Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solseilet gir sandkassen både ly og skygge

Skriv ut Lagre artikkel

Denne sandkassen er både pen og solid. I tillegg sitter barna i ly for både regn og sol.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
2.500 kroner

Intro

Det skal ikke så voldsomt mye til før sandkassen til barna er mye mer enn en firkantet kasse av trykkimpregnerte bord. Med de solide plankene i ubehandlet tre, skiller den seg tydelig ut fra en standardløsning fra byggvarehuset. I tillegg gjør de brede benkene, de runde formene og ikke minst solseilet sandkassen til noe spesielt.

Seilet beskytter mot regnet og mot den solen vi har lært at barna skal skjermes for. Benkene er også brede nok til å fungere som bord, og de myke kantene er gode å sitte på. Seilet er sydd av en seilmaker. Resten er så vanskelig som du selv gjør det til.

Veiledning

Stolpene skjæres ut av grove bjelker

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Til stolpene (D) kjøper vi ubehandlede bjelker, i dette tilfellet av gran, som måler 73 x 148 mm. Vi deler dem på langs til to stolper på cirka 7 x 7 cm.

Dette gjøres enklest med en stor bord-sirkelsag, men en sirkelsag kan også gjøre jobben. I så fall vil en føringsskinne være til god hjelp.

I toppen av stolpene skjærer vi innsnitt til de vannrette sperreføttene (E).

1

Skjær gjennom de grove bjelkene slik at de blir til to stolper (D). Skjær dem først til i lengden, så på langs - fra begge sider hvis bladet ikke rekker gjennom. Rett opp sidene med en høvel eller slipepapir.

2

Kantene fases med overfresen. Med et 45 graders jern freses en bred fas - men fasen stopper 3 cm fra benken nederst og 3 cm fra sperrefoten (E) øverst.

3

Hakket til sperrefoten (E) i stolpen (D) skjæres ut med en håndsag etter at stolpene er kappet med et 15 graders snitt. Snittet gjøres litt mindre enn sperrefoten.

Sider og stolper til sandkassen monteres

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Sandkassen bygges opp rundt stolpene. Det er mye bedre å skru fast sidene på siden av stolpene, enn å prøve å skru med skruer inn i endeveden, eller ved å bruke store beslag.

Først setter vi sammen hver gavlside (A) med de to hjørnestolpene (D) og benkene (C) til gavlene. Så binder vi sammen gavlene med langsidene (B). Til slutt forsterkes sandkassen med trekanter (K), skrudd fast fra undersiden.

1

Til endene på de to lange sidene (b) tegner vi en mal, f.eks. etter en skål, slik at endene vil slynge seg elegant opp under benkene (C). Malen skjæres ut av et pappstykke og tegnes over på alle fire endene.

2

De lange sidene (b) skjæres til med stikksag etter malen. De korte sidene (A) sages med rette snitt.

TIPS: Når du sager etter en oppstreking, lar du halvparten av streken være igjen.

3

Stolpene (d) settes på de to korte sidene (a), slik at de flukter i enden. Bor gjennom siden med et 10 mm bor til de franske treskruene, deretter inn i stolpene med et 6 mm bor.

4

Benkene (c) sages ut med runde hjørner, og kantene avfases. Vi har brukt samme skål som vi brukte på de lange sidene (B) til å streke opp snittene med. I overfresen har vi her et rundingsstål.

5

I benkene (c) skjærer vi hull til stolpene (d). Først borer vi hull i hjørnene til hullet med et 8 mm bor, som bladet kan stikkes ned i. Deretter skjærer vi det firkantede hullet til stolpen.

6

Benken (c) presses ned over stolpene (d) og skrus på gavlsiden (A) med selvskjærende 5 x 80 mm skruer. Sørg for at benkene sitter helt vinkelrett mot stolpene før du skrur fast benkene.

7

Nå monterer vi sandkassen ved å skru de lange sidene (B) på stolpene (D) - og dermed på gavlsidene og benkene. Vi bruker igjen 10 x 100 mm franske treskruer, og forborer med hhv. 10 og 6 mm bor.

