Tørkestativ – uten hull i plenen

Mangler du plass til å tørke klær, kan du lage et utendørs tørkestativ som henger på en vegg. Da unngår du også å ødelegge plenen med stolper.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.000 kroner

Intro

Tørkestativet er laget slik at det nesten ser ut som to store hyllebærere med wire mellom. Stativet består av et loddrett stykke med en overligger øverst, og et kortere stykke lenger nede. Det er boret hull i begge, slik at det kan spennes en wire mellom to stativ.

Avstanden mellom stativene er 2,95 meter i dette tilfellet. Det gir god plass til klærne. Men våte klær er tungt, så stativet må være solid. Derfor er overliggerne understøttet med skråstivere. Vi feller dem inn i egne hakk. Da flytter de seg ikke, og konstruksjonen blir ekstra sterk.

Veiledning

01
Oppmåling 5 Trinn

Du skal først måle opp stedet der tørkestativet skal henge, slik at du vet hvor stort stativ du har plass til. Deretter kan du sette i gang i verkstedet.

Det er en god idé å tegne opp en “hylleknekt” på en plate. Da har du en mal å rette deg inn etter når du bygger, slik at du er trygg på at stativets to deler blir identiske. Du skal lage flere skrå hakk som sikrer at emnene ikke sklir mot hverandre. Innfellingene gjør konstruksjonen ekstra sterk. Det er viktig at oppmålingen til hakkene er nøyaktig, slik at du ikke får problemer med å sette sammen delene.

1

Mål opp til tørkestativet på veggen det skal henge. Da kan du se hvor mye det er plass til. Her har vi en fin, ledig vegg bak på uthuset. Tørkestativet skal bestå av to deler: to “hylleknekter” - en i hver side - med wire spent ut mellom dem.

2

Tegn opp til en “hylleknekt” på en kryssfinérplate i størrelsesforholdet 1:1. Da har du en mal å bygge stativet etter, og det sikrer at de to “hylleknektene” blir like.

3

Tegn opp til skråstiveren (C) på platen. Da vet du nøyaktig hvor du skal lage hakk i stolpene. Skråstiveren skal plasseres med 45 graders vinkel på stolpene. Tegn opp til et hakk 50 cm fra stolpens bakkant og ut på overliggeren (B).

4

Merk opp det skrå hakket til stiveren (C). Plasser den på platen, og tegn opp hvor over- og undersiden går inn i stolpen (A) og overliggeren (B). Hakket er skrått, og 1,7 cm dypt ved bakerste kant (tilsvarende en tommestokkbredde).

5

Tegn også opp til hakk i overliggeren (B). Her skal hakket også ha en dybde i bakkant som tilsvarer bredden på en tomme stokk.

02
Sag og stem ut 6 Trinn

1

Lag et sagsnitt med en håndsag i stolpen (A) der det skrå hakket til skråstiveren (C) skal være. Med et skarpt snitt i stolpen, er det lettere å stemme ut slik at det blir pent.

2

Stem ut til det skrå hakket med et skarpt stemjern. Stem ut til du kommer ned til sagsnittet. Fjern deretter mindre biter til hakket har riktig størrelse.

3

Mål opp til hakket til det korte, vannrette stykket (D). Bruk en vinkel og en spiss blyant til å tegne opp hakket. Lag to snitt i stolpen, i hver ende av hakket. Her lages hakkene 3,5 cm dype.

4

Stem ut til hakket med et skarpt stemjern. Snu først stolpen rundt på siden. Da er det enklere å fjerne mindre biter, etter hvert som du stemmer dem løs.

5

Her måler vi opp til en spiss i enden på overliggeren, slik at den får en pen avslutning. Tegn med en vinkel rundt hele stolpen. Vær nøye, slik at du slutter samme sted som du begynte.

6

Sag til overliggeren med en kapp-/ gjærsag. Juster sagen på 15 grader, og skjær fra streken og ut til enden. Snu stolpen, og skjær på samme måte på alle sider. Når alt er saget til, sliper du. Bruk gjerne en eksentersliper.

03
Delene monteres 3 Trinn

1

Delene settes sammen med både lim og skruer. Smør et godt, vannfast lim på delene som skal settes sammen, og skru dem med 6 x 180 mm skruer.

2

Sag et spor i overliggeren (B) og det korte stykket (D) som wiren kan plasseres i. Sporet skal plasseres i midten av stolpene, på yttersiden. Bruk en sirkelsag med anlegg, og juster dybden til 4 mm. Skjær deretter gjennom i hele lengden.

3

Merk opp til wirehull i bunnen av sagsporet. Når du har laget hull i det ene stativet, legger du det opp langs det andre, slik at du kan overføre målene. Bor hullene med et langt 4 mm bor. Her er avstanden mellom hullene 10 cm.

04
Sett opp stativet 6 Trinn

Tørkestativet males før det settes opp. Her er stativet laget av lerk, og det må males eller beises for ikke å misfarges. Vi beiser i samme farge som veggen det skal henge på, slik at stativet nesten blir usynlig når det ikke henger klær på det.

Stativet monteres med to bolter til hver “hylleknekt”. To øverst som bærer “hylleknekten”, og en styreskrue nederst som holder den på plass. Det forbores til boltene. De skal gå gjennom hjørnestolpene på uthuset.

På enden av overliggerne monteres et vannrør som avstandsholder. Det stiver opp konstruksjonen.

1

Spenn fast en “hylleknekt” midlertidig med et par tvinger. Marker gjennom forborede hull hvor i veggen det skal bores. Fjern “hylleknekten” igjen.

2

Bor hull gjennom veggen med et 12 mm bor. Stativet skal boltes fast til hjørnestolpene i skuret med to bolter øverst på hvert stativ.

3

Mål opp hvor langt røret mellom overliggerne skal være. Mål avstanden mellom “hylleknektene”, og legg til hulldybden i begge overliggerne. Kapp røret så det passer, plasser det i hullene, og press stativene sammen.

4

Trekk wiren gjennom hullene. Begynn ved det ytterste hullet i overliggeren, og beveg deg bakover mot veggen. Stram opp wiren for hver lengde du trekker gjennom. Wiren festes til et beslag på veggen, som bare akkurat skrus fast.

5

Skru fast stativene nederst til slutt, når wiren er satt fast. Skruene nederst fungerer bare som “styreskruer”, som holder stativet på plass.

6

Tørkestativet er svart, som veggen det er satt opp på. Da synes det nesten ikke når det ikke henger klær på det.

Materialer

90 x 90 mm lerk:
• 2 stolper (A) à 121 cm
• 2 overliggere (B) à 120 cm
• 2 skråstivere (C) à 60 cm
• 2 vannrette armer (D) à 51,5 cm

Dessuten:
• Trelim
• Bolter, 10 x 250 mm (til utendørs bruk)
• Skruer, 6 x 180 mm (til utendørs bruk)
• Vannrør, 22 mm
• Wire, plastbelagt, 2-3 mm tykk + wirelås
• Svart beis

Tidsforbruk

Cirka 2-3 dager, inkludert maling og tørketid.

Pris

Cirka 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det lønner seg å være nøye med oppmåling og utskjæringer, slik at delene passer godt sammen.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage