Spinkel pergola med sterke buer

Konstruksjonen ser spinkel ut, men ikke la deg lure - den er knallsterk. Styrken ligger i buene som er limt sammen av to bord. Vi viser hvordan du bygger den.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 uker
Pris
4000 kroner
Pergola med sterke buer

Buene kappes med skrå snitt i endene. Da passer de perfekt mot stolpene.

Intro

Pergolaen er bygget i spinkle dimensjoner, slik at plantene som klatrer opp av den bedre kommer til sin rett. Selv om den ser spinkel ut er den utrolig sterk.

Den er bygd opp med stolper som er forbundet med overliggere både på tvers og på langs. Det gir en god avstivning til konstruksjonen som toppes med buene mellom stolpene. Buene bestor av to bord som er limt sammen etter en mal, slik at alle får lik bue. Det tar litt ekstra tid, men gir på samme tid pergolaen ynde og styrke.

Pergolaen er enkel å tilpasse på målene, slik at den passer hos deg. Det gjelder både avstanden mellom stolpene og antallet av stolper, slik at du bygger den så lang du ønsker.

Vil du lese mer om pergolaer? Her kan du finne inspirasjon og veiledning til hvordan du kan bygge din egen pergola.

Veiledning

01
Lag buene 5 Trinn

Du begynner med å splitte 48 x 148 mm bjelker til cirka 1 cm tykke lister, i tre meters lengder. Når det er klart, tegner du opp en bue på en 62 x 239 cm sponplate. Buen tegnes ved hjelp av en lang list som brukes som passer. Radius er cirka 231 cm. Det gir en krumming på cirka 40 cm, som passer til de 1 cm tykke listene.

Spenn fast den første listen til den midterste treklossen. Hvis listene skal limes sammen med PU-lim, skal du fukte limsiden med vann fra en sprutflaske. Bruker du PVA-lim, skal ikke treet fuktes.

Bøy endene på listen inn mot klossene, og spenn den fast med tvinger til de to ytterste klossene. Ta deretter av den midterste tvingen.

Smør lim på den andre listen. Limet fordeles jevnt på hele flaten med en sparkel. Spenn deretter listen sammen med den første listen med en tvinge på den midterste klossen.

Spenn de to listene sammen. Jobb deg fra midten og ut mot endene på buen ved å sette fast den andre listen med tvinger til hver kloss. Når listene er spent sammen helt ut til den nest ytterste klossen, tas de ytterste tvingene av, så begge listene også kan spennes fast på de ytterste klossene.

Se over limfugen når de to listene er spent fast med tvinger til alle treklossene. Det kan fort være små gap i fugen. Hvis det er det, skal du ha et par ekstra tvinger parat, til å spenne sammen listene der de gaper. Lister som er limt sammen med PU-lim skal være spent sammen i 3-4 timer. PVA-lim kan klare seg med 45 minutter.

02
Klargjør delene 7 Trinn

Nå skal du klargjøre alle delene til pergolaen. Buene skal høvles på kantene, slik at overskytende lim fjernes. Det skal lages bueholdere som skal sitte øverst på stolpene, for å ha noe å sette fast buene til.

Overliggerne skal kappes til i lengde, og hvis du liker litt dekor, kan du lage dekorative utskjæringer i endene. Det skal også lages hakk der overliggerne skal sammenføyes.

Stolpene plasseres i stolpesko, for å heve dem over den fuktige bakken.

1

Buene (A) høvles på kantene, slik at det overskytende limet fjernes. Når sidene er glatte, slipes kantene runde med slipepapir. Da sitter malingen mye bedre.

2

Lag bueholderne (E), som buene settes fast til. De skjæres ut av 22 x 98 mm bord med et skrått snitt i bunnen, som tilsvarer hellingen på buen. Innhakket midt på er dekorativt, og gjør det lettere å skru dem fast.

