Intro
Veiledning
01
Buet overligger
5
Trinn
De to stolpesidene i portalen bindes sammen av to overliggere. Og en viktig detalj ved denne hageportalen er at overliggerne er utformet som buer. Det ser fint ut - og vi bruker et gammelt snekkerknep for å få et fint resultat. Men ta det med ro, vi trenger ikke å bøye plankene og legge dem i spenn i dagevis for å få dem til å bøye seg.
Du trenger ei stikksag og to rette planker av 45 x 150 mm lerketre - 160 cm lange - eller en tilnærmet lik dimensjon impregnert, for eksempel 48 x 173 mm. Vi gjør plankene buet i tre enkle trinn.
Begynn med å spenne fast planken (D) til arbeidsbenken. Strek opp buen som går 2 cm fra toppen av planken og ut til 20 cm fra hver ende. Bruk ei 140 cm lang list som passer.
Buen spenner over 120 cm på plankenes underside - 60 cm til hver side fra midten.
Sag ut langs buen du har streket opp. Du kan bruke ei stikksag eller ei båndsag hvis du har ei slik sag i verkstedet.
Legg delen du har saget ut oppå planken, kant mot kant. Når de to trestykkene ligger riktig, stikker den underste planken under 20 cm ut på begge sider.
Lim de to delene sammen med pu- eller snekkerlim. Limet må være egnet til utendørs bruk. Sett sammenføyningen i spenn med tvinger, og slip vekk overskytende lim når det er tørt.
02
Sprinkelverk
2
Trinn
Mellom de to overliggerne skal vi ha ni sprinkler. De lager vi nå av 33 x 150 mm terrassebord - i lerk hvis du har brukt det til det øvrige. Bordene deles to ganger slik at de blir 33 x 50 mm. (Du kan selvsagt også bruke for eksempel 35 x 48 mm impregnert virke.) Bruk ei sirkel sag eller ei bordsirkelsag til å sage til bordene med. 10 cm fra endene på sprinklene bør det sages og stemmes ut et hakk slik at sprinklene kan komme ned på overliggerne.
Lag hakkene 2 cm dype og 4,5 cm brede. Deretter borer du to hull i hver sprinkel. Gjennom hullene trær vi tråd slik at plantene har noe å klatre i.
Sprinklene (E) sages på mål - de skal være 70 cm lange. Deretter sager og stemmer vi ut to hakk i hver sprinkel 10 cm fra hver ende. Hakket er 4,5 cm bredt og 2 cm dypt. Endene som vender nedover sages deretter i 45 grader.
03
Tverravstivere
2
Trinn
Stolpene (A) som danner framside og bakside på portalen, bindes sammen i toppen av to tverravstivere (B) som vi lager av 90 x 90 mm lerk. De skjæres til på samme måte som sprinklene vi har montert på overliggeren - altså med hakk og avskårne hjørner.
Tverravstiverne skal være 70 cm lange. 10 cm fra hver ende sager og stemmer vi ut et 9 cm bredt og 4,5 cm dypt hakk som passer over de loddrette stolpene (A). Dessuten sager vi av hjørnene som vender nedover i 45 grader - slik vi gjorde med sprinklene.
Sag ut 5-6 spor til de 9 cm brede hakkene. Hakkene skal sitte 10 cm fra hver ende, og sørger for at tverravstiveren kan komme ned på toppen av stolpen (A). Sag først de to ytterste sporene slik at du har kontroll med bredden. Stem ut.
Sag først ut spor til hakk i tverravstiveren.
04
Losholter med tapp
2
Trinn
Losholtene (C) er de vannrette stykkene som sitter nederst mellom den fremste og den bakerste stolpen (A) på hver side av portalen. Her utstyrer vi losholtene med en tapp, og etterpå stemmer vi ut i stolpene slik at losholtene sitter godt fast. De to losholtene lager vi også av 90 x 90 mm lerk.
I hageportalen vår sitter underkanten av losholtene 20 cm fra bakken. Den synlige delen av losholten er 32 cm lang (som tilsvarer avstanden mellom stolpene), og tappene stikker 5 cm inn i stolpene. Som utgangspunkt trenger du altså to lengder på 32 + 5 + 5 = 42 cm.
Sag inn fra begge sider etter oppmerkingen. Fjern de overflødige bitene. De tre centimeterne som er igjen i midten er tappens første trinn.
