Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Den nye hyggekroken er ferdig. Vinplanten er forsiktig løftet på plass på oversiden av bjelkene.

Den nye hyggekroken er ferdig. Vinplanten er forsiktig løftet på plass på oversiden av bjelkene.

Hagen vil se mer frodig ut, og du får en ekstra hyggekrok, hvis du bygger en pergola. Det gir klatreplantene noe å klatre opp på, slik at de kan danne et tett, grønt tak.

Skaper skygge på terrassen

Under sydlige himmelstrøk brukes en pergola normalt til å skape en skyggefull plass. Det er også målet med den vi lager her. Når solen står lavt, vil de dype sperrene danne litt skygge. Når klatreplantene får store grønne blader, vil de – med tiden – danne et tett grønt tak over den nye terrassen som skal anlegges under.

Få høyde på pergolaen

Når du skal bygge en pergola, er det viktig å tenke på høyden. Klatreplantene vil ikke bare vokse på taket – de vil også henge litt ned. Du bør derfor bygge med ekstra høyde.

På pergolaen vi bygger her, er høyden cirka 240 cm. Avstanden mellom sperrene i taket er normalt mellom 30 og 60 cm. Her passet det best med en avstand på 38,4 cm.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og få en trinn for trinn byggevejledning.

Gavlveggen på huset og gjerdet til naboen danner en naturlig krok til pergolaen.

Gavlveggen på huset og gjerdet til naboen danner en naturlig krok til pergolaen.

TIPS: Sjekk hvor skjev stolpen er

Alle lange stolper krummer seg – litt eller mye. Henter du stolpene selv, kan du sjekke krummingen før du plukker ut de du vil kjøpe. På arbeidsplassen kan du sørge for at de krummer samme vei. Det er penest, og enklest å jobbe med.

TIPS: Gode klatreplanter til pergolaen

På pergolaen vi bygger her, skal en vinplante klatre opp og danne et grønt tak. Det er ikke alle som har klima til det, og foretrekker du heller et blomstrende tak, kan for eksempel både blåregn og klematis fint dekke et tak på denne størrelsen.

Det samme kan flere roser – for eksempel ”Lykkefund” eller ”New Dawn”-roser. Vil du bare ha et grønt tak uten andre farger, er en humlesort et godt alternativ.