Utekjøkken - slås enkelt sammen

Dette utekjøkkenet er laget av enkle trerammer som er hengslet sammen. Dermed kan du enkelt slå det sammen når det skal på vinterlagring. Se hvordan det bygges.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
750 kroner

Intro

Du får enkelt plassert dette utekjøkkenet når det ikke brukes, ettersom det kan klappes sammen og stues vekk på liten plass.

Bordets understell er laget som tre rammer. De er hengslet sammen, slik at sidene kan klappes inn og ut. Bordets totale høyde på 120 cm, gjør at det er plass til å hengsle tre plater på bakrammen. Det blir da plass til en hylle både over og under bordplaten, i tillegg til selve bordplaten. Det er ikke mye “mekanikk” i bordet - bare hengsler som er enkle å skru på. Bordplate og hyller holdes oppe med bolter og vingemuttere. De er raske og enkle å skru inn og ut når bordet skal foldes ut og brukes, eller pakkes vekk.

Utekjøkkenet kan selvsagt males. Men det kan også stå i naturfarge, bare behandlet med et strøk treolje.

Slik slås bordet opp

Bordet klappes opp ved å folde ut sidene først.

Deretter slås bordplaten og de to hyllene opp.

Bordplate og hyller spennes fast med vingemuttere.

Veiledning

01
Rammer monteres 3 Trinn

1

Begynn med å streke opp der de tverrgående listene (H) skal sammenføyes med de loddrette (G), når du har sagd dem til. På samme måte måler du opp på listen L, der listen K skal plasseres.

2

Bor to skruehull i listene (G) i hver skjøt - først med et 10 mm bor cirka halvt ned i emnet. Deretter med et 5 mm bor som passer til skruen. Du skal bore ut på samme måte til sammenføyningene på listene L.

3

Monter siderammene og bakrammen. Spenn sammen delene over et hjørne på en vinkelrett plate. Da er du sikker på at rammen blir vinkelrett.

02
Kryssene lages 5 Trinn

I både bak- og siderammene lages det kryss, som dels stiver av rammene, og dels ser flotte ut. Kryssene lages ved å sage og stemme ut med stemjern, til en bladskjøt, der listene krysser hverandre. Da kommer listene i nivå med hverandre når de sammenføyes.

Rammer og kryss settes sammen med skruer. Når skruene er skrudd i, proppes hullene igjen med 10 mm plugger, som skjæres av og slipes i plan med treet. Det er en enkel måte å lage skjøtene på, og det gir bordet en flott finish.

1

Marker midten av listene (J) til kryssene. Legg dem under rammen, og tegn opp der endesnittene skal sages. Sag til listene. Legg dem tilbake i rammen og tegn opp der de skal skjæres sammen.

2

Sag noen snitt i hver skjøt, slik at du kan stemme ut treet. Bruk en listesag til å sage ut snittene, og stem ut med et skarpt stemjern etterpå.

3

Sett sammen kryssene med lim og en dykkert. Legg først lim i skjøten, og bank kryssene sammen. Spikre deretter sammen listene med en 17 x 35 mm dykkert, som plasseres som vist.

4

Skru fast kryssene til rammene. Plasser dem først i rammene, og spenn dem fast med en tvinge når de sitter riktig. Skru dem fast med 5,0 x 70 mm skruer.

5

Bank plugger i skruehullene. Legg lim i hullene først, og bank inn 10 mm plugger. Sag dem glatt med listekantene. Slip over dem med en plansliper, slik at de blir helt i plan med listekanten.

03
Understellet 7 Trinn

Når understellet til bordet skal settes sammen, skal du skru hengsler på rammene, så bordet kan klappes sammen.

Deretter bygger du bordplate og hyller, som settes sammen ved å skru fast bordene til tverrlekter. Til bordplaten festes først de ytterste bordene, deretter fordeles resten slik at det blir like mye luft mellom dem.

Til slutt monteres bordplate og hyller til bakrammen ved å skru dem fast med hengsler. Når bordplate og hyller er slått opp, holdes de fast med bolter og vingemuttere. De er raske å skru ut når bordet skal klappes ned.

1

Hengslene skrus på med 4,0 x 20 mm skruer. Begynn med å skru tre hengsler på hver av de to hjørnelistene (G). Skru deretter hjørnelistene på hver av siderammene.

2

Spenn siderammene med hjørnelistene fast til bakrammen med tvinger. Når de sitter som de skal, skrus de sammen med 4,0 x 50 mm skruer. Dermed er bordets understell ferdig.

3

Lag bordplate og hyller. Begynn med bordplaten. Skru fast tverrlektene (B) til de to ytterste bordplatebordene (A) med 4,0 x 40 mm skruer. Dytt deretter de øvrige bordene på plass, og skru dem fast med samme avstand mellom bordene.

4

Skru fast de to hengsellistene (E) mellom lektene B, slik at bordplaten kan monteres til bakrammen.

5

Forkanten (F) spikres på med 2,2 x 45 mm dykkert. Den kan også skrus på, men spikring blir mindre synlig. Hyllene lages på samme måte.

6

Monter bordplate og hyller til bakrammen. Skru tre hengsler fast til bordplaten, og til hver av de to hyllene. Legg ned understellet. Plasser bordplate og hyller, og skru fast hengslene til bakrammen med 4,0 x 20 mm skruer.

7

Slå opp hyller og bordplate, og hold dem på plass med tvinger. Bor 5 mm hull gjennom siderammene og de ytterste tverrlektene til boltene som skal holde bord og hyller på plass. Slå i boltene og fest dem med vingemuttere.

Materialer

21 x 95 mm glattkant:
• 10 bord (A) til bordplate og hyller à 130 cm

28 x 45 mm glattkant:
• 3 tverrlekter (B) à 53 cm
• 3 tverrlekter (C) à 22,5 cm
• 3 tverrlekter (D) à 30 cm
• 6 hengsellister (E) à 58,2 cm
• 3 forkantlister (F) à 130 cm
• 8 loddrette lister (G) à 120 cm til rammer
• 6 vannrette lister (H) à 41 cm til sideramme
• 6 lister (J) à 65,8 cm til kryss
• 2 lister (K) à 51 cm til bakramme
• 3 vannrette lister (L) à 126 cm til bakramme

Dessuten:
• Skruer: 4,0 x 20 mm, 4,0 x 40 mm, 5,0 x 70 mm
• Galvanisert dykkert: 2,2 x 45 mm og 1,7 x 35 mm
• 15 hengsler, 50 x 50 mm
• 6 bolte, 5 x 80 mm
• 6 stoppskiver med 5 mm hull
• 6 vingemuttere med 5 mm gjenger
• Treolje

Tidsforbruk

1-2 dager

Pris

Cirka 750 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er enkelt å sette sammen bordet med to skruer i hver skjøt, men ikke plasser skruene for langt ut. Da kan listene sprekke.

Tegning

Rammene er ganske åpne, bare med et enkelt kryss i midten. Konstruksjonen er luftig og bordet blir ikke for tungt. Både sidene, bordplaten i midten og hyllene øverst og nederst er montert på hengsler, slik at de kan klappes opp og ned.

Klappbordet består av en bakramme og to siderammer. Bordplaten (med tverrlektene B) og to hyller (C og D) hengsles på bakrammen, slik at de kan klappes ned.

Tips & Triks

Også fint som blomsterbord

Klappbordet er også velegnet som plantebord. Arbeidshøyden er fin, og det er masser av plass til krukker, jord, blomster og hageredskaper. Om vinteren kan det stues vekk.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utekjøkken