Høybed med innbygget drivhus

Dette høybedet kan dekkes med et "tak" av plast, slik at du kan bruke det til forspiring på den kjølige forsommeren. Når varmen kommer, kan du erstatte plasten med nett, slik at vekstene er beskyttet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1000 kroner
Drivhus høybed: Slik bygger du et høybed med drivhus

Bygg et høybed med drivhus til kun 1000 kroner.

Intro

Du kan bruke høybedet til forspiring og tidlig beplantning hvis du legger plast over buene, som et minidrivhus. Senere på sesongen kan du fjerne plasten og legge et nett over, slik at for eksempel jordbærene er beskyttet mot fugler.

LES OGSÅ: Hvilken jord skal i høybedet?

I gjør det selv veiledningen får du en full materialliste, en tegning over høybedet med drivhus, og i tillegg viser vi deg hvordan du:

  • bygger langsidene til høybedet med drivhus
  • bygger høybedet og fyller det med jord
  • bøyer buene til drivhuset og setter de fast i høybedet.

Veiledning

01
Langsidene bygges i verkstedet 5 Trinn

Høybedet består av to langsider med en hjørnestolpe i hver ende og en stolpe på midten, som lages helt like. Bordene kappes med nøyaktige lengdemål. Det gjøres enklest med en kapp-/gjærsag og en stoppkloss i enden.

Bordene til de to kortsidene lages på stedet, når langsidene er på plass. Vi forborer til skruer, slik at treet ikke risikerer å sprekke.

1

Vi lager en mal, så langsidene blir like. Spenn fast et bord på høykant. Legg en 48 mm bred list mot bordet og plasser stolpene vinkelrett på listen.

2

Hjørnestolpen (A) plasseres inntil listen. En løs kloss med samme tykkelse som kledningsbordet (B) legges inntil stolpen. Det langsgående bordet (B) skal flukte med yttersiden av klossen.

3

Vi forborer i bordene (B, C, D og E) med en boremal. Den sikrer at skruene i hjørnet havner forskjøvet i forhold til hverandre. Bordene til kortsidene forbores gjennom K-hullene, langsidene gjennom L.

4

Skru fast det første bordet (B) på den ene langsiden. Skru det fast slik at stolpene (A) er senket 48 mm øverst. Bordene skrus fast med 4,8 x 75 mm skruer.

5

De øvrige bordene (B og C) skrus fast. Det nederste bordet (C) er litt bredere enn de øvrige, og den totale høyden på høybedet blir cirka 40 cm. Bordet skrus fast med fire skruer.

02
Høybedet monteres og fylles med jord 7 Trinn

Høybedet settes sammen ute i hagen. Først skal det bores hull til stolpene. De skal være cirka 60 cm dype og litt større enn stolpene. Da er det plass til at du kan justere sidene, slik at de blir rette og vinkelrett på hverandre.

Når du har satt sammen høybedet, skal det settes plast på innsiden for å beskytte treet mot fukt. Etterpå settes det opp en list øverst på innsiden. Den både beskytter og skjuler plastikken, samtidig som den holder buene som settes oppå bedet.

1

Grav hull til stolpene (A), når du har bestemt deg for plasseringen til høybedet. Avstanden mellom de to langsidene skal være cirka 130 cm. Lag hullene så store at det er rom for justering.

2

Begge langsider plasseres i hullene, når hullene er dype nok. Treet på langsidene skal akkurat gå klar av bakken. Bruk et kortsidebord for å sjekke at avstanden mellom langsidene blir riktig.

3

Skru fast de korte bordene (D) i endene med 4,8 x 75 mm skruer. Det skal først bores hull i stolpene gjennom de forborede hullene i bordene. Spenn bordet midler tidig fast med tvinger mens du gjør det.

4

Sjekk at rammen er vinkelrett og i vater underveis. Når hjørnene er rettet opp, og hele rammen er satt sammen, fylles det grus i stolpehullene, cirka halvveis opp. Sjekk rammen igjen, og fyll hullene helt.

5

Bedet “fores” med kraftig plast, før det fylles med jord. Her brukes 0,15 mm plast, som er enkel å jobbe med. Den stiftes fast.

6

Sett lister (F og G) på innsiden rundt kanten når plasten sitter så glatt som mulig. Listene beskytter og skjuler plasten. Senere skal det også bores hull til buene i dem.

7

Fyll jord i høybedet når alle lister (F og G) er på plass. Jorden fordeles med en rive. Merk deretter opp på listene i kanten hvor buene skal plasseres.

03
Buene lages og settes på 4 Trinn

1

Buene i armeringsjern bøyes etter en mal, der treklosser er skrudd fast til en plate. De danner en halvsirkel med en diameter som tilsvarer bredden på bedet.

2

Bor hull til buene i listene (F) med et 9 mm bor. De ytterste buene plasseres cm fra kanten, deretter er det cirka 55 cm mellom de øvrige buene.

3

Sett buene på plass i hullene. De kan gjerne gå litt stramt, slik at du må presse for å få dem ned i de forborede hullene.

4

Drivhustaket kan nå monteres. På hver langside av plasten monteres en list. Den festes til kanten på høybedet, og holder plasten på plass. Også i endene festes plasten med en list.

Materialer

  • 6 stolper (A) à 50 cm, trykkimpregnert, 48 x 73 mm
  • 4 bord (B), 22 x 123 mm, 2,45 m
  • 2 bord (C), 22 x 148 mm, 2,45 m
  • 4 bord (D), 22 x 123 mm, 1,24 m
  • 2 bord (E), 22 x 148 mm, 1,24 m
  • 2 lister (F), 30 x 48 mm, 2,39 m
  • 2 lister (G), 30 x 48 mm, 1,18 m

Dessuten:

  • Armeringsjern, 8 mm, 6 m
  • 1 rull plast, 0,15 mm
  • Syrefaste skruer: 4,2 x 55 og 4,8 x 75 mm

Vanskelighetsgrad

Høybedet er et fint nybegynnerprosjekt, der alle kan henge med

Tidsforbruk

Cirka 2 dager

Pris:

Cirka 1.000 kroner

Tegning

3D-modell

3D-modell

Høybed med drivhus

Armeringsjernet danner en bue som holder plastoverbygget oppe.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Langsidene settes sammen

De to langsidene settes sammen på verkstedet, før stolpene graves ned.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stolpene graves ned

Det er ingen grunn til å støpe fast stolpene. Høybedet holder seg på plass når det er fylt opp med jord.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Lister på innsiden

Listene på innsiden holder plastforingen på plass.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plantekasse