevn overflate. Kjøp gjerne en ferdigblandet pussmørtel, som bare skal blandes med vann. Her har vi brukt en ferdigmørtel fra Weber, som gir en fin, litt strukturert overflate, og sikrer at krukken blir frostsikker. Husk også å pusse krukken innvendig, så den blir vanntett. Når pusslaget er tørt, etter cirka et døgns tid, kan krukken males.

1

Smør på pusslaget og fordel det jevnt med en tann­ sparkel, så tykkelsen blir den samme over hele flaten.

2

Glatt pusslaget med et skumgummibrett, til det blir jevnt. Bruk sirkelbevegelser.

3

Puss også innvendig, så krukkene blir vanntette.

4

Til slutt pusses overkanten. Når pusslaget er helt tørt, males krukkene et par strøk med en murmaling.

Materialer

  • Porebetong (50 mm plater) (her 2 sider à 28 x 30 cm, 2 sider à 30 x 38 cm, bunn 38 x 38 cm)
  • Porebetonglim
  • Pussmateriale (her fra Weber)
  • Skruer, 6 x 80 mm
  • Murmaling

Spesialverktøy

  • Evt. dykksag med føringsskinne
  • Tannsparkel, 8-10 mm
  • Skumgummibrett

Tidsforbruk

2-3 dager, inkludert tørketider

Pris

Cirka 200 kroner per krukke

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt, der alle kan henge med.

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage