Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Bygg en pergola

Det er noe romantisk over en pergola, som både kan være flott og samtidig gir deg en plass i hagen hvor du kan finne skygge på varme og solrike dager.

Den enkle konstruksjonen brukes nemlig til å støtte klatrende planter, som med tiden vokser seg til et skyggefullt tak i løpet sommerhalvåret.

Det er overraskende enkelt å bygge en pergola. Hvis du følger Gjør Det Selvs veiledning, tar det kun en helg.

Så enkelt bygger du en pergola

En pergola består av stolper med tverrgående lekter, som for eksempel kan ha en rund form eller ha en helling. Du kan selv bygge en pergola hvor som helst - inn mot en vegg eller frittstående med eller uten helling på “taket”, malt eller i rått tre - det er masser av muligheter.

Det er viktig at du er nøye med å få den bærende konstruksjonen - en stolpe eller to sviller plassert helt likt. Etter det, er det enkelt å legge sperrer og tverrgående lekter oppå.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Alt om pergolaer

Bygg den pergolaen du liker best

Så lenge pergolaen bare skal bære “seg selv”, er du ikke så avhengig av bestemte lengder mellom sperrer og lekter. Du kan derfor bygge akkurat den pergolaen du synes ser best ut.

I vår guide kan du se hvordan du selv bygger en pergola som er laget som en enkel trekonstruksjon med en stolpe og et par bærende bjelker, ettersom den er bygget i et innhakk ved en utebod. Utgiftene til materialene er på rundt 1500 kroner.

Last ned artikkelen få en veiledning og inspirasjon til hvordan du selv bygger en pergola og får en skyggefull plass.