Bygg et enkelt utekjøkken

Det er mange måter å bygge utekjøkken på. Her er et eksempel på en billig og effektiv løsning, bygget av materialer som var til overs fra tidligere prosjekter, sammen med litt nytt. Kjøkkenet har fått flotte overflatebehandlinger, som får alt til å passe godt sammen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
5.000 kroner
Bygg et enkelt utekjøkken

Du kan fint bygge et utekjøkken av materialer du allerede har, eller som du kjøper billig.

Intro

Det trenger verken å være dyrt eller vanskelig å bygge et utekjøkken. I denne artikkelen gir vi deg inspirasjon til hvordan du kan bygge et funksjonelt og billig kjøkken. Det tar utgangspunkt i en grill vi allerede har, og et mål om å bruke den plassen vi har til rådighet.

Vi bygger i tre, fibersement og betong. Kjøkkenet blir holdbart og krever ikke mye vedlikehold.

Vi viser deg en enkel måte å bygge et skjelett i tre, som kles med fibersementplater som både skjermer og avstiver kjøkkenet. I tillegg kan du se hvordan du kan kombinere planker og betong i en benkeplate.

Veiledning

01
Slik er kjøkkenet bygget opp 6 Trinn

Dette kjøkkenet er bygget med tre mål for øye: Det skal være pent, funksjonelt og bygget av restematerialer - i så stor grad som mulig.

Kjøkkenet består av et treskjelett, av trehvite 48 x 98 mm planker og impregnerte stolper på 90 x 90 mm, toppet av en OSB-plate kleddd med grove panelbord.

Kjøkkenet er i tillegg skjermet med fibersementplater, som er pusset med innfarget sementpuss.

Mellom panelbordene på benken er det lagt betong, og hele benkeplaten er behandlet med linolje til slutt.

1

Skjelettet består av 90 x 90 mm stolper og 48 x 98 mm planker. Konstruksjonen holdes oppe av ti loddrette stolper, som er festet til terrassen. Mellom dem er det laget rammer, som skal brukes som underlag for benkeplaten og vindskjermen.

2

Skjelettet er pakket inn i fibersement, som skjermer kjøkkenet mot vær og innsyn. Fibersementplatene er festet direkte på skjelettet, med skruer spesielt til fibersementplater.

3

Det er lagt OSB-plater på oversiden av skjelettet, som underlag til de kommende panelbordene og betongen. I tillegg er alt treverk behandlet med tjære.

4

For å lage en spennende benkeplate, er det lagt villmarkspanelbord oppå OSB-platene.

5

Gapene mellom bordene er etterfylt med finkornet betong, som er glattet slik at den ligger i nivå med panelbordene. Til slutt er hele flaten oljet med linolje.

6

Grillen er satt på plass. Kjøkkenet er laget slik at det passer til den grillen som allerede var på terrassen. Vindskjermen er akkurat så høy at grillen ikke synes fra utsiden. Vindskjermen i fibersement er i tillegg pusset med en innfarget sementpuss, som gir både tekstur og en varm farge på kjøkkenet.

Materialer

 • 90 x 90 mm trykkimpregnerte stolper, cirka 12 meter
 • 48 x 98 mm planker til rammer, cirka 30 meter
 • 18 mm OSB-plate (120 x 244 cm), cirka halvannen plate
 • 230/310 mm villmarkspanel, cirka 3 x 4 meter
 • Fibersementskruer
 • Innfarget sementpuss
 • Tretjære
 • Linolje
 • Finkornet betong, 0-4 mm.

Tidsforbruk

2-3 dager.

Pris

Cirka 5000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Prosjektet er enkelt hvis du kan finne ut av hvordan du borer og sager i fibersement.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Utekjøkken