Skadedyr

Det finnes mange forskjellige skadedyr som kan plage deg som hage- og huseier, både innendørs og utendørs. Like forskjellige som skadedyrene er, like forskjellige er metodene for å bli kvitt dem. På denne siden hjelper vi deg med å bli kvitt skadedyrene, enten det er rotter, mus, bananfluer eller mygg. Les mer om de ulike skadedyrene og hvordan du blir kvitt dem en gang for alle!

  Skadedyr bekjempelse

  Som hage- og huseier er det nesten umulig å unngå både små og store skadedyr, som av en eller annen grunn søker tilflukt innendørs eller ødelegger hagen din.

  Uansett om hjemmet ditt er plaget av mus, rotter, bananfluer eller mygg, er det mye hjelp å hente i artiklene på denne siden.

  Hva er skadedyr?

  Et skadedyr er når både små og store dyr skader menneskelige interesser. Det vil si når dyrene for eksempel ødelegger eiendom, avlinger eller mat.

  Skadedyr kan for eksempel være:

  • Møll som spiser tekstiler i hjemmet.
  • Kakerlakker og veggelus, som for eksempel spiser mat eller biter mennesker og etterlater avføring i senger og andre møbler.
  • Maur som for eksempel undergraver terrassen, spiser seg inn i treverk eller tar seg inn i tørrvarene innendørs.

  I artiklene på denne siden om skadedyr finner du mye hjelp og råd om hvordan du kan bli kvitt alle typer skadedyr.

  Skadedyr i hus

  Når du bor i et koselig, trygt og komfortabelt hjem, er det ikke uvanlig at hjemmet ditt også blir et fristed for mange forskjellige typer skadedyr.

  Det er ingen skam å ha skadedyr i huset – det betyr bare at hjemmet ditt er veldig hyggelig for dyrene fordi det er varmt og godt med mat.

  Ulike skadedyr i huset

  Det finnes ikke noe sted i hjemmet ditt som skadedyrene ikke liker. Du kan derfor oppleve skadedyr på kjøkkenet, på badet, i klesskapet, på soverommet og til og med i treverket i huset.

  Hvis du for eksempel finner små, gnagde hull i treverk, bør du ta det på alvor, for det kan være borebiller som står bak.

  Les mer her: Slik bekjemper du borebiller og husbukk

  Billene er ikke farlige for mennesker som sådan, men de kan forårsake store skader på trekonstruksjoner, noe som kan være skadelig for huset ditt på sikt.

  Hvis du finner små insektlignende skapninger på badet, har du sannsynligvis fått besøk av enten sølvkre eller skjeggkre.

  Både skjeggkre og sølvkre er svært små og relativt ufarlige. De kan imidlertid gjøre stor skade på hjemmet ditt hvis de for eksempel begynner å spise bøker eller tapet.

  Disse små dyrene kan være et tegn på at det er for mye fukt i boligen, så det er viktig å finne årsaken.

  Les mer om skjeggkre her.

  Skadedyr på kjøkkenet

  Kjøkkenet ditt vil uunngåelig bli et deilig spiskammer for alle typer skadedyr, både store og små.

  Du kan for eksempel legge merke til maur som kryper rundt på kjøkkenbenken eller i sukkerskålen. Det kan virke ufarlig, men det kan være helseskadelig.

  LES MER: Bekjemp maur - slik gjør du det!

  Hvis søppeldunken har stått ute for lenge eller frukten i fruktskålen har begynt å gjære, kan du nesten garantere at du snart blir invadert av bananfluer.

  Disse små flygende skapningene kan være en pest og en plage, men heldigvis kan du enkelt lage dine egne bananfluefeller og bli kvitt dem igjen.

  Les her hvordan du kan bli kvitt bananfluer: Slik blir du kvitt bananfluer i huset

  Skadedyr på loftet

  Har du hørt raslelyder fra taket? Da må du reagere raskt.

  Det skal ikke mindre enn en liten sprekk til for å skape en inngang til taket for mus og rotter.

  Det vil alltid være rotter og mus i området rundt boligen din fordi de lever i naturen og i kloakken. Mus og rotter utgjør en stor helserisiko, så det bør tas på største alvor hvis du har mus eller rotter i boligen din.

  Les mer om mus og rotter i disse artiklene:
  Rotter finner alltid en vei inn
  Se opp for rotter
  Unngå mus
  Nå kryper rottene inn i huset ditt!

  Skadedyr i hagen

  Ikke alle skadedyr kommer inn i hjemmet ditt. Noen skadedyr utnytter i stedet hagen din som et hjem.

  Hvis du ser små jordhauger som kommer opp av plenen, kan det være fra vånd, eller jordrotte, som den også kalles.

  Vånden kan være irriterende for deg som hageeier, selv om den egentlig er et ufarlig skadedyr for deg som menneske.

  Vånden er 100 % vegetarianer. Derfor spiser de ikke mark og insekter, men holder seg utelukkende til røtter, frukttrær og annet grønt.

  Vånden liker seg i nærheten av våtmarker, men hvis du opplever jordklumper i gresset og grønnsakshagen din blir spist opp, kan det være en god idé å undersøke om det finnes vånd i nærheten.

  Les mer her: Vånd - slik bekjemper du dem

  Hvis du bor på gård og har større dyr som storfe og hester, vil du kanskje oppleve at de er plaget av hestebremser. Hestebremsen ligner på klegg, men den holder seg helt unna mennesker, mens kleggen biter og suger blod fra oss.

  Du kan lese mye mer om klegg og hestebrems i disse artiklene:
  Kleggen - hold den blodsugende fluen på avstand
  Hestebrems - hvordan bekjempe dem

  Er alle skadedyr farlige?

  Ikke alle skadedyr er farlige for mennesker.

  Hvis de utgjør en helserisiko, for eksempel ved å gå i maten eller etterlate avføring i hjemmet, kan det være alvorlig og helseskadelig for mennesker.

  Noen skadedyr gjør bare skade på møbler og er til plage for oss. Andre skadedyr holder seg til bare å gjøre skade i hagen eller være til plage for dyr.