05
Tapphull i stolpen
3
Trinn
Mål opp på stolpen (A) der losholten (C) skal plasseres. Det skal være 20 cm fra bakken til underkanten på losholten. Strek opp størrelsen på tappen slik at den kommer midt på stolpesiden i feltet du har merket opp til losholten.
Etter at du har boret opp, stemmer vi ut tapphullet. Lag ikke hullet for stort, og stem i små biter. Deretter festes losholten i begge stolpene med pu-lim. En 6 x 120 mm skrue inn i endeveden på tappen gir ekstra styrke.
Losholten monteres med lim og skrue.
06
Montering
6
Trinn
Den ene siden av portalen er klar til montering. Et par bord plasseres midlertidig 20 cm under losholten (C) - som et slags «dybdestopp». Når vi graver ned stolpene, skal underkanten av disse bordene være i nivå med bakken.
På hver side spenner vi opp galvanisert ståltråd til klatreplantene.
Så graver vi. Hullet må være minst 90 cm dypt, og ca. tre ganger så stort som stolpen slik at vi får plass til å stampe jorda når vi lukker hullet. Pass på at du stamper jorda for hver 10 cm jord du fyller i hullet. (Alternativ: Innstøpingav stolpesko i betong.)
Et hjelpebord er praktisk. Det skal være 120 cm mellom sidene av portalen. Et hjelpebord med klosser spent opp i den riktige avstanden mellom de to sidene gjør oppstillingen lettere.
Et par klosser med det riktige mellomrommet er en nyttig hjelp ved oppstillingen.
Ved hjelp av skrutvinger, et par mursteiner og noen bord kan du få justert stolpene slik at de står i riktig høyde mens du fyller opp hullene. Det kan være en fordel å være to til denne oppgave.
07
Port til portalen
5
Trinn
Portalen kan selvsagt stå alene, men du kan også lage en hageport (grind) som her, av 19 x 100 mm terrassebord (F). De festes til to vannrette labanker (spikerslag) (G) og en skråavstiver (H) av 33 x 70 mm lerk. Denne dimensjonen lager du selv ved å kjøpe 33 x 150 mm terrassebord og dele dem med ei sirkelsag.
Avstanden mellom de loddrette bordene tilpasses slik at portens bredde blir 118 cm. Da får vi 1 cm luft mellom porten og stolpene.
Bordene (F) sages til i lengder på 110 cm. Med små biter av ei list som avstandsklosser legges bordene opp til en bredde på 118 cm.
Skru de to labankene (G) midlertidig fast i de to ytterste bordene. Men vent med å skru dem fast til alle bordene, for vi skal måle opp og sage ut et hakk til skråavstiveren.
Tegn opp og sag ut et hakk. Legg opp skråavstiveren (H) på labankene (G). Spissen av skråavstiveren skal stikke 1 cm ned i spikerslagene ut for innerkanten av det ytterste bordet i porten. Tegn opp hakket på spikerslagene, og sag det ut.
Begynn med å skjære til H som vist på bildet.
Skru sammen hele porten. Snu porten slik at du kan arbeide fra forsiden. Alle bordene skrus fast til labankene og skråavstiveren med 4 x 40 mm skruer.
Materialer
Materialer til portalen
90 x 90 mm stolpe (lerk):
• 4 stolper til stativ (A) à 307 cm
• 2 tverravstivere (B) à 70 cm
• 2 losholter (C) à 42 cm
45 x 150 mm planker (lerk):
• 2 buede overliggere (D) à 160 cm
33 x 150 mm list (lerk), deles til:
• 9 sprinkler (E) à 33 x 50 mm, 70 cm
Dessuten:
• Pu-lim
• 4,5 x 60 mm, 6 x 120 mm og 6 x 150 mm skruer
• 3 mm galvanisert ståltråd
Materialer til porten
19 x 100 mm terrassebord (lerk):
• 10 bord til porten (F) à 110 cm
33 x 150 mm terrassebord (lerk), deles til:
• 2 labanker (G) à 33 x 70 mm, 118 cm
• 1 avstiver (H), 33 x 70 mm, 116 cm lang
Dessuten:
• 2 galvaniserte stabelhengsler à 3 x 46 cm med platestabler
• 1 galvanisert lukkemekanisme
• 4 x 40 mm skruer
Tidsforbruk
En lang weekend i verkstedet og en dag til montering.
Pris
Cirka 3.500 kroner pluss utgifter til maling
Vanskelighetsgrad
Prosjektet er ikke vanskelig, men krever planlegging. Vær nøyaktig når du monterer.