Lang holdbarhet med fibersement og stål

Med sider av fibersement og hjørnestolper beskyttet av firkantede rustfrie stålrør, er denne plantekassen upåvirket av den våte jorden inni. Levetiden er minst 20 år.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
10.000 kroner
Plantekasse med stålstolper

Vi bygger plantekassen med trykkimpregnert tre, betong stein, stålrør, fibersementplanker og armeringsnett. Alle materialene forlenger levetiden til plantekassen.

Intro

Når du bygger en plantekasse, er det en god idé å tenke på materialvalget, ettersom plantekassen fylles med jord som blir fuktig. Jo bedre materialene kan tåle fukt, desto lenger holder de.

Det er brukt trestolper til denne plantekassen, men de står beskyttet, uten jordkontakt, i firkantede, galvaniserte stålrør. Midt på sidene på rørene er det sveiset på stålplater, slik at det er noe å sette fast fibersementbordene til. De tåler fukt godt. Mellom trestolpene er det montert galvaniserte armeringsnett, for at klatreplanter skal ha noe å vokse opp mot.

Vil du se flere typer plantekasser? Her har vi samlet alle våre gjør det selv-veiledninger til plantekasse.

Veiledning

01
Slik bygges plantekassen 5 Trinn

1

Steinene tas opp av steinbelegningen, der plantekassen skal være. Stålrørene til stolpene skjæres til og plasseres i hjørnene oppå det stampede grusunderlaget. Stålrørene er hule, så stolpene kan plasseres nede i rørene, der de står godt beskyttet uten direkte jordkontakt. Stolpene høvles til med en elektrisk høvel for å kunne passe ned i stålrørene.

2

Fibersementplanker monteres til stålrørene i hjørnene. Det er sveist fast cirka 10 cm brede plater på midten av stolpene, så det er noe å skru fast fibersementbordene i. Det er laget forborede hull i bordene. Dermed er det enkelt å skru fast bordene med bolter med flate hoder. Betongsteinene skjæres til med en vinkelsliper med diamantblad, så de passer i steinbelegningen mellom de to hjørnestolpene. Noen av steinene skjæres også til, slik at de kan brukes som avslutning øverst på de korte stolpene.

3

Fibersementbordene males på innsiden for at de skal få ekstra beskyttelse mot den fuktige jorden i bedet. Noen av rommene er helt oppdelt med fibersement fra topp til bunn, slik at de kan brukes til forskjellige jordtyper. Andre har kun fibersementbord på det øverste stykket.

4

Armeringsnettet skjæres til, for at det skal passe mellom de høye stolpene. Det er boret hull i stolpene som armeringsnettet passer inn i. Nederst sitter armeringsnettet fast mellom de to fibersementbordene som skiller rommene i plantekassen.

5

Fyll jord i bedene. Det er opplagt å bruke de oppdelte rommene til forskjellige planter, som trives i spesielle jordtyper. Det er gjort her, med jord til for eksempel roser og surbunnsplanter.

Materialer

  • Trykkimpr. stolper, 98 x 98 mm
  • Firkantede stålrør, 100 x 100 mm (firkantrørene er galvanisert etter at stålplater er sveiset på)
  • Fibersementbord, Ivarplank, 10 x 190 x 3600 mm
  • Betongstein, 100 x 100 mm • Armeringsnett, galvanisert
  • Bolter og muttere

SPESIALVERKTØY

  • Elektrisk høvel
  • Vinkelsliper med diamantblad

TIDSFORBRUK

  • Cirka 3-4 dager.

PRIS

  • Regn med cirka 10.000 kroner for et bed som tilsvarer dette

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plantekasse