Lite utekjøkken med mye plass

Du kan enkelt bygge dette lille utekjøkkenet selv. Når det er slått sammen, er det bare 61 x 61 cm stort. Likevel har det plass til mye når du slår ut bordplatene. Da har du både kjøkkenvask, rennende vann og hylleplass til kjøkkenutstyret.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
3.000 kroner
Lite utekjøkken med mye plass

Det lille utekjøkkenet inneholder både vask, rennende vann, benkeplass og hyller til oppbevaring.

Intro

Et lite utekjøkken med benkeplater og en vask er et godt supplement til grillen på terrassen. Med det kan all mat lages ute, og du sparer mange turer inn og ut av kjøkkenet.

I tillegg er utekjøkkenet også både enkelt og billig å lage.

Når kjøkkenet ikke er i bruk, kan sidefeltene hektes av og fungere som en front, som dekker understellet helt.

Veiledning

01
Lag understellet 6 Trinn

Understellet til kjøkkenet består av to siderammer, som kobles sammen med en frontplate (C) og en bakkledning av bord (H). Oppå denne enkle konstruksjonen kan det bygges bordplater og andre ting. Husk å sette av tid til maling underveis.

1

Slik bygges siderammene: To bein (F) og tre tverrstivere (G) settes sammen som vist. Hver tverrstiver skrus fast gjennom beina med to 5 x 80 mm skruer i hver side.

2

Slik forborer du til skruene: Spenn de fire beina (F) sammen, og strek opp på dem. Bor to hull i hver sammenføyning med et 5 mm bor. Strek opp til kledningsbordene og tverrstivernes plassering.

3

Spikre bordene (H) på rammene. Smør på lim, og spikre med 1,7 x 40 mm dykkert. Skru først et hjelpebord på siden av rammen, og la det stikke litt opp over kanten, slik at bordene (H) kan støtes mot det.

4

Så er begge siderammene ferdige. Vi velger å male rammene og alle bordene (H) som skal brukes til kledning og hyller. Det gjør vi nå, før vi går videre.

5

Skru frontplaten (C) fast. Hold den på plass med en tvinge, og skru den på med 5 x 60 mm skruer gjennom beina (F).

6

Sett på bakkledningen (H). Gi bordene en stripe lim i hver side, og stift dem fast med 1,7 x 40 mm dykkert.

02
Benkeplater og hyller 11 Trinn

Nå kan kjøkkenets detaljer føyes til. Her skal du være spesielt oppmerksom på de to sidefeltene (B) som forlenger benkeplaten. De skal kunne hektes av og på. Når de sitter som forlengere av benkeplaten, er de hektet på et beslag. En liten støttekloss (E) på undersiden sørger for at de sitter i vater.

Når kjøkkenet slås sammen, fungerer de to sidefeltene (B) som frontplater på understellet. De henges helt enkelt på franske treskruer, som er skrudd halvveis inn i understellet.

1

Spikre fast bordene (H) til de to hyllene med 1,7 x 40 mm dykkert ned i tverrstiverne (G).

2

Forbor til skruer i de øverste siderammelistene (G). Bruk et 5 mm bor, og skru deretter 5 x 60 mm skruer gjennom rammene nedenfra og opp i benkeplaten (A).

3

Legg de to sidefeltene (B) på kjøkkenets front (kjøkkenet er lagt ned). Bor et 16 mm hull midt i hver side av platene som vist. Merk opp til franske treskruer gjennom hullene og ned i beina (F).

4

Skru i en 8 mm fransk treskrue der du har markert hullene. Skruene skal stikke 3,5-4 cm ut, slik at sidestykkene kan henges inn over skruene når kjøkkenet er pakket sammen.

5

Skru støttene (D) på sidefeltene. Støttene skal sitte på undersiden, én i hver side. Det skal være 9 cm mellom støtten og kanten på sidefeltet, mens den skal flukte med bakkanten.

6

Skru fast hektebeslag i benkeplaten, to på hver side av møbelet. Sentrum settes 12,3 cm inn fra kantene på benkeplaten.

7

Lim støtteklosser (E) på støttene (D) som vist. Hold dem fast med teip til limet tørker. Skru en 4 x 50 mm skrue nesten helt inn i støtten som vist, slik at den kan hektes inn på hektebeslaget.

8

Tegn omrisset til vasken på benkeplaten. Husk at du IKKE skal skjære i denne streken - da faller vasken gjennom hullet.

9

Tegn en ny strek. Bredden på kanten til vasken er 2,5 cm. Det måler vi inn fra den første streken. Vi skrur fast en list løst midt i sirkelen og bruker den som ”passer” når vi tegner opp den nye streken hele veien.

10

Bor hull til vannkranen. Borets diameter skal være litt større enn diameteren på røret som skal gjennom benkeplaten.

11

Monter vannkranen. Denne modellen skrus fast med en mutter nedenfra. Kranen kobles til en hageslange med hurtigkoblinger, slik at vannet er enkelt å koble av og på.

Materialer

26 mm stavlimt treplate

 • 1 benkeplate (A) à 61 x 61 cm
 • 2 sidefelt (B) à 30 x 61 cm
 • 1 front (C) à 19 x 61 cm
 • 4 støtter (D) à 1,5 x 9,5 x 20 cm
 • 4 små støtteklosser (E)

48 x 48 mm lekter

 • 4 bein (F) à 90 cm
 • 6 tverrstivere (G) à 46 cm

21 x 95 mm bord

 • 34 klednings- og hyllebord (H) à 57 cm

Dessuten:

 • 4 x 50 mm, 5 x 60 mm og 5 x 80 mm skruer
 • 1,7 x 40 mm galv. dykkert
 • 4 M8 x 70 mm franske treskruer
 • 4 hektebeslag
 • Rund kjøkkenvask
 • Vannkran
 • Avløpsslange
 • Hageslange med koblinger
 • Heldekkende trebeskyttelse

Tidsforbruk

En dag, pluss tørketid.

Pris

Cirka 3000 kroner

Vanskelighetsgrad

Dette er et opplagt nybegynnerprosjekt. Følg trinnene nøye, så er det ikke vanskelig.

Tegning

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Rigtig lengde på spiker og skruer

Montering av kjøkkenvask

Grundig oppmåling er oppskriften på suksess

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Utekjøkken