Slik finner og fjerner du mordersneglenes egg

Et av de mest effektive midlene mot mordersnegler, er å finne og destruere eggene deres. De kan nemlig skjule seg overalt, for eksempel under bunndekker, trestubber og i komposthauger. Her er en guide til hvordan og hvor du finner de små melkehvite mordersnegleggene.

En brunskogsnegl, populært kalt mordersnegl, legger opptil 400 egg i året. Foto: Flickr v/ Guillaume Brocker

Mordersneglen er best på bortebane

I Norge er mordersneglene en plage, og en uønsket art. I Syd-Frankrike og på den iberiske halvøy, der sneglene stammer fra, tar hageeierne det helt med ro. Her tåler mordersneglene nemlig ikke den stekende varme sommersolen.

Vårt mer moderate og fuktige klima er derimot helt perfekt for mordersneglene. Det har hageeiere bittert erfart siden sent på 80-tallet, da de første mordersneglene kom til Norge.

Sneglen mangler naturlige fiender i Norge, noe den har rikelig av i opprinnelseslandene. Her hos oss har den til gjengjeld, på grunn av sin umåtelige appetitt på hageplanter, fått en ny dødsfiende: hageeieren!

Ny oppdagelse om mordersneglenes egg

Plagen fra mordersneglen er sesongbetont, og fremfor alt et sommerfenomen.

Den norske vinteren er drepende kald for en mordersnegl fra middelhavsområdet. Tidligere har man derfor trodd at de få overlevende mordersneglene la egg om våren, og at de dermed sikret artens utvikling. Det er feil!

September er faktisk høysesong for mordersneglenes egglegging. Det har vist seg at babysneglene er bedre rustet til å overleve vinteren enn deres foreldre, som dør når frosten kommer.

Her finner du mordersneglenes egg

Mordersnegler er gode foreldre. De er drevne i å finne lune og beskyttede steder til deres små avkom. Her legger de gjerne 20-40 egg om gangen. Det er faktisk funnet forekomster på opptil 70 mordersneglegg. Hvis du vil finne snegleggene, så skal du kikke under:

 • Bunndekket ved stauder, greiner, stemorplanter og lignende
 • Gamle trestubber
 • Komposthauger
 • Grenavfall
 • Plastikk og tre
 • Urtepotter

Sneglene er fantasifulle, men forutsigbare i eggleggingen. De går normalt etter steder det er lunt, og der jorden er fuktig. Se derfor etter slike skjulesteder.

Slik ser mordersneglegg ut

Det er viktig at du sørger for at det er de riktige eggene du fjerner. Du skal ikke fjerne egg fra svartskogsnegl, som allerede har det vanskelig på grunn av invasjonen av mordersneglen. Du kan kjenne igjen eggene til mordersneglen (altså brunskogsneglen) på disse tegnene:

 • Eggene er skinnende blanke når de er nylagte.
 • Fargen på eggene går fra melkehvit til gul, jo lenger de ligger.
 • Eggene er ofte litt ovale. Dette er i motsetning til den svartskogsneglenes helt runde egg.
 • Eggene er cirka 3-4 mm i omkrets. Dette er i motsetning til vinbergsneglens egg, som er cirka dobbelt så store.

Slik uskadeliggjør du eggene

Putt eggene i en plastpose. Hvis du føler deg trygg på avfallshåndteringen du har, kan du bare knyte posen og kaste den i avfallsdunken.

Vil du være helt sikker, så er kokende vann en sikker metode. Tøm kokende vann over eggene på det stedet i hagen du har funnet dem. Vil du være helt bombesikker, på at eggene til mordersneglen blir ødelagt, kan du for eksempel samle eggene og deretter putte dem ned i en gammel gryte. Hell deretter over kokende vann. Voilá – massakren er over!

  Akkurat nå leser andre ...