Pergola med "tak" av stålnett

En pergola skaper hygge og miljø med sine grønne vegger og tak, og den deler hagen inn i mindre rom. På denne pergolaen vokser slyngplantene på et nett av armeringsjern.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
3.500 kroner

Intro

Et frodig blomstrende tak har lenge vært en drøm for familien i dette huset. De synes også at hagen er for åpen og planløs. Løsningen er en pergola. Når den gror til, skjermer den både terrassen og deler hagen inn i mindre rom.

Pergolaen lages som en enkel trekonstruksjon der taket er et kraftig nett av armeringsjern som slyngplantene kan breie seg ut over. Nettet er egentlig beregnet på å armere betong, men det går uten problemer inn i den nye rollen i hagen der den rustrøde overflata står i stil med blader, bark og jord.

I denne hagen går pergolaen fra huset til et uthus langs en terrasse med kveldssol.

Ved å feste pergolaen i det ene hjørnet av huset, blir den svært stabil, noe det solide nettet også er med på å gjøre. Det bør derfor ikke være nødvendig å støpe fast stolpene i bakken. Det holder å grave dem ned.

Terrassen får sol om ettermiddagen, men er noe forblåst - og svært synlig.

De ivrige slyngplantene i pergolaen gir le på terrassen og skjermer for nysgjerrige blikk.

Veiledning

01
Stolpene settes opp 4 Trinn

Har du en helt frittstående pergola, er det en god idé å støpe fast stolpene. Men når konstruksjonen som her har støtte i huset, og stolpene dessuten bindes sammen av et kraftig stålnett, er det ingen grunn til å støpe fast stolpene.

Vær svært nøyaktig når du plasserer stolpene slik at de blir stående på ei helt rett linje. Ei slik stolperekke ser svært rotete ut hvis stolpene hopper ut og inn i forhold til hverandre.

Mellom stolpene er det 170 cm. Det er ingen faste krav til oppbyggingen, men planter og snø kan veie en del.

1

Mål opp til stolpene, og grav dem cirka 90 cm ned i bakken slik at frosten ikke flytter på dem. Hullet skal være 10 cm større enn diameteren på stolpen slik at du kan komme til for å stampe jorda fast hele veien rundt stolpen.

2

Sett stolpen i hullet, og fyll den oppgravde jorda tilbake litt om gangen slik at du kan stampe den under veis mens du holder stolpen loddrett. Støper du fast stolpene, må du å holde dem med to-tre skråstivere mens betongen herder.

Jorda stampes for hver 10-15 cm.

3

Stolpene rettes inn etter ei snor slik at de står parallelt med murveggen på huset. I den ene enden fester vi snora i en fuge med en spiker, i den andre enden fester vi den i den første stolpen. De øvrige stolpene rettes så inn etter snora.

4

Sett avstandsklosser ved endene av snora som stolpene rettes inn etter. Hvis planen er å sette de midterste stolpene helt tett inntil snora, skjer det nemlig lett at en av dem dytter til snora - og da setter du også resten av stolpene galt.

02
Ramma og nettet 8 Trinn

Oppå stolpene monterer vi ramma som nettet festes på. Når nettet er på plass, stives konstruksjonen av med et par tverrdragere som vil støtte nettet midt på. De plasseres slik at de passer pent til stolper og nettmasker.

Toppramma hviler på yttersiden av stolpene i hakk slik at skruene ikke må bære vekta av tre, stål, planter og snø, men bare holder delene sammen.

For å få pergolaen til å passe best mulig til hagen - og for å unngå en stolpe i helleområdet mellom husene - skjærer vi pergolaen skrått av i den ene enden. Det ene hjørnet vil stå uten direkte støtte, men så tett ved stolpen at det ikke betyr noe.

1

Toppsvilla festes med rustfrie skruer på 6 x 90 mm - rustfrie fordi stoff ene i trykk impregneringen får vanlige skruer til å ruste. Bor opp i svillene med et 6 mm bor.

Hakket skjæres 5 mm mindre enn svilla begge veier slik at svilla stikker litt ut over stolpen.

2

Den ene langsiden av pergolaen gjøres kortere fordi en hjørnestolpe ellers vil stå der vi går ut til terrassen. De skrå snittene som konstruksjonen krever, tegner vi opp ved å legge den tverrgående svilla løst oppå de lange svillene.

3

Det skrå hjørnet skrus sammen. Bor opp først, slik at treet ikke sprekker. Her skal du også bruke 6 x 90 mm skruer. De to tverrdragerne venter vi med å sage til og feste, til vi har skåret til nettet og satt det opp på plass.

4

Nettet legges opp på ramma slik at vi kan markere hvor det skal skjæres til. Du kan også velge å skjærenøyaktig til etter mål, men vi er mer trygge ved å se sakene på deres rette plass før vi skjærer!

5

Nettet skjæres til med en vinkelsliper. Vi har valgt nett med en tråd tykkelse på 8 mm, og det kan kanskje virke for kraftig - men hvis snøen pakker seg sammen på nett-taket, må pergolaen bære en stor vekt.

6

Nettet festes til toppsvillene ved hjelp av galvaniserte kabelklammer som skrus fast med 4 x 40 mm rustfrie skruer med runde hoder.

7

Tverrdragerne settes opp mellom svillene til slutt - bare en for hver 150 cm slik at pergolaen kommer til å se så lett ut som mulig. Og så er den klar til å ta mot plantene - og beis eller maling vil naturligvis øke holdbarheten.

8

Allerede den første sesongen forvandler slyngplantene det nakne treverket og stålet til en frodig del av hagen.

Materialer

98 x 98 mm trykkimpregnert tre:
• 7 stolper à 3,6 m

48 x 98 mm justert konstruksjonsvirke:
• 17 m til toppsvill og tverrdragere

Armeringsnett, 8 mm tykt, felter på 10 x 10 cm:
• 1 nett til tak, 2 x 5 m (skjæres til)

Dessuten:
• A4 rustfrie skruer, 6 x 90 mm
• A4 rustfrie skruer, 4 x 40 mm, med runde hoder
• Kabelklammer, 10 mm galvaniserte

Spesialverktøy

• Stolpebor
• Vinkelsliper

Tidsforbruk

2-3 dager

Pris

Cirka 3500 kroner

Vanskelighetsgrad

Kraftige stolper og tunge nett gjør arbeidet krevende. Men i betraktning av hvor stort prosjektet virker, og hvor mye det betyr for hagen, er det ikke vanskelig.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pergola