Optimale lysforhold med plantekasse på skrå

Denne plantekassen består av flere mindre trekantede bed laget av tre. Den ene spissen på hvert bed peker opp slik at det nesten blir en liten skråning. Bedene plasserer du etter lys behovet, og du fyller dem med jord som passer til de plantene du ønsker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 timer
Pris
600 kroner

Her er flere høye blomsterbed satt sammen og plantet til med steinbed-planter. Men du kan jo også plante krydderurtene dine på denne måten.

Intro

Plantekasser med litt høyde er populære og praktiske fordi plantene da er enklere å passe. Ofte kan du også få til mer ideelle vekstforhold i slike høye bed som passer nøyaktig til de plantene du gjerne vil dyrke. Et skrått, høyt bed har i tillegg enda den fordelen at du kan påvirke lysforholdene i det enkelte bed ved å snu spissen av det slik at det enten får mye eller lite sol – alt etter hva yndlingsplantene dine liker best. Planter som står litt høyt, tar seg ofte også bedre ut enn i et vanlig, flatt blomsterbed. Derfor er et slikt skrått, høyt bed ideelt til mange mindre planter som for eksempel steinbedplanter eller krydderurter.

De skrå bedene vi viser her, er laget som ei trekantet ramme av trykkimpregnert tre. Du kan velge å lage et enkelt bed, eller du kan som her, lage seks skrå bed som settes sammen til et stort sekskantet bed med små grusstier imellom. Når du har bestemt deg for hvor bedet skal være, og hvordan det skal ligge i forhold til sola, fyller du det først med stein slik at det er god drenering i bedet. Det er viktig for de fleste plantene. Deretter fyller du på med jord som passer til plantene, og så er bedet klart til å bli plantet til.

Veiledning

1. Begynn med å lage bunnramma. Sag til de tre bunnplankene (B) i endene med et snitt på ca. 30 grader. Lim og skru sammen plankene til en likesidet trekant. Bruk vannfast trelim til utendørs bruk. Legg ramma der bedet skal være.

2. Grav ned hjørnestolpen (A). Høvle stolpen trekantet, og grav et ca. 50 cm dypt hull ut for ett av hjørnene i bunnramma, og fest stolpen i den vinkelen du synes passer. Her er det ca. 75 grader.

3. Skru fast sidelektene (C). Begynn med den øverste skrå lekta, og sag den til slik at den flukter med ramma i bunnen og langs stolpen oppe. Skru fast med rustfrie skruer, og fortsett med resten av lektene.

4. Kle steinbedet innvendig med hønsenetting (D). Klipp den til med ei avbitertang, og fest det med kramper.

5. Legg stein i bunnen, og fyll opp med jord. Avpass jordtypen etter de plantene du skal ha i bedet. Steinbedplanter, som vist på bildet, vil helst ha mager og porøs jord og skal stå i et annet bed enn planter som liker sur jord.

Materialer

Trykkimpr. stolpe, 98 x 98 mm:
• 1 hjørnestolpe (A), 150 cm

Trykkimpr. planker, 48 x 98 mm:
• 3 bunnplanker (B) à 180 cm

Trykkimpr. lekt, 36 x 48 mm:
• 20 sidelekter (C), i alt 19 meter

Dessuten:
• 2 kvadratmeter hønsenetting (D)
• Rustfrie skruer
• Kramper (kjenger) til netting

Tidsforbruk

Det tar cirka en halv dag å lage et trekantet bed.

Pris

Cirka 600 kroner + maling

Vanskelighetsgrad

Et trekantet blomsterbed er en fin begynneroppgave der alle kan være med.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plantekasse