20 boretips

I de fleste gjør det selv-oppgaver skal det bores hull.

Om det skal skrus opp en reol på veggen, en lampe i taket eller lages hull til et blandebatteri i kjøkkenbenken, så må du fram med bormaskinen.

Her får du 20 av våre beste boretips.

1 IKKE BRUK SLAGFUNKSJONEN PÅ FLISER. De skal du være litt forsiktig med i starten, slik at de ikke sprekker. For å bore hull i en flis skal du slå av slagfunksjonen på bormaskinen din til du er kommet helt gjennom flisen. Etter dette kan du slå på slaget dersom veggen er av murstein eller betong.

2 SPENN FAST TYNNE EMNER. Hvis du borer gjennom en tynn metallplate, kan du risikere at boret hugger eller setter seg fast idet spissen kommer gjennom. Dette kan du unngå ved å holde eller spenne fast den tynne platen mot en liten treplate der hullet skal bores.

3 Metallbor også til tre

Metallboret kan fint brukes til å lage hull i et trebord. Men hold det borte fra murstein og betong.

DU KAN GJERNE BRUKE METALLBOR til å bore hull i tre. Hullet blir kanskje ikke så pent i kanten, men hvis dette er likegyldig, kan du uten problemer bruke metallboret ditt. En fordel er at metallbor fås i mange flere forskjellige tykkelser, slik at du lettere kan finne et bor som passer nøyaktig til formålet. Og metallbor tar ikke skade av å bore i tre.

4 Sag et lite hull større

Malen styrer hullsagen til den har tak.

SENTERBORET I HULLSAGEN sørger normalt for å holde sagen der hullet skal være. Men er det allerede et hull der, får ikke senterboret tak. Da skal du lage en sage-mal av en liten trebit, som du sager hull i med ønsket størrelse. Malen legger du deretter over det “gamle” hullet, og fester den med et par skruer. Dermed vil malen styre sagen, og du kan rolig la den jobbe seg ned i materialet.

Samme prinsipp kan brukes når du skal bore med et spadebor.

5 SPAR TID MED EN UNDERSENKER. Skal du skru fast mange terrassebord, er det en veldig god idé å investere i et bor med innebygget undersenker. Da borer du hullet til skruen og undersen-ker skruehodet i én og samme operasjon. Du sparer masse tid uten at det blir mye dyrere.

6 FANG BORESTØVET. Skal du bare bore ett enkelt hull i veggen, er det unødvendig å måtte dra fram støvsugeren. Teip heller fast et kaffefilter (eller en konvolutt) under borestedet - da drysser støvet ned i filteret. Skal du bore hull i taket, kan du bore opp gjennom bunnen av en plastkopp.

7 Slik lager du hull i ruten

Glassboret spiser seg sakte gjennom ruten. Husk avkjøling.

VINDUER, SPEIL, PORSELEN -du kan gjerne bore hull i disse materialene, men du må bruke et spesialbor. Boret ligner ikke andre bor, men har et glatt skaft og en spiss som minner om spissen på et spyd. Spissen er av meget skarpt hardmetall.
Du kan også bruke et murbor med skarpslipt plate (se tips 18, B og C). I begge tilfellene skal du bore meget sakte, nesten uten trykk på boret og med vann eller olje til kjøling. Tålmodighet og forsiktighet kreves når du borer i glass.

8 Kjørnermerke til boret

En liten prikk er nok til å holde på boret.

KJØRNERMERKER skal du ikke kimse av. Du setter dem med en kjørner og et hammerslag når du skal bore i harde, glatte metalloverf ater. Da glipper ikke boret, og det får raskt tak i underlaget. Kjørneren kan også brukes forsiktig på laminerte plater av melamin.
Har du ikke en kjørner, kan du i stedet bruke en skrue eller en spiker.

9 ALUMINIUM KJØLES MED SPRIT. Når du borer i aluminium, blir det fort varmt over et større område. Et par dråper sprit kjøler godt og sprer seg raskt rundt borestedet.

10 SKJÆREOLJE ER ET KJØLEMIDDEL. Ofte anbefales bruk av skjæreolje når du sager eller borer i jern. Det er ikke for å smøre, men derimot for å hindre at bor eller sagblad blir for varmt.

11 Bor hull til skapbeslag

Forstnerborets knivskarpe skjær fjerner borestøvet mens det borer.

BRUK ET FORSTNERBOR når du skal lage store, helt skarpkantede hull som ikke går helt gjennom materialet. Det kan eksempelvis være hull til dørbeslag (Ikea-beslag) hvis du vil lage dine egne kjøkken-eller garderobedører. For å få helt perfekte hull bør du sette bormaskinen i et borstativ.

12 BOR FRA BEGGE SIDER. Når du bruker bor med senterstyring (hullsag, spadebor og spiralbor), bør du bore fra begge sider.

Når spissen av senterstyringen kommer gjennom på baksiden, begynner du å bore fra denne siden. Da slipper du et frynsete utgangshull. Unøyaktigheter vil skjules inne i hullet.

13 Et godt spiralbor er det beste til plugghull i tre

Med treborets sideskjær og senterspiss får du helt presise hull.

TIL PLUGGER OG PROPPER skal hullene være helt rene i kanten, så der kan du ikke bare ta et vanlig HSS-bor og kjøre på. Det går fint hvis du bare skal forbore til en skrue. Men når hullet skal være synlig og slutte tett rundt en plugg, så bør du bruke det dyre og effektive spiralboret. Spiralen skjærer i sidene og transporterer samtidig treet opp av hullet. Senterspissen holder boret fast slik at det dreier helt nøyaktig rundt sin egen akse.

Pass på det dyre spiralboret ditt. Tref er det en spiker, er det ødelagt.

14 Løft hullsagen og fjern støvet

Løft hullsagen og fjern støv fra tennene slik at du kan du sage videre.

BORESTØV ØDELEGGER EFFEKTEN av hullsagen din når det pakker seg sammen i tennene. Når sagen bare gnager seg ned i et hull, kan ikke støvet falle noe sted, slik det ellers gjør med en vanlig sag. Dette fører til at sagtennene fylles med støv og mister sageevnen. Hullsagen blir veldig varm, og materialet du sager i kan faktisk ta fyr dersom du bare kjører videre. Du skal derfor huske å ta hullsagen ofte ut av hullet og børste tennene fri for borestøv. Det gir best efekt.

Skal du lage et stort hull i en flis, bør du bruke en hullsag med diamantskjær.

15 KJØL PLAST MED VANN. Når du borer i plast, kan materialet fort smelte dersom boret blir varmt. Derfor skal du både bruke et skarpt bor, kjøre på sakte fart og samtidig helle litt vann på borestedet. Legg gjerne en ring av kitt rundt borestedet for å holde vannet på plass.

16 Teip styrer boret

Teipen hindrer at boret glir unna.

PÅ GLATTE OVERFLATER kan boret fort skli i starten. Når du skal bore i for eksempel harde, glaserte fliser, kan boret lett “løpe” rundt på den glatte overflaten. Det kan være vrient å holde boret fast på riktig sted før det får ordentlig feste. Hvis du setter en bit maskeringsteip eller gaffateip der du skal bore, glir ikke boret og jobben kan gjøres helt nøyaktig. Det samme kan du gjøre hvis du mangler en kjørner eller en spiker til å lage merke når du skal bore i metall.

Vent med å merke opp til du har satt på teip. Da fjerner du merkene samtidig med teipen.

17 BOR FIRKANTEDE HULL. Så sært det enn høres ut, så finnes det faktisk et bor, av merket Woodpecker, som kan bore (stemme ut) firkantede hull. Det kan være nyttig når du for eksempel skal lage hull til låskassen i en dørkarm.

Finn boret på www.sloyd-detaljer.no, og søk på Woodpecker under Varemerker.

18 Velg riktig murbor til muren din

Tre murbor med forskjellige egenskaper

BORENE LIGNER PÅ HVERANDRE, men har forskjellige egenskaper. A: Er boret du skal bruke om du skal bore i veldig hard betong og granitt. Dette boret duger kun hvis du borer med slag, men da gnager det seg også gjennom nesten alt. Prisen er tilsvarende høy, så det kan lønne seg å spare litt på bruken. B: Er et universalbor med skarpslipt spiss som kan klare det meste, også betong og gulvf iser. C: Er det normale blanke murboret som er fint til å bore i vanlig murstein med.
Skift murbor etter oppgaven, så holder de lengre.

19 Tre og mur med ett bor

Universalboret klarer både tre og mur i en og samme operasjon.

VINDUER OG PANELER krever som regel at du både borer hull i trevirket og i den bakenforliggende veggen. Er veggen av mur eller betong, kan det være vrient fordi det må skiftes fra trebor til murbor.

Du kan likevel kjøpe universal-murbor med veldig skarpslipt spiss som biter seg gjennom treet før det fortsetter inn i muren. Dette er en god investering, siden det også kan brukes til fliser og glass.

Med universalboret behøver du kun bruke ett bor - slik at du sparer tid.

20 DU KAN GODT BORE RUNDT HJØRNER. Hvis du kjøper et såkalt 3D-bor med et tynt skaft og et bredt hode, kan du faktisk dreie boret og på den måten bore (eller frese) rundt hjørner. Du kan bruke det til mange ting. Blant annet hvis du skal felle inn en lås i en dør, eller føre en ledning bakom et rør.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Håndverker-teknikker