Intro
Veiledning
01
Stolpe og beslag
5
Trinn
Den største utfordringen ligger i stolpen som skal holde seilet. Selv en lett vind inneholder voldsomme krefter, som stolpen eller stolpene skal kunne tåle uten å velte eller vakle.
Her setter vi fast to av hjørnene til seilet på huset. Derfor klarer vi oss med bare én stolpe. I prinsippet kan seilet holdes av tre stolper, én i hvert hjørne.
For å sikre stabilitet, graver vi stolpen en meter ned i bakken. Kan du ikke komme til for å gjøre det, må du støpe et fundament som holder den.
Vi setter en 8 mm tykk U-bøyle gjennom stolpen. Dermed får vi en solid krok til å sette fast seilet i.
Merk opp til U-bøylen. Den skal sitte 10 cm fra toppen av stolpen. Spenn fast stolpen før du fortsetter.
Bor med et 28 mm spadebor, 3 cm inn i stolpen. U-bøylen kan ikke rekke helt gjennom, så den må undersenkes.
Bor de to hullene til U-bøylen gjennom stolpen. For å sikre at de to hullene er helt parallelle, er det en god idé å bore ett hull gjennom, og deretter bore det andre hullet halvt gjennom fra begge sider.
02
Tau og tauholder
2
Trinn
Tauet som skal holde seilet, kan ikke holdes fast av bare U-bøylen. Det skal ha hjelp av et lite hjul (en blokk, på fagspråket), som skal settes fast til bøylen.
Lenger ned på stolpen plasserer vi et spesielt beslag for å holde tauverk, en såkalt “V-cleat”. Beslaget, som kan kjøpes i butikker som forhandler båt utstyr, kan fås i flere størrelser, slik at det passer til den aktuelle tau-tykkelsen (her 6 mm).
Ved hjelp av hjulet kan tauet strammes, og med V-cleaten settes det fast, slik at selv sterk vind ikke river det løs.
V-cleaten er bare ett av mange mulige beslag til å holde fast tauet. Andre typer fungerer også fint.
Sett fast tauet. Sett det lille hjulet (blokken) fast til U-bøylen, og trekk tauet gjennom hjulet.
03
Seilet
2
Trinn
Det sterkeste solseilet du kan få, er et ekte seil som du syr om. Et seil er designet slik at det spiles ut som en pose når vinden blåser. Et solseil skal derimot kunne spennes stramt ut. Derfor skal det skjæres ut med buede sider, og forsterkes med kantbånd.
Du kan også kjøpe ferdige solseil. Prisene varierer med kvaliteten; alt fra noen få hundrelapper til flere tusen kroner kan du finne solseil til på nettet, men for noen hundrelapper, kommer du ikke i nærheten av styrken som et originalt seil har. Når det blåser, spørs det om de billige utgavene holder. Vurder å kjøpe et solseil av en kraftig seilduk.
Skjær ut solseilet som vist. Sidene skal bue innover, minst 3 cm per meter, slik at seilet kan spennes ut.
04
Oppsetting
4
Trinn
Plasser stolpen i et hull som er 1 m dypt, boret med et stolpebor. Et trykkimpregnert bord støtter stolpen i den retningen seilet trekker den.
Sett U-bøylen på veggen. Hvis seilet skal festes til en vegg, kan du bruke U-bøyler som til stolpen, hvis det er mulig. Alternativt kan du finne andre bøyler, som skrus fast fra forsiden.
Stram ut seilet ved å lage et hakk i stolpen, ca 50 cm under V-cleaten. Da kan du stramme tauet ved hjelp av en trekile, og spenne ut seilet.
Materialer
- Seil i passe størrelse
- 100 mm stolpe, à 3 meter
- 4 meter tau, 6 mm
- 3 rustfrie 8 mm U-bøyler med plater, à 116 mm
- 2 stk. miniblokker med bøyler til 6 mm tau
- 2 stk. V-cleat til 5-8 mm tau
- 3 stk. 8 x 80 mm fjærhaker
- Kunststoffkant (gjord)
Dessuten:
- Trekile til stramming av tau
- Kunststofftråd til sying
Tidsforbruk
Et par dager, hvis du syr selv.
Pris
Cirka 500 kroner. Vi fant et kassert seil og sydde selv. Skal du ha seilet sydd, så regn med cirka 2000 kroner til.
Vanskelighetsgrad
Et enkelt prosjekt. Syr du seilet selv, er utfordringen dog litt større.