Planlegg utekjøkkenet ditt

Det lønner seg å bruke god tid på planleggingen. Da unngår du feil og får best mulig resultat. Her får du en oversikt over de tingene du skal stilling til på forhånd.

Du har bestemt deg for å bygge et utekjøkken, og du har kanskje allerede bestemt at det skal være plass til både pizzaovn, kjøleskap og en lekker innbyggingsgrill. Men har du tenkt på hvor gassflaskene skal stå og hvordan de skal ventileres? Og vet du hvordan solen treffer kjøkkenet? I denne artikkelen stiller vi noen av de spørsmålene du kanskje ikke har tenkt på ennå.

Skal du ha rennende vann?

Det er ingen tvil om at rennende vann er et pluss i et utekjøkken, men det er en stor prosess å lage en fast installasjon med varmt og kaldt vann i kranene. Det er til gjengjeld ikke den store jobben å lage en vannkran som du bare kobler hageslangen til når du skal bruke vann. Men da må du leve med at det bare er kaldt vann i kranen.

Er strøm nødvendig?

Når det gjelder strøm, har du kort sagt tre muligheter: ingen strøm, skjøteledninger du trekker selv eller en fast installasjon. Det siste må du ha en elektriker til å lage. Uansett hva du gjør, så husk å bruke vanntette komponenter.

Har du kontroll på gassflaskene?

Hvis du oppbevarer gassflasker i kjøkken­elementene, skal du være oppmerksom på to ting. Det ene er at gummi­slangen mellom gassflasken og gassregulatoren ikke skal være lenger enn 150 cm. Det andre er at gasskapet skal være godt ventilert. Propangassen er tyngre enn luft. Derfor skal ventilasjonsåpningene sitte lavt i gasskapet.

Hva ser du på?

Det høres kanskje banalt ut, men husk å tenke på hvordan kjøkkenet er vendt i forhold til både spiseområdet og verdenshjørnene. Det er smart om kjøkkenet plasseres slik at du slipper å stå med ryggen til gjestene dine. Det er heller ikke noen god idé å plassere kjøkkenet slik at du blendes av kveldssolen.

Kan taket tåle varmen?

Før du bygger tak over grill, pizzaovn eller gassbluss, så sjekk hvor stor takhøyde som kreves over varmen. En gassgrill sender ikke opp særlig mye varme. Setter du derimot en vedfyrt pizzaovn på kjøkkenbenken skal avstanden være stor, kanskje helt opptil tre meter. Sjekk beskrivelsen for avstand til brennbare materialer i bruksanvisningen til ovnen eller grillen.

Har du kjøleskap utendørs?

Hvis du lager et utekjøkken med kjøleskap, så sørg for at du bruker et kjøleskap som tåler å stå ute. Ellers risikerer du at kjøleskapet enten bruker altfor mye strøm, eller at det slett ikke virker i de kalde månedene.

Hva med avløpsvannet?

Hvis det er vask og vann i kjøkkenet, har du også bruk for et avløp. Men det trenger ikke nødvendigvis være koblet til kloakken. Hvis du bare skyller grønnsaker og vasker hendene, kan et spann under vasken være nok. Hvis du har et taknedløp i nærheten, kan du også lede vannet dit, via en slange eller et plastrør.

Er det brannsikkert ved grillen?

Uansett om du bruker en innbyggingsgrill eller en grill på stativ, skal du sørge for å brann- og varmeisolere rundt grillen. Du kan for eksempel bruke stålplater eller fibersementplater som beskyttelse. Hvis du ikke varme­isolerer, risikerer du at grillen i verste fall kan antenne det møbelet du har bygget rundt den.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utekjøkken