Lett og elegant plantehylle til terrassen

Når du stabler planter i mange etasjer, kan du på kort tid skape frodige vegger rundt terrassen. Dette systemet er også så fleksibelt, at du i løpet av få minutter kan flytte rundt på kassene, slik at plantehyllen hele tiden innretter seg etter plantene som står i den.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1-2 dager
Pris
2000 kroner
Plantereol: Kassene kan enkelt flyttes opp og ned, alt etter hvor mye plass plantene i dem trenger.

Kassene kan enkelt flyttes opp og ned, alt etter hvor mye plass plantene i dem trenger.

Intro

Planter er levende, noe denne plantehyllen tilpasser seg til, på alle måter. For det første ved at du i løpet av sekunder kan skifte innhold i de svarte kassene: Det er bare å bytte om på altankassene og pottene i kassene.

Dernest kan du i løpet av få minutter flytte opp og ned på kassene, slik at de passer til plantene i dem. Ikke bare når du setter nye planter, men også i takt med at de vokser i høyden.

På lengre sikt kan du tilføye nye seksjoner eller flytte hyllen, slik at den ikke står mot en vegg, men mer fritt, så den for eksempel gir le til terrassen.

Samme prinsipp som i en stigehylle

Kassene passer i størrelse til 80 cm lange plastaltankasser, og du kan enkelt tilpasse målene etter plassen du har og behovet ditt. De er satt sammen av smale lister på aluminiumsprofiler, slik at de tørker raskt og kan holde seg sunne og friske i mange år. I tillegg kan pinnene som de hviler på flyttes opp og ned i hullene i vangene, slik at de raskt kan plasseres etter plantenes størrelse.

Det er enkelt å utvide hyllen med flere vanger og kasser, og kanskje lage en hel liten hage med blomster og krydderurter. Det skal også bare små forandringer til, hvis du vil ha vangene skrått for å gi blomstene mer lys og plass.

Veiledning

01
Godt malearbeid gir lang levetid 3 Trinn

Du vil forlenge hyllens levetid betydelig, hvis du gir alle de utskårne delene grunningsolje og et første strøk trebeskyttelse før du setter dem sammen. Da vil treet være optimalt beskyttet, også der det alltid er mest utsatt for å bli ødelagt.

Her maler vi i første omgang kun de utsatte endene, men det er mest av hensyn til bildene.

1

Alle bordender dyppes 5 cm ned i grunningsolje. Når de har trukket godt, strykes de over med pensel og tørker et døgn.

2

Bordene males første strøk med grunningsmaling eller tyntflytende trebeskyttelse, som trenger godt inn.

3

Treet sluttmales ett eller to strøk når kassene er ferdige.

02
Kapp til lister og vinkelprofiler 3 Trinn

Det kan lønne seg å sette arbeidet i system med en mal til kassene. Når delene skal settes sammen, gjør malen at du jobber raskt og eff ektivt.

I forkant skal du ha kappet til alle listene i noen ganske få forskjellige lengder. Til det er kappsagen genial. Har du først satt et avstandsstopp i riktig avstand, kan du i løpet av kort tid kappe alle delene nøyaktig.

1

Alle tredelene kappes på kappsagen. Alle bordene - åtte sidebord (A), åtte ende bord (B) og en bunn (C) til hver enkelt kasse - kappes lynraskt ut på nøyaktige mål med en kappsag.

2

Vinkelprofilene (D) kappes til. Kappsagen, med herdede, fine tenner, kan fint sage i aluminium. For å få kontroll på tingene, legger du en trelist i vinkelen. Husk beskyttelsesbriller.

3

Bor hull i vinkelprofilene (D). Før du setter sammen kassene, borer du hull i profilene, så de blir til skreddersydde metallbeslag. Det gjøres enklest og mest nøyaktig i en søylebormaskin.

03
Monteringen 4 Trinn

1

Press bordene ned i malen. Når alle bordene (A og B) er skåret ut og grunnet, og hjør-nene (D) skåret ut og forboret, legger du langsidebord (A) ned i malen, inn mot stopperen (L).

2

De fire sidebordene (A) skrus på en vinkelprofil (D). For å sikre plass til endebordene (B) legger du midlertidig et 12 mm bord (X) mellom stopperen (L) og profilen (D) før du skrur.

3

Endebordene (B) skrus på, etter at alle delene (D og E) er satt på sidebordene (A) (setter du endebordene på først, er det ikke plass til bormaskinen). Malen styrer alt på plass.

4

Bunnen (C) settes fast mellom de nederste endelistene (B) i hver ende med tre 5 x 60 mm skruer i hver side. Midt på langsidene (A) kan du støtte bunnen med en 90 mm skrue.

04
Alle hullene i vangene gjør hyllen fleksibel 4 Trinn

Hver vange lages av to planker, en 15 cm bred side (F) og en 10 cm bred veggplate (G), som dels gjør vangen stivere, og dels gjør det enkelt å skru den fast på veggen - eller hva du setter hyllen inn mot.

For å gjøre hyllen fleksibel, borer du to rekker 14 mm hull i sidene (F), som bærepinnene (H) kan stikkes inn i. Her borer vi hull for hver 10 cm.

1

Hullene til bærepinnene (H) bores. Merk opp sentrum til samtlige hull på den ene siden (F). Mellom de to rekkene skal det være 10 cm, og vi velger samme avstand mellom hvert hullpar. Har du en søylebormaskin, kan du spenne sidene sammen og bore alle hullene på en gang. Det blir mest presist. Etterpå får alt sammen et strøk grunningsolje.

2

Vangene settes sammen når grun-ningsoljen er sugd inn. Forbor i veggplanken (G) for hver 30 cm uten å treffe hullene til bærepinnene, og skru veggplanken på siden (F) med 5 x 60 mm skruer.

3

Vangene skrus fast til veggen. Forbor, og skru fast der det passer.

4

Kassene plasseres der du ønsker det. De settes så vekten hviler på to par bærepinner (H), og festes med en skrue gjennom planken (F) i hver side.

Materialer

1 plantekasse:

12 x 58 mm glattkant

  • 8 sidebord (A) à 85 cm
  • 8 endebord (B) à 22 cm

23 x 148 mm justert forskaling

  • 1 bunn (C), 82 cm

2 x 30 x 30 mm vinkelprofil

  • 4 hjørner (D) à 23,5 cm

2 x 30 mm skinne

  • 2 støttelister (E) à 23, 5 cm (evt.)

2 vanger:

23 x 148 mm justert forskaling

  • 2 sider (F) à 200 cm

23 x 98 mm justert forskaling

  • 2 veggplate (G) à 200 cm

13 mm rundstokk

  • 4 pinner (H) à 6,5 cm pr kasse

Mal til jobben:

15 mm kryssfinér e.l.

  • 1 bunnplate (J) på 28 x 28 cm

9 x 9 (el. 9 x 12) mm trelist

  • 5 styrelister (K) à 27 cm

2 x 30 x 30 mm vinkelprofil

  • 1 stopper (L) på 28 cm

For øvrig:

  • Grunningsolje
  • Trebeskyttelse
  • 3,5 x 15 mm panhodeskruer
  • 5 x 60 mm sponskruer
  • 5 x 90 mm sponskruer Alle skruer skal være til utebruk.

Tidsforbruk

1-2 dager, pluss tid til å tørke.

Pris

1500-2000 kroner for det viste.

Vanskelighetsgrad

Et meget enkelt prosjekt, hvis du har en kappsag og liker å jobbe med gjentakende rutiner.

Tegning

Luftig konstruksjon

Vi lager plantekassene av glattkantbord med luft mellom, så de ikke holder på fukt. For å ha full kontroll på listene mens de skrus på aluminiums vinklene, legger vi dem i en mal, som holder dem fast med 9 mm avstand.

Luftig konstruksjon

3D-modell

3D-modell

Plantehylle

Fleksibel plantehylle der kassene enkelt kan flyttes etter behov.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Kassen settes sammen

Listene legges i malen og settes sammen med metallbeslag.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Vangene

Vangene lages av to planker. Alle hullene gjør vangene fleksible.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage