Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lag ny drenering

Skriv ut Lagre artikkel

Økt nedbørsmengde, kombinert med tilstoppede, gamle drensrør, gir flere og flere oversvømmelser og øker behovet for en ny og større dreneringsløsning.

Og det er faktisk ikke noe stort problem å lage en ny drenering. Særlig ikke hvis man har en minigravemaskin eller har leid en. Først må det graves ut til en ny drenskum. Den skal 140 cm ned, og avløpet skal ligge minst 70 cm under jordoverflaten.

Før i tiden etablerte man synkekum ved å putte en masse stein i et hull. I dag bruker man for det meste regnvannskassetter i plast.

Drenskummen, som har en diameter på 31,5 cm, plasseres i hullet, og jorden stampes litt til. Fra drenskummen skal det nå graves ut til røret, som skal føre vannet videre til regnvannskassettene.

Røret, som har en diameter på 11 cm, skal ligge i en dybde på minst 70 cm, og ha et fall ned mot kassettene på 1 centimeter for hver løpende meter. Røret skal dekkes med sand, som er egnet til formålet. Sanden stampes godt fast rundt røret, og det kontrolleres at fallet på en cm pr løpende meter er riktig.

I dette tilfellet skal det brukes 2 regnvannskassetter, som hver måler 100 x 40 x 50 cm og som hver kan ta unna vann fra 29 kvadratmeter. Også her skal det være 70 cm til jordoverflaten.

Med et mellomstykke og en skjøtemuffe skal kassetten forbindes til røret. Det må tilpasses et stykke rør, og til det bruker fagmannen en rørskjærer.

Den innstilles til rørtykkelsen, og kjøres bort til markeringen hvor røret skal skjæres. Ved å klemme og dreie er røret raskt saget over. Og snittet er helt rett. Rørstumpen, som er smurt inn med et vannbasert glidemiddel med teflon, settes på plass. Den første kassetten er tilknyttet.

Den pakkes inn i fiberduk, så det ikke kan komme noe jord i når den blir dekket til. Den andre kassetten legges ved siden av den første. Den behøver ikke å bli tilkoblet røret, da vannet fordeler seg jevnt i begge kassetter.

Begge kassettene dekkes grundig til med fiberduken. Det fylles sand på særlig rundt skjøtene. Og det stampes grundig rundt rørskjøtene. Så kan kummen og rørene dekkes til.

Nå skal det bare etableres forbindelse til regnvannsavløpet. For ikke å skade hellene med minigraveren, bruker fagmannen en skuffe til å grave ut til avløpsrøret. Også det skal falle med en centimeter pr meter. Den godkjente grusen fylles på, og det stampes godt til rundt røret.

Rørstykkene skjøtes, og det kontrolleres hele tiden at det er riktig fall. Fagmannen sager først nå ut hullet i drenskummen. En krage monteres, og tilløpsrøret kobles til. Vann helles i overvannsrennen.

Dermed kan man se om systemet virker før man fyller igjen. Og det gjør det. Det skal være minst 10 cm fra vannspeilet i drenskummen og opp til tilløpsrørets kant. Jorden kan fylles tilbake og stampes. Nå skal røret skjæres rett over, så man trenger et vater.

Det markeres hvor det skal skjæres med vinkelsliperen. Fagmannen monterer en gummiring, så sand og grus ikke kan falle i brønnen.

Dekslet kan legges på, og området stampes godt før hellene legges tilbake. Med den nye dreneringen og synkekummen, som er plassert et godt stykke fra huset, bør der ikke oppstå noen oversvømmelser på mange år.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Lag ny drenering
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake