Vannvei i betong

Kraftige regnskyll skaper et voldsomt press på kloakksystemet. Med et regnbed kan vannet ledes tilbake til naturen på best tenkelige vis.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
220 kroner

Intro

Det er alltid en god idé å samle regnvann til vanning av hagen, og på den måten spare på det rene vannet fra vannverket. Den mengdenvann du kan samle i beholdere, er dog så beskjeden at det ikke gjør den store forskjellen for kloakksystemet.

Veiledning

01
Formen bygges 5 Trinn

Vi har valgt å støpe vannrennen av betong. Det er et både billig og robust materiale. Vannrennen skal ha en uthuling som minner om en takrenne. Den lager vi ved å støpe betongen rundt et kloakkrør av PVC.

Rennen lages i moduler som har en håndterbar størrelse og vekt. Fordi modulene skal være identiske, krever støpearbeidet altså en eller flere helt like støpeformer. Støpeformene lager vi av 20 mm forskalingsplate og et stykke kloakkrør med en diameter på 160 mm.

1

Et stykke PVC-rør (A) på 50 cm deles på langs med en håndsag. Legg merke til at røret ikke er halvert i to like store deler.

2

Bunnen på formen (B) sages ut, og det freses et spor 4 cm inn fra begge langsidene. Sporene er 1 cm dype, og freses med et 8 mm notstål.

3

De freste sporene fylles med byggsilikon. Fargen er likegyldig her. Men fordi vi senere limer modulene med samme lim, har vi valgt en grå (betongfarget) fugemasse.

4

Formen bygges ferdig med sider (C) og endestykker (D). Du skal forbore inn i kantene, og skruene spennes bare lett til, fordi formen enkelt skal kunne tas fra hverandre etter herding.

5

Du får lett den herdede betongen løs fra støpeformen når den er smurt med olje. Det trenger på ingen måte å være en spesiell olje. Litt matolje på en svamp gjør underverker her.

02
Støpingen 2 Trinn

I byggvarehusene får du kjøpt ferdigblandet betongmiks, som bare skal tilsettes vann. Det er en glimrende løsning, men også dyrere enn å lage betongen selv. Skal du ha betongmoduler til absolutt lavpris, bør du derfor blande selv. Heldigvis er det enkelt.

Du blander bare støpesand og sement iblandingsforholdet 1 del sement og 4 deler sand, og sørger for å blande godt. Fordi vi bare skal blande små mengder, er det overkommelig å blande betongen for hånd. Men har du et røreverk til rådighet, er det selvsagt å foretrekke.

1

Betongmassen blandes så den er forholdsvis tynn. Den skal nemlig finne veien inn i hjørner, og legge seg tett mot PVC-røret.

2

For å sikre at det ikke er bobler av luft i betongen, og at massen kommer ut i alle krinkelkroker, banker du lett på sidene i formen med en gummihammer. Dette bør gjøres under hele prosessen.

03
Formen åpnes 2 Trinn

Etter støping skal betongen tørke i cirka et døgn. Det kan derfor være en god idé å lage flere former, hvis oppgaven krever mange moduler. En støpeform som er laget av de viste materialene, kan fint holde til å støpe 10-15 moduler. Du skal bare sørge for at formen deles forsiktig, og renses og oljes mellom støpingene.

1

Skruene fjernes etter et døgn, og støpeformens sider og endestykker (C og D) avmonteres parvis fra bunnen (B).

2

Det glatte oljede PVC-røret slipper betongen lett. Vær oppmerksom på at betongkantene kan være sårbare etter bare et døgns herding. Kloss opp modulene og la dem herde en ukes tid, før de legges ut som vannrenne.

04
Grav regnbedet 4 Trinn

Det viste bedet skal bare avvanne et lite takareal, men jorden er temlig leirete og stiv. Vi løsner derfor jorden i området til bedet. Formen på bedet er en smakssak. Her er den sirkelrund med en diameter på to meter, slik at bedet har et areal på 3,14 kvadratmeter. Det er plassert to meter fra huset. Du skal derfor bruke fire vannrennemoduler fra huset, pluss en modul som stikker inn i bedet. Rennen legges med et fall på 1 cm per meter.

1

Regnvannet føres ut i kloakken sammen med annet spillvann. Vi propper igjen avløpet, og lager en vannrenne i stedet.

2

Her er ønsket et rundt bed. Vi måler derfor opp til sentrum av bedet. Med hjelp av en line på en meter, stikkes bedkanten ut med en spade.

3

Først fjernes moldjorden et spadestikk ned i hele bedets område. Spar på moldjorden. Grav deretter 60 cm ned, og fjern den stive jorden. Denne jorden skal vi ikke bruke mer.

4

Fyll ren sand 20 cm opp fra bunnen av hullet. Bland oppgravet mold med sand, og fyll opp de neste 20 cm. Planér deretter med et tynt lag sand.

05
Legg vannrennen 6 Trinn

1

Grav en renne fra taknedløpet ut til bedet. Lag rennen litt bredere enn modulene. Grav rennen så dyp at det er plass til både underliggende stabilgrus og avretting med sand.

2

Legg et lag stabilgrus i rennen, og stamp det godt til. Her er det ikke plass til en platevibrator. En stolpebit eller en stor slegge klarer jobben.

3

Rett opp bunnen på rennen med sand, slik at modulene vil ligge nesten i bakkeplan. Høyest ved huset. Sjekk at det er 1 cm fall per meter på rennen ned mot bedet. Legg første modul tett mot husveggen, og sjekk med vateret.

4

Modulene limes sammen med grå byggsilikon. Legg ut lim i rikelige mengder, slik at fugen blir helt tett. Overskytende silikon skjæres vekk når sammenføyningene er herdet.

5

Betongmodulene legges ut. Husk å sjekke flittig med vateret, om du har nødvendig fall ut mot bedet. Etter leggingen av rennen skal limet herde et par timer før endelig etablering av bedet.

6

Her har vi valgt gress til regnbedet. Men det finnes også både stauder og busker som trives under de vekslende vekstforholdene i regnbedet. Spør deg for hos et gartneri.

Materialer

PVC-rør med diameter på 160 mm:
• 50 cm (A) (nok til to former)

20 mm forskalingsplate:
• 1 bunn (B), 23 x 50 cm
• 2 sider (C) à 11 x 54 cm
• 2 endestykker (D) à 11 x 23 cm

Dessuten:
• 16 stk. 5 x 50 mm skruer
• En patron byggsilikon
• 1 pose sement
• Ca. 60 kg støpesand (til 5 moduler)
• 1 m3 grus og et trillebårlass stabilgrus

Tidsforbruk

Avhenger av bedets størrelse og antallet støpte moduler. Dette bedet tok ei helg.

Pris

En modul støpt med sement og sand koster ca 20 kroner. Formen har kostet cirka 200 kroner i materialer.

Vanskelighetsgrad

Under middels. Delene til støpeformen må sages og sammenføyes nøyaktig. Og bruk vateret flittig når du plasserer modulene.

Tegning

Støpeformens konstruksjon

Vi lager støpeformen ved hjelp av fem forskalingsplater og et delt kloakkrør i PVC-plast. Formen skrus sammen, slik at den kan adskilles etterpå, og brukes igjen og igjen - til å støpe en rekke helt identiske moduler.

Støpeformens konstruksjon

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage