Plant et tre i innkjørselen

Anleggsgartneren kaller det rotvennlig planting når innkjørselen skal gjøres klar for å gi et tre best mulige vekstvilkår mellom stein og heller. Men faktisk er det bare snakk om ei blomsterpotte i kjempestørrelse.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
3.000 kroner

På grunn av bærelaget kan området rundt treet vi har plantet bære vekta av en bil uten problemer, og uten at belegget synker.

Intro

Det kan bli litt trist i lengden å se på en innkjørsel som bare består av småstein eller belegningstein i betong. Mange forsøker derfor å bryte det ensformige med blomster, grønne planter og trær.

Mindre planter er det ingen problemer med, men vil du plante et tre, stilles det noe større krav til forberedelsene. Et tre krever nemlig plass så vel over som under bakken for å kunne trives og utvikle seg best mulig. Og dersom disse betingelsene ikke er til stede, ender det i beste fall med at treet mistrives. I verste fall risikerer du at røttene på treet løfter belegget i innkjørselen.

Det er likevel ingen grunn til å gi opp drømmen om å se trær skyte til værs i innkjørselen, for løsningen er faktisk ganske enkel. Treet skal bare plantes i noe som minner om ei blomsterpotte i kjempestørrelse. Den fylles opp av to lag stein og moldjord.

Dette kalles ofte rotvennlig planting, og den sikrer treet de best mulige vekstvilkårene og gjør det samtidig mulig å beholde innkjørselen i den formen du har vært vant til. Du kan til og med bruke plassen rundt treet til parkeringsplass uten å være redd for at underlaget blir presset sammen under vekta fra de tunge bilene.

Veiledning

01
Gravearbeidet 2 Trinn

1

Fjern bærelaget samt all moldjord slik at du kommer ned på et solid under lag. Størrelse på hullet avgjør hvor stort treet kan bli. Til et mindre tre vil et hull på 3 x 3 x 0,5 m være passende.

2

Vi bestemmer hvor treet skal plasseres, og banker ned en opp-bindings stokk rett ved siden av.

TIPS: Stokken plasseres slik at den står foran treet på den kanten det blåser mest.

02
Steingropa 8 Trinn

Vi må flytte noen kubikkmeter jord og stein før vi kan plante treet i innkjørselen, og derfor leier vi maskiner. Det er både raskere og lettere enn å bruke spade og skuffe - dersom du er så heldig at du har et utleiebyrå i nærheten.

«Blomsterpotta» består av to lag stein og moldjord til å fylle ut hulrommene mellom steinene med.

Steingropa bærer vekta fra bilene, mens molda virker som vekstmedium for røttene til treet. Molda trykkes altså ikke sammen, og på den måten kan røttene vokse fritt uten å løfte belegget i innkjørselen seinere.

1

Det første laget med stein fylles i (hver omgang må høyst være så tykt som den største steinen i massen). Vi har brukt ca. 90-120 mm stein, 60 mm knust stein kan også brukes.

TIPS: Jo mindre (mer finknust) stein du bruker, jo mer må du vibrere steinlaget.

2

Det er viktig at steinene blir fordelt i et ensartet og jevnt lag i utgravningen som i vårt tilfelle er tre meter hver vei og en halv meter dyp. Til større trær bør dybden være minimum en meter for at treet skal trives.

3

Vi sorterer steinene med ei skuffe. Er det svært store steiner innimellom, er det en god idé å fjerne disse fordi de vil redusere størrelsen på hulrommet når du skal fylle utgravningen med jord.

4

Platevibratoren er praktisk når steinene skal ristes på plass. Du kan nøye deg med en forholdsvis liten vibrator til en oppgave som denne. Denne veier 70 kg, og med et platemål på 50 x 36 cm kan den vibrere et areal på 35 m2 i timen.

5

Begynn med å vibrere steingropa langs kantene, og arbeid deg deretter inn mot sentrum der oppbindingsstokken er plassert. Selv om du ikke skal legge heller over utgravningen, er det viktig at overflata blir så vannrett som mulig.

6

Et lag moldjord fordeles. Fordel jorda så godt som mulig, og pass på at laget ikke blir for tykt. Det gjør det nemlig mer vanskelig å gjennomvanne jorda. Så legg heller på flere tynne lag med jord.

7

Når første jordlaget er på plass, vannes jorda forsiktig slik at den siver sakte ned mellom steinene. Er det steder der jorda nærmest etterlater store hull mellom steinene, må du fylle etter mer jord.

8

Neste lag med stein legges ut, og hele prosessen med fordeling av moldjord samt gjennomvanning gjentas. I alt har vi brukt 0,6 m3 moldjord til prosjektet.

VIKTIG! Fyll ikke opp med jord rundt stokken der treet skal plantes.

03
Treet plantes 2 Trinn

1

Fyll jord i hullet, og plassér treet. Vær klar over at treet skal settes et par cm dypere enn det har stått før (sjekk barken). Dekk med jord som du trykker til med foten.

2

Treet blir her festet til stokken med ei oppbindingsreim av gummi. Den kan justeres etter hvert som treet vokser seg større. Men du kan også feste treet til stokken på andre måter.

Oppbindingen må ikke være for stram slik at veksten blir hemmet.

04
Kjøreklar innkjørsel 2 Trinn

I dette tilfellet har vi brukt om igjen laget med småstein som overflatelag.

Du kan fordele laget med ei såkalt asfaltrive - eller du kan bruke ei vanlig rive som du snur.

Velger du en annen overflate av f.eks. betongstein - eller heller som det kan kjøres på - må du først legge et ca. 3 cm tykt lag singel (20-30 mm) oppå bærelaget. Deretter legger du en fiberduk og til slutt et avrettings- og steinlag.

Fiberduken hindrer at avrettingslaget forsvinner ned i singellaget som nå vil fungere som et utluftingslag. Det gir luft til jorda og hindrer at den råtner.

1

Vi er nå ferdig med å plante, og vi avslutter med et overflatelag av små naturstein.

VIKTIG! Har du ikke hatt småstein i innkjørselen tidligere, bør du regne med en utgift til dette på omkring 250 kr per m3.

2

Med ei såkalt asfaltrive fordeles steinlaget rundt treet vi har plantet slik at det blir helt rett.

Materialer

  • 4 m3 stein, størrelse 90-120 mm
  • 0,6 m3 moldjord
  • Eventuelt singel
  • Trykkimpregnert stokk til oppbinding

Spesialverktøy

  • Asfaltrive - kan kjøpes for 150-200 kr.
  • Minigraver, minishovel, platevibrator

Flere steder i landet har det nå kommet utleiebyråer der du kan leie små anleggsmaskiner Det krever ingen forkunnskaper å bruke maskinene, og etter en kort instruksjon hos utleieren vil du snart føle at du behersker dem.

Tidsforbruk

Med riktig utstyr kan du gjennomføre prosjektet på en dag.

Pris

Cirka 3000 kroner til materialer. Omtrent det samme koster det å leie de tre maskinene for en dag.

Vanskelighetsgrad

Oppgaven krever ikke store fagkunnskaper, men du må lære å betjene maskinene.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Trær