Rydd opp i det urolige hjørnet

Et kort plankegjerde, et lite arbeidsbord og en kompostbinge - så lite skal det til for å forvandle hagens urolige hjørne til en praktisk krok som både pynter opp og gjør mange av hageoppgavene lettere.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
2.500 kroner

Intro

De fleste hagene har en skammekrok, et rotehjørne der alt fra gamle blomsterpotter og sekker med torvstrø til trillebåra og hageavfallet liksom vokser fram av seg selv.

Her skal vi med enkle midler forvandle hagens stygge krok til et pent og praktisk hjørne som kan hjelpe deg med å holde orden på det meste, og gjøre arbeidet enklere.

  • En kompostbinge og ei kvern omdanner greiner, gress og blad til god kompost.
  • Et lite bord holder orden på tomme potter og småredskaper og letter mange mindre oppgaver i hagen.
  • Noen meter med plankegjerde skjuler trillebåra, holder sammen hjørnet og gir plass til ei vannkran der du har bruk for den.

Arbeidet er enkelt og krever verken ei stor verktøykasse eller forkunnskaper - og du kan selvsagt lett legge til eller trekke fra andre elementer.

Veiledning

01
Frittstående plankegjerde

En kort vegg innleder prosjektet med å omdanne hagens skammekrok til et praktisk hjørne.

Plankegjerdet gir hjørnet helhet, og gir deg et diskré sted å sette trillebåra. Samtidig stenger det for utsikten til baksiden av naboens ikke helt vakre bod. Her lager vi plankegjerdet på ei ramme av billig konstruksjonsvirke montert på tre ferdigstøpte grunnmursblokker. Skjøtene mellom de brede loddrette bordene dekkes av smale lister, og alt beskyttes mot regnet av noen bord som vi legger på skrå øverst som tak.

02
Et godt underlag 3 Trinn

1

Jorda graves vekk i et spadestikks dybde i hele området slik at du for eksempel kan fylle på singel og unngå ulempen med å slå gress inne rundt gjerdet og arbeidsbordet. Du kan også legge heller, men det er et mye større arbeid.

2

Plasseringen og høyden på gjerdet bestemmes. I en hage må du ofte ta hensyn til trærne - ikke bare til stammer og greiner, men også til røttene!

3

De tre grunnmursblokkene graves ned. Er bakken fuktig, kan det være nødvendig å komme ned i frostfri dybde, men gjerdet kan godt tåle litt for­ skyvninger i hard kulde. Normalt dreier det seg mest om å få styrke nok.

03
Ei solid ramme 8 Trinn

1

Grunnmursblokkene tilpasses slik at de står helt på linje og omtrent i samme høyde. De siste millimeterne i høyden kan du justere når stolpene skrus fast. Det er derfor ikke helt nødvendig at du finjusterer dem i høyden.

2

Stolpene kappes av i riktig høyde med snitt på 30 grader slik at bordet på toppen får riktig fall. TIPS: Det er en god idé å renskjære den motsatte enden med et vinkelrett snitt før du kapper til stolpen i lengden.

3

Stolpene skrus fast i stolpe skoene med gjennomgående maskin skruer. Få hjelp til å holde stolpen loddrett mens du borer opp med et 10 mm trebor. Stolpen settes på et par ledd i meter stokken slik at den løftes opp fra regnvannet.

Bruker du maskinskruer, må du holde imot når mutteren strammes.

4

Vinkeljerna til de vannrette spikerslagene i gjerdet skrus fast med beslagskruer. I den loddrette fliken setter du skruer helt inn til knekken. På den vannrette fliken dropper du de ytterste hullene for at ikke lekta skal sprekke i enden.

5

Delene til ramma sages til og skrus fast i vinkelbeslagene. Ved først å sage nå tar du hensyn til at grunnmurs­ blokkene lett blir stående litt feil. Bare spikerslagene i hver enkelt seksjon er like lange, blir vinklene fortsatt rette.

6

Står gjerdet utsatt for vind, styrker du det ekstra med vinkelbeslag på oversiden av sammenføyningene og even­ tuelt med skråstivere. Her mot naboens gjerde og bod er det nok styrke til den korte flata i stolpeskoene vi har valgt.

7

Det smale taket lages av samme type bord som i gjerdet, 21 x 145 mm, men to i bredden. Er de ikke lange nok, kan du kutte dem slik at de møtes midt på midtstolpen og går 10 cm ut over stolpene i begge endene.

8

Først festes bordene på toppen med 4 x 55 mm rustfrie skruer, deretter styrkes de nedenfra med fire bordbiter. Her brukes 4 x 35 mm skruer. Ei «vindskie» i endene er også med på å holde bordene sammen.

Ei list, 21 x 45 mm, skrus på i hver ende på taket som «vindskie».

04
Bord og lister 7 Trinn

Plankegjerdet kles i to lag med brede bord innerst og smale lister ytterst. Det praktiske ved denne byggeteknikken er at treet kan utvide og trekke seg sammen i bredden med stigende og fallende fuktighet uten at det blir problemer. De åpne sprekkene mellom bordene i det innerste laget vil variere i størrelse, men dekkes fortsatt av listene. For at det kan virke, må ikke listene festes i bordene, de må spikres eller skrus direkte i ramma.

På grunn av de skrå bordene på toppen må listene skjæres litt kortere enn bordene, ellers stikker de for langt ned.

1

Bord og lister skjæres til med et skrått snitt - listene en liten centimeter kortere enn bordene. Det skrå snittet nede betyr at regnvann vil dryppe lettere av. Kapp­/gjærsaga er ideell til arbeidet. Den stilles på 15 grader.

2

Bordene skrus fast på ramma med 4 x 55 mm skruer med litt avstand mellom bordene. Igjen kan du bruke noen ledd på tommestokken som avstandskloss. Prøv å få det til å passe slik at det ytterste bordet ikke må deles på langs.

3

Endene lukkes med et ekstra bord som får plankegjerdet til å virke kraftig og mer helstøpt. For å få det til å ligge tett oppover mot yttersiden av stolpen, må du stemme ut til beslaget i fundamentet.

4

Plankeveggen er nå ferdig hvis du vil ha den til å gi så mye le for vinden som mulig. Er det viktigere å få det til å se tett ut, kan du sette lister over sprekkene. Men det gir ikke nødvendigvis mest le.

5

Plankeveggen grunnes og males nå med første strøk - også om du vil sette opp et lag tynne lister. Når treet trekker seg sammen i den tørre sommerlufta, vil det ellers dukke opp umalte striper bak listene.

6

De smale listene spikres fast over sprekkene med 4 x 100 mm galvaniserte spiker. I hver list settes bare en enkelt spiker som ikke må spikres inn i bordene bak - lister og bord skal kunne bevege seg uavhengig av hverandre.

7

Plankeveggen males igjen. Vil du være riktig grundig, gir du den først en oljegrunning. Oljen trenger inn og beskytter treet mot inntrengende vann og impregnerer mot råte og sopp, mens malinga også beskytter mot sollys.

Ei fast kran til vannslangen

Vann er alfa og omega ved arbeidet i hagen, og løsningen her er den enklest tenkelige: Karin borer et hull i planke­ veggen og skrur opp ei vannkran slik at tilløpet stikker ut på baksiden. Når frosten forlater hagen, kobler hun den vanlige hageslangen på stussen på baksiden når hun vil arbeide ved bordet. Hvor komplisert anlegget er, kommer an på koblingene og overgangene du fin­ ner. Det letteste er å bruke moderne hurtigkoblinger som lukker godt og tett - men husk likevel å stenge for vannet ved den riktige krana når du ikke bruker krana ved arbeidsbordet.

Bor til spissen bryter gjennom, bor så fra baksiden. Da blir hullet penest.

Fast grus å stå på

Belegget i det praktiske hjørnet kan ikke bli enklere: Det er liten granittsingel i et 10-12 centimeter tykt lag. De er tørre og faste å stå på, og de vil holde stedet rimelig fritt for ugress i en årrekke - spesielt hvis de ligger på en egnet fiberduk.

05
Kompostbinge 3 Trinn

Den enkle kompostbingen monteres før beina bankes ned i bakken.

Når hageavfallet ligger i en tilfeldig haug på bakken, er det verdiløst rot. Men når du sam­ ler det i en presentabel binge og hakker alle litt tykkere greiner i små biter, får du en kom­ postbinge som omdanner avfallet til verdifull kompost du kan bruke i hagen.

Her lager vi en enkel, men likevel pen binge til komposten. Fire hjørnestolper ban­ ket ned i bakken, kledd med vannrette spil­ drer. Alt utført i uimpregnerte materialer for ikke å forstyrre komposteringsprosessen. Beholderen vil normalt holde i minst ti år.

1

De fire hjørnestolpene spisses til i den ene enden med øks eller sag. Selv om du av hensyn til komposteringen ikke bør bruke trykkimpregnert tre eller gi treet kjemikalier mot mugg og råte, er det en god idé å sette spissen i linolje over natta.

2

Bordene skjæres til og skrus på hjørnestolpene. I første omgang skrus de to sidene sammen, deretter monterer du bingen med bordene på for­ og baksiden. Her lar du bordene gå ut over endeveden på sidene.

3

Kompostbingen bankes ned i bakken med en tung hammer. Med en trekloss lagt mellom for å beskytte treet slår du på hver av hjørnestolpene slik at bingen ikke vris skjev underveis. Den ferdige bingen males.

06
Arbeidsbord 7 Trinn

Bordet skrus opp på plankeveggen og hviler foran på to bein.

Det lille arbeidsbordet er enkelt, men kan ikke stå alene - bordplata har bare et par støttebein foran mens de i bak kanten er skrudd fast på plankeveggen.

