Intro
Veiledning
01
Bunnen har flere oppgaver
7
Trinn
Vi begynner med å klargjøre bunnen for alle oppgavene den skal kunne løse.
I den ene siden utstyrer vi den med tre hjul, og i den motsatte siden setter vi et kort bord som fot. Det gjør at parasollfoten bare triller når du løfter den i den ene siden. I bunnen gjør vi klart til de to drensrørene og jernrøret som skal holde fast stangen til parasollen.
Midt i bunnen (A) borer vi hull til rørholderen (J). Røret vårt er 50 mm i diameter, og vi bruker et 52 mm koppbor.
TIPS: Finn midten ved å streke opp to diagonaler. Det er enklere enn å måle seg frem.
I bunnen (A) bores også hull til to drensrør (K). Vi bruker 20 mm plastrør, som vi setter 10 cm fra hver side. Her borer vi ned i bunnen med et 20 mm spadebor.
Hjulene settes fast på en rekke i den ene siden. Merk opp gjennom hullene i hjulene, og bor gjennom bunnen med et 6,5 mm bor. Hvert hjul festes med fire bolter og muttere.
Foten (D) spennes fast på undersiden av bunnen. Deretter forborer vi med et 10 mm bor til to lange bolter. Foten skjæres til, slik at den sammen med hodet på boltene får samme høyde som hjulene.
Boltene stikkes gjennom foten (D) og slås ned, slik at kantene på halsen sitter fast. Mutterne spennes på i den andre enden. Hodet på boltene sikrer at foten av tre ikke blir stående på et fuktig underlag.
Støtteklossen (C) skrus fast på undersiden, og forsterkes med lim. Den settes midt over hullet til rørholderen. Midt i klossen borer vi et 20 mm drenshull.
02
Finérsidene settes fast
2
Trinn
De fire sidene på kassen er helt like. De plasseres forskjøvet i forhold til bunnen i den ene siden, så alle griper over en av de tilstøtende sidene.
Sidene plasseres slik at underkanten blir cirka 2 cm over underlaget. Da dekker de hjulene og foten, samtidig som de ikke er i veien når du flytter parasollfoten.
Den lille spalten får også kassen til å se litt lettere ut.
Den første siden (B) setter vi fast til bunnen (A) på den siden foten (D) sitter. Den skal gå 5 cm nedenfor bunnen, og vi støtter med en kloss (X) når den skrus fast. Vi setter fast siden med både lim og skruer.
03
Sidene fores med sinkplater
4
Trinn
Innsidene på kassen tetter vi med sinkplater, som vi har fått en lokal blikkenslager til å klippe til på mål. Vi har bare fått skåret ut platene i rette platestykker. Deretter tetter vi overgangene med en fugemasse i hjørnene.
Sink er en robust løsning, men også litt kostbar. Har du en rest takmembran, takpapp, vinyl eller lignende, kan det fint brukes også.
Noen striper lim trykkes ut på innsiden av kassen. Vi bruker TEC7- fugemasse, som både limer og tetter. Dermed klarer vi oss med samme patron til begge deler.
Press sinkplatene (E) ned i limet, og slå dem plant ut med en hammer. Bruk en bred kloss til å fordele slaget, slik at du ikke lager bulker i den flotte sinkplaten.
Kantene rundt platene tettes med en stripe fugemasse. Glatt den eventuelt ut med en plastbrikke, slik at du er sikker på at den lukker tett.
04
Rørholderen støpes fast
7
Trinn
Rørholderen, som stangen til parasollen skal stikkes ned i, har vi funnet i en diameter på 5 cm. Du må selv finne ut hva du kan skaffe. Den skal heller være litt for stor enn for liten.
Her fikk vi også blikken slageren til å hjelpe. Han for boret også til en bolt med vingemutter, slik at vi kan skru fast parasollen i foten.
Vi bruker ferdigblandet grov betong, som bare tilset tes vann. Det er det enkleste.
Vi legger lim rundt i kanten av hullet midt i bunnen (A), og vi legger lim på støtteklossen (C) som skal bære rørholderen (J).
Rørholderen (J) stikkes ned, og overgangen mot bunnen tettes med fugemasse.
TIPS: Vi glatter ut med en finger - men først etter å ha satt på oss en engangshanske.
Rett opp rørholderen (J) så den står vinkelrett på bunnen. La limet tørke over natten. Da holder alle rørene seg på plass når du skal støpe.
Neste dag streker vi opp på sinkplatene, slik at vi kan se når betonglaget er 7 cm tykt. Legg merke til drensrørene (K). De har samme høyde, og de fylles med mineralull, slik at de ikke tettes igjen av betong.
Så fyller vi betong opp til strekene. Slå evt. på kassesidene med en gummi hammer. Da vibreres betongen så den legger seg tett mot røret og sidene. Betongen skal blandes ganske fast.
Rundt rørholderen (J) støper vi høyere. For å holde på betongen, bruker vi en urtepotte av plast (Z), som vi har skåret bunnen av. Potten trykkes i første omgang bare litt ned i den fuktige betongen.
05
Maling og pyntelister
4
Trinn
Kantlistene (F) spikres eller skrus på sidene (B). De skjæres til med 45 graders snitt, slik at de passer sammen i hjørnene. Du kan male senere, men det er best å male mens du kan komme til alle flatene.
Pyntelistene (G og H) limer vi fast, slik at de danner like felter på alle fire sider. Også de sages til med 45 graders hjørneskjøt og males. Hold dem fast med små stifter mens limet tørker.
Et kraftig grep settes fast på siden over foten (D). Det skal gi deg et godt tak når den tunge foten skal flyttes. Finn skruer som passer til grepet, og sikre gjerne med litt Tec7.
Materialer
21 mm vannfast kryssfinér:
• 1 bunn (A), 47,9 x 47,9 cm
• 4 sider (B) à 35 x 50 cm
• 1 støttekloss (C), 10 x 10 cm
48 x 73 mm lekt:
• 1 fot (D), 47,6 cm, skjæres inn til en bredde på 65 mm
15 x 45 mm glattkant:
• 4 kantlister (F) à 55 cm
9 x 45 mm glattkant:
• 8 vannr. pyntelister (G) à 42 cm
• 8 loddr. pyntelister (H) à 25 cm
Dessuten:
• 4 sinkplater (E) à 27,8 x 47,8 cm
• Cirka 40 kg grov betong
• 1 rørholder (J), 35 cm, Ø 50 mm
• 2 plastdrensrør (K), 2 x 10 cm
• 3 hjul, byggehøyde 70 mm
• Bolter med muttere, 2 stk. 10 x 100 mm og 12 stk. 6 x 40 mm
• Rustfrie skruer, 4 x 50 mm
• Galvaniserte stifter, 2 x 40 og 1,2 x 20 mm
• 1 galvanisert grep
• Bolt m. vingemutter, 6 x 70 mm
• Fuge-/klebemasse, 1 patron
• Vannfast trelim
Tidsforbruk
Én dag. Pluss tid til herding av betong og tørking av maling.
Pris
Cirka 750 kroner.
Vanskelighetsgrad
Morsomt og enkelt prosjekt.