Knallsterkt høybed av limte granittstein

Limer du sammen granittstein med PU-steinlim, får høybedet et lettere uttrykk enn med tradisjonell sementmørtel. Jobben går også raskere, fordi limet tørker raskt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dage
Pris
2.500 kroner

Intro

Den store jordhaugen og den kjempestore granittsteinen ble liggende i veien etter at vi hadde laget et nytt vedskjul og anlagt gårdsplass. Jorden var vanskelig å fjerne, steinen nærmest umulig. Derfor bestemte vi oss for å lage et høybed rundt begge deler.

Resultatet ble over all forventning. Vi lagde en flott mur av store granittstein (nye brostein) rundt bedet. Steinene ble stablet med steinlim, og vi unnlot å fuge mellom steinene for å få et lettere uttrykk. Du kan også velge å mure opp steinene med tradisjonelle fuger. Men da må du huske på å vaske ren steinene for mørtel straks du er ferdig.

Veiledning

01
Oppbygging 8 Trinn

Fundamentet til muren rundt høybedet avhenger av underlaget. Har du myk jord, er du nødt til å grave deg ned til frostfri dybde og støpe en sokkel. Men her er vi heldige, fordi vi akkurat har anlagt en ny gårdsplass. Den er gravd ut og laget med en grunn av komprimert stabilgrus.

Vi nøyer oss derfor med å lage en 15 cm dyp renne. Den fyller vi opp med grus som stampes. Direkte oppå grusen legger vi den første rekken stein i et lag av betong. Resten limer vi med ekspanderende steinlim. Det er både raskt og enkelt. Og det er ingen tørketid på limet, så du kan begynne å plante med en gang.

1

Start med å avrette bakken der muren skal stå. Her graver vi av 15 cm jord og fyller i grus. Grusen stampes med en platevibrator, så underlaget blir stabilt.

2

Kontroller med et vater at underlaget er helt vannrett. Juster eventuelt ved å tilføre eller fjerne litt grus, og deretter stampe igjen.

3

Legg nederste steinrekke i betong. Betongen hefter bedre på grusen under enn steinlimet du skal bruke til de neste rekkene med stein senere.

4

Legg en stripe betong innvendig langs bunnen av steinene. Det gir litt ekstra støtte. La betongen tørke et døgn før du går videre med de neste rekkene.

5

Legg neste rekke stein løst på plass, slik at du vet nøyaktig hvor hver enkelt stein skal ligge. Legg dem for skjøvet, slik at de loddrette sprekkene ikke blir over hverandre. Løft dem deretter ned én og én.

6

Sprøyt oversiden av første steinrekke med vann. Da hefter limet best. Fukt steinene godt. Jobb bare med én meter om gangen. Det går fort når steinlimet først er lagt på steinene.

7

Sprut på steinlim i to tykke pølser. Ikke legg ut mer enn én meter lim. Du skal rekke å legge stein og sprøyte vann på det neste stykket, før limet i sprøyte-tuten tørker og lukker den igjen.

8

Fortsett med neste rekke. Legg steinene løst på, ta dem ned, sprøyt på vann, legg ut lim og legg steinene tilbake på plass.

VIKTIG! Sjekk underveis at veggen er både loddrett og vannrett.

02
Ferdiggjøring 5 Trinn

Når muren er bygget, skal det plantes. Her er vi heldige å ha en jordbunke, som skal fordeles ut innenfor muren. Har du ikke det, må du skaffe deg litt jord.

For at regnvær ikke skal skylle ut jorden mellom steinene, legger vi grunn-mursplast innvendig. Du kan også bruke fiberduk. Det viktigste er at jorden ikke kan komme ut. Når innsiden er tett, kan du fylle i jord, men bare til cirka 20 cm fra toppen. Deretter legger du ut en fiberduk og avslutter med plantejord. Her går det med cirka et tilhengerlass (2 m3).

1

Pass på at limet ikke renner ned. På baksiden gjør det ingenting, men på forsiden ser det stygt ut, og det er vanskelig å fjerne når det er tørt. Fjern det derfor straks med en spesiell rensevæske.

2

Legg grunnmursplast langs veggen innvendig. Platene sørger for at regnvann ikke skyller ut jorden fra bedet - ut mellom steinene.

3

Fordel jordhaugen i bunnen. Har du ikke en jordhaug som her, så fyll en masse vanlig jord og stein i bedet. Da slipper du å kjøpe så mye plantejord.

4

Legg ut fiberduk på den gamle jorden. Den skiller oppfyllingsjorden fra plantejorden, og sørger for at eventuelle ugressfrø i den nederste jorden ikke spirer og kommer opp mellom de nye plantene.

5

Fordel plantejorden oppå fiber-duken. Hvis du vil ha lys i bedet, er det nå du skal trekke ledninger i plastrør.

Materialer

• 1 m3 grus
• 1 sekk ferdigblandet tørrbetong
• 63 store brostein, granitt, 15 x 16 x 21 cm
• 2 flasker steinlim (PU700 eller Stone Grip)
• 1 flaske rensevæske, her AA290
• 3 m2 grunnmursplast
• 10 m2 fiberduk
• 2 m3 plantejord

Spesialverktøy

• Platevibrator
• Limpistol
• Sprayflaske

Tidsforbruk

Ei helg er nok, inkludert tørketid den første dagen.

Pris

Cirka 2500 kroner. Granitt stein er ganske dyrt.

Vanskelighetsgrad

Du må ha krefter til å flytte rundt på steinene og løfte dem på plass. De veier 13-14 kg per stk. For øvrig er det ingen store utfordringer i dette prosjektet.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plantekasse