Slik planter du en ny hekk

Det er både raskt og enkelt å plante en hekk selv. Og høsten kan være en god plantetid. Her kan du lese hva du trenger å vite dersom du går og drømmer om en ny hekk.

Intro

Med en hekk får du en effektiv avskjerming av hagen som er relativt lett å holde ved like. Normalt skal den bare klippes en eller to ganger om året.

Det finnes mange forskjellige slags hekker slik at du alltid kan finne en som passer din smak og ditt behov. Av hekker som feller løv, har vi blant annet liguster (noen), hagtorn og bøk. Her i landet er det mest vanlig å kjøpe planter med jordklump (karplanter), men for eksempel hekkplanter er det også mulig å kjøpe som barrotsplanter. Vanligvis er de billigere. De skal plantes når de er i hvile, for da er det minst aktivitet i røttene.

Her planter vi en klassiker blant de løvfellende hekkene, en bøkehekk som skifter farge etter årstidene. Selv om bøk ikke er eviggrønn, er den likevel tett året rundt fordi bøk ikke feller bladene på de nederste tre til fire metrene. Snakk med noen erfarne hagefolk for å finne ut om bøk trives der du bor.

Slik klipper du hekken

En nyplantet hekk skal først klippes i toppen når den har nådd ønsket høyde. Den skal heller ikke klippes med hekksaksa på sidene de første par årene. Vent med det til røttene har fått godt tak. Men det er en god idé å beskjære en nyplantet hekk som bøk på sidene med ei beskjæringssaks hvis du vil ha en så tett hekk som mulig. Klipp 10 - 15 cm fra stammen rett etter en knopp. Det får planta til å sette flere nye skudd slik at veksten blir tett. Når du begynner å klippe hekken over alt, er det en god idé å forme den slik at den er bredest nede og mest smal oppe. Da får den nederste delen av hekken lys nok og forblir tett. Det er spesielt viktig for hekker av plan-ter som er glade i lys, for eksempel hag-torn og lerk, og en spiss form minsker også risikoen for at hekken trykkes sammen av snø.

En hekk skal helst være bredest nede. Når det kommer lys til de nederste bladene, blir den tettest.

Veiledning

01
Kjøp og klargjøring 5 Trinn

Du kan kjøpe hekkplanter med jord-klump en stor del av året, men velger du barrotsplanter, er det best å kjøpe og plante den nye hekken før vinteren. Bar-rotsplanter er som regel billigere enn planter med jordklump, og normalt vil hagesenteret vite hva som er det beste tidspunktet å plante på der du bor. Ofte kan hekkplanter også leveres i forskjel-lige størrelser. Men kjøper du hekkplan-ter som er høye, koster disse selvsagt en god del mer enn de lave.

Det er en god idé at grøfta er gravd fer-dig til den dagen du henter plantene slik at de straks kommer i jorda.

1

Her skal det først fjernes en gammel hekk. Vi skjærer den ned til 40 cm høyde med hekksaksa slik at vi har noe å holde i når røttene skal dras opp.

2

Her fjerner vi røttene med en gravemaskin som vi har leid. Du kan også bruke en spade. Men skal du plante en lang hekk, går det selvsagt mye raskere med en minigraver.

3

Det gjemmer seg et par gjerdestolper i den gamle hekken. De fjernes med håndkraft fordi vi ikke får tak med gravemaskinen.

4

Grøfta til hekkplantene gjøres klar. Rensk grøfta, og grav igjennom jorda slik at den er luftig. Fjern eventuelle røtter, stein og ugress. Renna skal være så dyp at røttene kan settes ned uten at de må bøyes.

5

Legg et lag grov sand i bunnen av renna, og bland den med litt løs jord. Da har røttene også litt drenering. Spenn så ut ei snor mellom to pinner slik at du har noe å rette hekkplantene inn etter.

Spenn ut ei snor slik at plantene blir stående rett.

02
Planting 3 Trinn

Her bruker vi såkalte barrotsplanter - altså planter uten jord. De skal plantes når du får dem slik at røttene ikke tørker ut, og mens toppen av plantene er i hvile slik at de ikke stiller så store krav til røt-tene. Det er årsaken til at du skal plante så sent på året. En av fordelene ved bar-rotsplanter er at de har et sterkt rotnett som begynner å utvikle seg allerede når jorda er tre til fire grader om våren. Når varmen kommer for alvor, er plantene sterke og klar for sesongen. I motsetning til hvis du planter om våren, da du må være påpasselig med å vanne hele som-meren. Plant hekken med fire til fem planter per meter - ikke færre, for da blir ikke hekken tett i bunnen.

1

Sortér plantene før de kommer i jorda hvis de ikke er like høye. Da unngår du at hekken blir høy i den ene enden og lav i den andre. Du bør bruke fire til fem planter per meter.

2

Sett plantene i jorda. Rett dem inn etter snora, og klem jorda løst rundt røttene - bare nok til at plantene ikke velter.

3

Fyll nå på resten av jorda. Legg den forsiktig ned rundt plantene, og trykk til slik at de står godt. Men tråkk ikke til jorda. Den skal være luftig slik at vannet kan komme ned til røttene.

Tidsforbruk

4 timer til 5 – 8 meter hekk

Pris

Varierer med hva slags planter du velger, og om de har jordklump eller ikke.

Vanskelighetsgrad

Det er lett å plante en hekk bare du er grundig med forarbeidet.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hekk