Intro
Veiledning
Stort utvalg av blokker med lås
Du kan finne blokker i mange ulike utgaver, og de fleste er velegnet også til å brukes rundt hjørner, lage buede murer med og så videre. Blokkene må vanligvis bestilles. Her er fire av mange varianter som finnes på markedet.
Støttemur på tre måter
Muren skal stå på et fast underlag
Begynn med å grave opp all moldjorda. Denne jorda er lite stabil og undergraver dermed muren etter hvert som den forsvinner. Du må derfor grave til du kommer ned til bæredyktig bunn, det vil si sand, grus, leire eller fjell. Selv om du bare har et tynt moldlag, bør du likevel grave ei 90 cm dyp renne før du går i gang med å fylle opp med stabiliserende masse. Skal muren være over en meter høy, må du legge inn drenering bak fundamentet for å unngå at det oppstår vanntrykk på muren.
Fyll renna med sand. Hver gang du har lagt 30 cm sand i renna, komprimerer du den med en slagbukk (kan leies). Bruker du bare en tung stokk (broleggerjomfru), bør du komprimere for hver 10 cm grus.
Fyll jordfuktig betong i renna, pass på at det blir et cirka 20 cm tykt og 50 cm bredt lag. Det er det samme om du velger å bruke ferdigblandet betong eller selv blander fem deler sand til en del sement.
Spenn deretter ut ei snor som markerer framkanten på muren og høyden på første skift (den første rekka med støttemurblokker). Pass på at underkanten av blokkene ligger 3 cm under eventuelle heller eller gressplennivå.
Bank den første blokken på plass i betongen, for eksempel med skaftet på en sleggehammer. Pass på at oversiden er vannrett, og at framkanten følger snora - det er svært viktig å sette første skift helt nøyaktig.
Hold en fugeavstand på 2 til 5 mm når du setter resten av første skift. Deretter skal den jordfuktige betongen herde en dag eller to før du går videre. Sett de neste skiftene med en halv steins overlapping for å få de solid låst i hverandre.
Fra nå av går det fort! De neste skiftene er meget lette å legge fordi kanten bak bare kan plasseres på en måte i blokken under den - nemlig på den korrekte måten.
Mindre ujevnheter kan rettes opp ved å legge små biter av murpapp mellom skiftene, men det må gjøres før neste skift legges oppå, så sjekk løpende med ei mursnor at hvert skift er jevnt.
Fyll grus bak muren hver gang du har lagt to skift. Laget skal være minimum 10 cm dypt og har til formål å drenere jorda for vann slik at du ikke risikerer at vanntrykket kommer til å stå og presse på muren.
Stamp med en stokk hver gang du har lagt ut 20 cm grus. Grusen skal komprimeres, men ikke for mye da vann skal kunne sive ned langs baksiden på muren. Avslutt med å legge 20 cm jord øverst.
Materialer
• Sand
• Grus
• Blokker
• Sement
VERKTØY
• Skuffe og spade
• Slagbukk
• Stokk (broleggerjomfru)
• Snor
• Vater
• Trillebår
• Sementblander
Ulike støttemurblokker med lås:
Asak ministøttemur: www.asak.no
tlf. 63 88 90 00
Mini Trønderblokk: www.olenbetong.no
tlf. 53 77 52 20/6713 80 33
Miniblokk: www.laskenstein.no
tlf. 33 48 71 50
Mini støttemur: www.aaltvedt.no
tlf. 35 91 50 00
Scan støttemur: www.bmc-norge.no
tlf. 33 30 03 90
Østbyblokk/Stor og mini Trønderblokk:
www.ostbye.no tlf. 62 43 44 45
Stackstone: www.steinsenteret.no