8

De trekantede platene (k) skrus på kassen fra undersiden med rustfrie 5 x 50 mm skruer. Mellom trekantene heftes et 12 mm tettebånd på sidene.

9

Benken (c) skrus til langsiden (b) med én enkelt skrue ved alle stolpene. Igjen bruker vi 5 x 80 mm selvskjærende, rustfrie skruer. Da slipper vi å forbore.

Sperrer, lekter og ås til overdekningen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Så skal vi i gang med overdekningen, der solseilet spennes ut over tre lekter - over åsen (J), ned i sidene og på de to lektene (H). De nederste lektene sitter direkte på de vannrette sperreføttene (E), mens åsen løftes opp på korte loddposter (F).

Sperreføttene skjæres til i endene, slik at de nederste lektene dreies så de flukter med seilet og gir minst mulig slitasje på stroppene som seilet spennes med.

1

Sperreføttene (E) skjæres til i enden, slik at lektene (H) vil flukte med seilet. Vi gir hele sandkassen personlighet ved å la endene få en ekstra prof l. Lengden på sperrefoten, 242 cm, gir utstikk på 31 cm.

2

Kantene på sperreføttene (E) avrunder vi med overfresen, etter at de er skåret til med stikksag. Vi bruker rundingsstål med en radius på 10 mm. Kjør over to-tre ganger for å få pent resultat.

3

Midt på sperreføttene (E) settes en loddstolpe (F), som skal bære åsen (J). Skjær et hakk i loddstolpen. Da bærer ikke de to 5 x 80 mm skruene seilet alene. Sperreføttene skrus på stolpene (D) med trebolter.

4

Lag to innsnitt i åsen (J), slik at den vil gripe rundt loddpostene. Først skjæres ås og lekter til i lengden og rundes i kantene. Snittene sages 25 mm ned fra oversiden og stemmes ut. Flere tette snitt letter jobben.

5

Så setter vi sammen taket. Åsen (J) legges opp på loddpostene (F) og festes ovenfra med 5 x 120 mm skruer. Skråstiverne (G) sages ut med 45 graders snitt og festes med 5 x 120 mm skruer.

Materialer

48 x 248 mm bjelker:
• 2 gavlsider (A) à 180 cm
• 2 langsider (B) à 220 cm
• 2 benker (C) à 240 cm

73 x 148 mm bjelke:
• 4 stolper (D) à cirka 7 x 7 x 125 cm.
Bjelken deles på langs, slik at vi i alt bruker cirka 250 cm i full bredde

36 x 73 mm lekter:
• 2 sperreføtter (E) à 242 cm
• 2 loddposter (F) à 34 cm
• 2 skråstivere (G) à 28 cm
• 2 lekter (H) à 265 cm
• 1 ås (J), 265 cm

12 mm forskalingsplate:
• 4 trekanter (K) med 60 cm lange bein

Dessuten:
• Galv. franske treskruer, 10 x 100 mm
• Galvaniserte bolter, 10 x 90 mm
• Rustfrie skruer, 5 x 50 mm, 5 x 80 mm og 5 x 120 mm
• 1 solseil, 250 x 240 cm
• Stropper og monteringsbeslag
• Tettebånd

Tidsforbruk

1-3 dager

Pris

1000 kroner for materialer og sand. 1500 for et ferdig seil.

Vanskelighetsgrad

Får du seilet sydd, er resten enkelt trearbeid. Du velger selv hvor mye du vil gjøre ut av de svingete snittene og de brede fasene.

Tegning

Sandkassen bygges opp over fire kraftige stolper (D), derfor slipper du helt å bruke byggbeslag. Først lages de to gavlene med en kort side (A), et sete (C) og to stolper (D). Deretter sammenføyes gavlene med langsidene (B), og til slutt tilføyes det skjelettet som seilet spennes ut på.

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Solseilet gir sandkassen både ly og skygge
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake