Vi bygger en enkel hagefontene

Drømmer du om rennende vann i hagen, kan du lese med her, hvor vi bygger en enkel og billig hagefontene av to stokker, en stålplate og en akvariepumpe.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En dag
Pris
1.500 kroner
Vi bygger en enkel hagefontene

Du kan også få rennende vann i hagen med en hjemmebygget fontene.

Intro

I denne artikkelen får du en trinn for trinn-veiledning til hvordan du bygger en hagefontene av to stokker, som du bearbeider til stolper med drypprenner av stålplater, samt en murerbalje og en akvariepumpe.

Du blir instruert i hvordan du barker stokkene, slik at de blir til pene stolper. Du får forklart hvordan drypprennene klippes ut og bøyes i vinkel, og vi viser deg hvordan du setter sammen rennene og stolpene. Etterpå viser vi deg hvordan du installerer basseng og vannpumpe.

Veiledning

01
Bygg fontenen 10 Trinn

Fontenen består av to stolper (A) med vannrenner, samt et nedgravd basseng/vannreservoar.

Det første skrittet du skal gjennom, er å bygge den delen av fontenen som stikker opp av bakken. Først skal du avbarke to stokker, som skal bores ut, slik at det blir plass til en vannleder. Deretter skal du forme en håndfull dekorative renner (B), som skal monteres på stokkene før de graves ned.

1

Avbark stokkene (A). Det første du skal gjøre, er å rense stokkene for bark. Det gjør du med for eksempel et stemjern. Hvis treet er fuktig, flyr barken nesten av av seg selv.

2

Kutt til drypprennene (B) med en stikksag. Du klarer jobben enkelt med en stikksag og et fintannet metallblad.

3

Bøy rennene (B) på midten. Slå en blyantstrek på midten av rennebitene. Spenn platestykket fast i et arbeidsbord eller mellom to treklosser, og bøy platen i en 90 graders vinkel.

4

Slå rennene helt i vinkel. Hvis du ikke kan bøye platen helt i vinkel med håndkraft, kan du bevege den det siste stykket med en hammer og lette slag.

5

Lag plass til rennene i stolpene. Mål deg frem til hvor spissen av rennene (B) skal være. Hold rennene mot stedet, og merk opp hvor de skal monteres i stolpene.

6

Skjær ut til rennene (B). Bruk en multikutter eller en liten sag med et blad som er drøyt 1 mm tykt til å skjære ut i stolpene, slik at du kan sette inn rennene.

7

Bor hull til vannslangen. Nederst i det øverste V-formede sagsporet borer du hull til vannslangen. Bruk et spadebor i slangens diameter. Bor til midten av stolpen.

8

Uthul toppen av stolpen (A) med et spadebor og stemjern. Lag hullet ekstra stort, og cirka 3 cm dypere enn hullet i den øverste V-en.

9

Bor et inngangshull til vannslangen. Det skal starte på baksiden av stolpen og treffe den uthulede delen i en 45-graders vinkel.

10

Trekk slangen gjennom, og sett den fast med kabelholdere og 4,0 x 35 mm skruer. Bank deretter fast rennene (B) i sporene du har saget ut til dem.

02
Sett opp fontenen 10 Trinn

Det er tid for å sette opp fontenen. Når du har valgt hvor den skal stå, skal det graves ut til baljen som danner fontenens vannreservoar. Deretter skal det graves ut til stolpene, og de skal støpes ned. Til slutt skal pumpen kobles til, og det skal lages og monteres dekkplater.

1

Grav ned baljen. Bassenget er en murerbalje med en diameter på 50 cm. Når du har bestemt deg for hvor fontenen skal stå, graver du ut til baljen og setter den på plass før du fortsetter. Pass på at baljen er i vater.

2

Grav hull til stolpene (A). Her graves de ut med et jordbor, helt inntil baljen. Legg noe tungt i baljen, for eksempel steiner, slik at den ikke flytter seg.

3

Sett de to stolpene (A) i hullene. Fyll deretter en halv pose tørrbetong i hullene uten å stampe det sammen. Fyll etter med jord.

4

Sett stolpene loddrett (A). Bruk vateret til å forsikre deg om at de er helt i lodd.

5

Stamp jorden rundt stolpene. Stolpene skal kunne stå av seg selv. Hell deretter vann i hullene, slik at betongen blir våt og begynner å herde.

6

Skru fast et bord midlertidig på toppen av stolpene. Bordet skal holde stolpene på plass mens betongen herder. Bruk vateret til å forsikre deg om at bordet ikke tvinger stolpene ut av lodd.

7

Rennene (B) skal sitte rett under hverandre. Du kan sjekke om de sitter der de skal ved å holde en pinne mot dem uten å trykke. Pinnen skal røre alle rennene, ellers må plasseringen justeres.

8

Legg pumpen (E) i bunnen av baljen (D) og koble den sammen med vannslangen (F). Fyll vann i baljen, og koble pumpen til strøm. Sjekk om alt fungerer.

9

Lag to dekkplater (C) til stolpene. Platene skjæres ut av samme stålplate som rennene (B). Dekkplatene skal ha samme diameter som stolpene (A).

10

Lim fast dekkplatene (C). Legg montasjelim på toppen av stolpene, og lim fast dekkplatene.

Materialer

Trestokker Ø 10-12 cm

  • 2 stolper (A) à 185 cm

Stålplate 1 mm

  • 5 drypprenner (B) à 12 x 35 cm
  • 2 dekkplater (C), Ø 10-12 cm

Diverse

  • 1 murerbalje (D), Ø 50 cm
  • 1 springvannspumpe (E)
  • 2 meter vannslange (F)
  • 10 kabelbøyler
  • 1 pose tørrbetong

Spesialverktøy

  • Spiralbor 25 mm

Tidsforbruk

En lang arbeidsdag.

Pris

Cirka 1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Prosjektet er ukomplisert.

Tegning

Video

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage