Intro
Veiledning
01
Gravearbeidet
2
Trinn
Fjern bærelaget samt all moldjord slik at du kommer ned på et solid under lag. Størrelse på hullet avgjør hvor stort treet kan bli. Til et mindre tre vil et hull på 3 x 3 x 0,5 m være passende.
02
Steingropa
8
Trinn
Vi må flytte noen kubikkmeter jord og stein før vi kan plante treet i innkjørselen, og derfor leier vi maskiner. Det er både raskere og lettere enn å bruke spade og skuffe - dersom du er så heldig at du har et utleiebyrå i nærheten.
«Blomsterpotta» består av to lag stein og moldjord til å fylle ut hulrommene mellom steinene med.
Steingropa bærer vekta fra bilene, mens molda virker som vekstmedium for røttene til treet. Molda trykkes altså ikke sammen, og på den måten kan røttene vokse fritt uten å løfte belegget i innkjørselen seinere.
Det første laget med stein fylles i (hver omgang må høyst være så tykt som den største steinen i massen). Vi har brukt ca. 90-120 mm stein, 60 mm knust stein kan også brukes.
TIPS: Jo mindre (mer finknust) stein du bruker, jo mer må du vibrere steinlaget.
Det er viktig at steinene blir fordelt i et ensartet og jevnt lag i utgravningen som i vårt tilfelle er tre meter hver vei og en halv meter dyp. Til større trær bør dybden være minimum en meter for at treet skal trives.
Vi sorterer steinene med ei skuffe. Er det svært store steiner innimellom, er det en god idé å fjerne disse fordi de vil redusere størrelsen på hulrommet når du skal fylle utgravningen med jord.
Platevibratoren er praktisk når steinene skal ristes på plass. Du kan nøye deg med en forholdsvis liten vibrator til en oppgave som denne. Denne veier 70 kg, og med et platemål på 50 x 36 cm kan den vibrere et areal på 35 m2 i timen.
Begynn med å vibrere steingropa langs kantene, og arbeid deg deretter inn mot sentrum der oppbindingsstokken er plassert. Selv om du ikke skal legge heller over utgravningen, er det viktig at overflata blir så vannrett som mulig.
Et lag moldjord fordeles. Fordel jorda så godt som mulig, og pass på at laget ikke blir for tykt. Det gjør det nemlig mer vanskelig å gjennomvanne jorda. Så legg heller på flere tynne lag med jord.
Når første jordlaget er på plass, vannes jorda forsiktig slik at den siver sakte ned mellom steinene. Er det steder der jorda nærmest etterlater store hull mellom steinene, må du fylle etter mer jord.
03
Treet plantes
2
Trinn
Fyll jord i hullet, og plassér treet. Vær klar over at treet skal settes et par cm dypere enn det har stått før (sjekk barken). Dekk med jord som du trykker til med foten.
04
Kjøreklar innkjørsel
2
Trinn
I dette tilfellet har vi brukt om igjen laget med småstein som overflatelag.
Du kan fordele laget med ei såkalt asfaltrive - eller du kan bruke ei vanlig rive som du snur.
Velger du en annen overflate av f.eks. betongstein - eller heller som det kan kjøres på - må du først legge et ca. 3 cm tykt lag singel (20-30 mm) oppå bærelaget. Deretter legger du en fiberduk og til slutt et avrettings- og steinlag.
Fiberduken hindrer at avrettingslaget forsvinner ned i singellaget som nå vil fungere som et utluftingslag. Det gir luft til jorda og hindrer at den råtner.
Vi er nå ferdig med å plante, og vi avslutter med et overflatelag av små naturstein.
VIKTIG! Har du ikke hatt småstein i innkjørselen tidligere, bør du regne med en utgift til dette på omkring 250 kr per m3.
Materialer
- 4 m3 stein, størrelse 90-120 mm
- 0,6 m3 moldjord
- Eventuelt singel
- Trykkimpregnert stokk til oppbinding
Spesialverktøy
- Asfaltrive - kan kjøpes for 150-200 kr.
- Minigraver, minishovel, platevibrator
Flere steder i landet har det nå kommet utleiebyråer der du kan leie små anleggsmaskiner Det krever ingen forkunnskaper å bruke maskinene, og etter en kort instruksjon hos utleieren vil du snart føle at du behersker dem.
Tidsforbruk
Med riktig utstyr kan du gjennomføre prosjektet på en dag.
Pris
Cirka 3000 kroner til materialer. Omtrent det samme koster det å leie de tre maskinene for en dag.
Vanskelighetsgrad
Oppgaven krever ikke store fagkunnskaper, men du må lære å betjene maskinene.