3

Lag eventuelle utskjæringer i overliggerne (C og D). Utskjæringen kan for eksempel lages med en stikksag. Har du tilgang til en båndsag, er jobben enda enklere.

4

Lag hakk i overliggerne (C og D), der de skal krysse hverandre. Strek opp hvor skjøten skal være, lag spor halvveis ned i treet med en kapp-/gjærsag og stem deretter hakket rent med et stemjern.

5

Treet beskyttes med maling, så det får en lang levetid. Først får det grunningsolje, deretter 2-3 strøk heldekkende trebeskyttelse. Vent med å male overliggerne til alle sammenføyningene er testet og godkjent.

6

Skru fast bueholderne (E) til stolpene (B). Holderne skal flukte med toppen av stolpene og plasseres midt på stolpesiden. Forbor først gjennom holderne, og skru dem deretter fast med to 6 x 100 mm skruer.

7

Sett opp stolpene (B). Først graves en stolpesko ned i bakken, deretter styres stolpen i lodd. Sjekk med vateret, og støtt den med solide skråstivere til du har skrudd den fast med franske treskruer til stolpeskoen.

03
Monter buene 4 Trinn

Først skal du ha satt overliggerne på plass øverst på stolpene. Du skal sørge for å plassere hakkene i overliggerne midt oppå toppen av stolpene, slik at sammenføyningen er midt på stolpetoppen. Når du skal banke på plass de tverrgående overliggerne, er det en god idé å gjøre det litt om gangen i begge ender - da går det lettere.

Buene skal kappes med et skrått snitt i endene, før du kan skru dem fast. Derfor skal du først sette dem midlertidig opp med tvinger, mens du måler hvor de skal kappes.

1

Overliggerne (C) legges E oppå stolpene. Hakkene i overliggerne skal plasseres midt på stolpetoppen.

2

Sammenføyningene slås sammen når den tverrgående overliggeren (D) er lagt på plass. Legg en trekloss mellom, så du ikke lager merker. Skru deretter fast overliggeren i forborede hull med 6 x 100 mm skruer.

3

Merk opp buenes plassering. Buen spennes fast til overliggeren midt mellom de to stolpene. Buens ender tvinges ned, så de flukter med bueholderen på stolpen. Kapp deretter buene til med en fintannet sag.

4

Buene skrus fast til bueholderen i forbo rede hull med 5 x 70 mm skruer. Husk å male endene på buene før de skrus fast, for å unngå at de suger fukt. Gi også buen en skrue på midten, opp i overliggeren.

Materialer

48 x 148 mm furu

  • Splittes til 20 stk 1 cm tykke lister (A) à 300 cm til buer

48 x 48 mm furu

  • 8 stolper (B) à 240 cm
  • 4 tverrgående overliggere (C) à 310 cm
  • 2 lange overliggere à 810 cm (settes sammen av flere)

22 x 98 mm bord

  • 20 bueholdere (E) à 40 cm

Dessuten:

  • 8 stolpesko, 50 x 50 mm
  • 16 franske treskruer + skiver
  • Utendørs treskruer: 5 x 70 og 6 x 100 mm
  • Grunningsolje og heldekkende trebeskyttelse

Tidsforbruk

Opptil to uker, inkludert tørketider.

Pris

Regn med 3000-4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette er et prosjekt for trenerder, og krever presisjon og tålmodighet.

Tegning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Pergola med sterke buer

Buene stabiliserer konstruksjonen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skrått snitt i bueendene

Buene kappes med et skrått snitt i endene, slik at de sitter perfekt mot stolpene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stolpesko hever stolpen

Ved å løfte stolpen opp fra bakken, forlenges levetiden betydelig.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Dekorative utskjæringer

Det skal ikke så mye til for å lage et pent sluttresultat.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

TIPS: Fast avstand mellom stolpene

Video

TIPS: Spenn fast før du sager

Video

TEKNIK: Montering av jordskrue

Bruk vateret ofte - da blir skruen helt loddrett

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pergola