Intro
Veiledning
01
Støpeformen bygges
3
Trinn
Vi begynner med å bygge støpeformen, som betongen fylles i. Det er lett å tilpasse formen i den størrelsen som passer deg. Her måler formen 40 x 60 cm og er 20 cm høy.
Det er viktig å sørge for drenshull i formen, slik at overskytende vann slipper ut, og jorden ikke blir for sur. Dette gjøres ved å sette et par papprør fast i bunnen, som betongen kan flyte utenom. Da blir det to hull i bunnen når formen fjernes.
Vi lager to drenshull i bunnen ved hjelp av to stykk 6 cm lange papprør. De fylles ut med papir eller mineralull. Sett fast papprørene til bunnen med en limkladd eller dobbeltsidig teip.
Sidene skrus fast til bunnen. Sett på loddrette forsterkningslister hvert hjørne. De gir gods til skruene og styrker skjøten.
02
Betongen blandes
3
Trinn
Det går med overraskende mye støpemateriale til en plantekasse: ca. 45 kg støpesand, 10-12 kg sement og 8-10 kg torv. Vi anbefaler å røre opp støpemassen i mindre porsjoner, dels fordi en stor porsjon er tung å bearbeide, og dels for å unngå svinn. For å få samme blandingsforhold i alle porsjoner, er det en god idé å bruke et mål, for eksempel et lite plastfat. Det er viktig å måle opp nøyaktig hvis betongen blandes over flere omganger.
Lag betongblandingen. Bland 1 del torv med 3 deler 0,4 støpesand og 1 del sement. Torven smuldres ned i målefatet. Sorter vekk de største klumpene og trevlene.
Tilsett vann litt etter litt, og rør i blandingen underveis. Det er en god idé å blande mindre porsjoner om gangen. Det er enklere å styre til et prosjekt som dette.
03
Plantekassen støpes
6
Trinn
Så skal det fylles betong i formen. Bunnen skal være cirka 6 cm tykk, og den forsterkes med hønsenetting som presses ned i betonen. Det trenger du ikke å gjøre i sidene på kassen.
Når du har fylt betong i bunnen, setter du en annen, litt mindre form ned oppå bunnen. Her bruker vi en pappeske som kles med isopor rundt i kanten. Den fylles med sandposer, så den tåler presset fra betongen.
Dekk bunnen på formen med betongmassen. Fordel den med murskjeen, slik at den har en tykkelse på 2-3 cm. Press godt ut til sidene og rundt papprørene.
Press netting ned i betongen. Den tilpasses slik at den dekker bunnen, dog med et par cm avstand til sidene. Legg betong oppå, slik at nettet dekkes og bunnen er 6 cm tykk. Så jevn som mulig.
Plasser en pappeske rett på bunnen med 5 cm ut til alle sider. Sidene er forsterket med biter av isospor. Esken fylles med sandposer for å gi tyngde.
Sjekk at avstanden er riktig hele veien rundt i kanten, her 5 cm. Fyll deretter opp med betong i sidene.
Stamp betongen godt sammen underveis, slik at det ikke er lufthull i den. Bruk f.eks. en lektestump til å stampe med, og gjør det for hver 5. cm du fyller på. Sjekk at pappesken ikke flytter seg.
04
Støpeformen fjernes
3
Trinn
Etter støpearbeidet skal kassen stå i formen og herde, i første omgang kun ett døgn. Da har betongen en konsistens som gjør at vi kan etterbehandle den og gi plantekassen den rustikke overflaten vi ønsker. Det betyr at formen skal fjernes forsiktig, og at kassen bør bli stående på bunnplaten enda et par døgn. Ikke løft i sidene. Herding av betong tar tid (ca 1 måned), men etter 8 dager er kassen herdet nok til at den kan flyttes og beplantes.
Fjern pappesken. Posene med sand løftes opp, og isoporbitene fjernes. Begge deler kan brukes igjen hvis du skal støpe flere kasser. Pappesken har sugd vann og kan ikke gjenbrukes.
Sidene på støpeformen fjernes. Vi lar kassen stå på bunnplaten enda et døgn til ekstra herding, før overflaten bearbeides. Hvis du ønsker skarpe kanter, lar du den bare herde ferdig slik den står.
Materialer
(til en 40 x 60 cm kasse)
20 mm forskalingsplate:
• 1 bunn, 40 x 60 cm
12 mm forskalingsplate:
• 2 sider à 22 x 60 cm
• 2 sider à 22 x 47,5 cm
23 x 48 mm lekt:
• 4 hjørneforsterkninger à 22 cm
Dessuten:
• 4,5 x 40 mm skruer
• Sement, 10-12 kg
• 0,4 støpesand, cirka 45 kg
• Torv, 8-10 kg
• Pappeske og papprør
• Hønsenetting
• Isopor
Tidsforbruk
Et par timer + tørketid
Pris
Cirka 100 kroner. I tillegg kommer pris for materialer til formen. Den avhenger av om du bruker rester eller kjøper en forskalingsplate.
Vanskelighetsgrad
Dette er enkelt, og et fint prosjekt å begynne med hvis det er første gang du støper.