Bordplata settes sammen av bord med not og fjær der fjæra skjæres av det ytter­-ste bordet. Du kan i stedet bruke bord med glatte kanter. Da renner vannet bedre av, men flata blir også mer ujevn.

Fordi beina kommer til å stå relativt tørt på den drenerende singelen, kan du fint lage dem av uimpregnert tre slik som resten av det du lager i hjørnet.

1

Ramma til bordplata (sargen) skrus sammen med 6 x 100 mm rustfrie skruer. De sitter nær kanten så du bør bore opp til dem med et 6 mm bor i lekta de skal gjennom først, og med et 3 mm bor i endeveden bak.

2

Høyden på benkeplata finner du ved å spenne opp ramma på et par midlertidige bein med tvinger. Husk at det også skal ei plate oppå ramma.

3

Ramma skrus fast i planke­ veggen og på beina foran. Den festes i veggen med 6 x 75 mm låse skruer med ei mutter på baksiden. Treffer du ramma i planke veggen når du borer opp, bruker du en fransk skrue i stedet.

4

Bordene til bordplata og hylla grunnes og males når de er skåret til - men før de er montert til plater. Hensikten er den samme som da det innerste laget på plankeveggen ble malt for seg selv først: å unngå nakne striper når treet krymper.

5

De malte bordene skrus opp med 4 x 50 mm rustfrie skruer slik at de danner benkeplate og hylle. Nota fjernes på framkanten, og kantene rettes av hele veien rundt slik at de ikke er for sårbare. Da er bordet også klart til å bli grunnet og malt.

Brett til potter og annet smått

Et lite ekstraprosjekt når du likevel er i det praktiske hjørnet, er et solid brett som du kan arbeide ved og flytte tingene rundt i hagen med.

Brettet lager du av 12 mm forskalings­ plater, som med sin mørke plastover­ flate fint tåler å få fuktig jord på seg. De tre delene skjærer du ut av den samme plata, og håndtakene er bare tau stukket gjennom et par hull.

Sidene og bunnen monteres med pu­lim til utebruk og 4 x 30 mm skruer.

Størrelsen på 50 x 140 cm er bra stort - faktisk hele bordets dybde og så bredt som vel de fleste kan rekke over, men akkurat derfor fungerer brettet også som en god arbeidsplass.

Når sider og bunn er montert, stikkes snora til håndtakene inn gjennom to hull og sikres med en knute. De settes litt nærmere framkanten der det er mest praktisk å ha vekta.

Kantene på kryssfinéren skal beskyttes mot fuktighet. Igjen er det en god idé å ha på grunningsolje før du bruker utemalinga.

Arbeidsplassen er ferdig - arbeidet venter

En rest fra plankeveggen er satt opp som hylle. Beslag og kroker holder orden på småredskapen, og hagens urolige hjørne har blitt et godt og vakkert midtpunkt i hagearbeidet.

Materialer

Frittstående plankegjerde

48 x 98 mm konstruksjonsvirke:
• I alt cirka 20 m til ramme (A)

21 x 145 mm glattkant (høvlet furu)
• I alt cirka 60 m til innerste lag og taket (B)

21 x 45 mm glattkant (høvlet furu):
• I alt cirka 44 m til dekklister (C)

Dessuten:
• 3 innstøpte stolpesko til 45 mm stolper
• 6 stk. 10 x 60 mm varmgalv. låseskruer
• 12 vinkelbeslag med beslagskruer
• Rustfrie treskruer, selvskjærende, 4 x 35 mm og 4 x 55 mm
• Galvaniserte spiker, 4 x 100 mm
• Grunningsolje (eventuelt)
• Rød beis

Kompostbinge

45 x 45 mm glattkant (høvlet furu):
• 4 hjørnestolper (A) à 100 cm

21 x 95 mm glattkant (høvlet furu):
• 12 spildrer (B) à 80 cm til sidene
• 9 spildrer (C) à 100 cm til front og bakside

Dessuten:
• Rustfrie treskruer, 4 x 50 mm
• Beis

Arbeidsbord

45 x 70 mm glattkant:
• 2 langsider (A) à 140 cm under bordplata
• 3 kortsider (B) à 41 cm under bordplata
• 2 langsider (C) à 131 cm til hylle
• 3 kortsider (D) à 36,5 cm til hylle
• 2 bein (E) à cirka 90 cm

21 x 95 mm panelbord:
• 12 stk. til bordplate og hylle

Dessuten:
• Rustfri skruer, 4 x 50 mm og 6 x 100 mm
• 4 varmgalv. skruer, 6 x 75 mm

Tidsforbruk

2-4 dager pluss tørketid

Pris

Cirka 2500 kroner for alle elementene med farge

Vanskelighetsgrad

Som alltid går det best når vi planlegger nøyaktig og tegner opp detaljene før vi finner fram verktøyet.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage