1: Flott finish på nymalt vegg
2: Kapp endene på stedet
TØMRER: Det er enklest å vente med å renskjære bordene til etter at de er lagt, for eksempel når du legger terrassegulv. Du sparer tid, fordi du ikke trenger å tenke på at endene skal flukte, og kanten blir helt rett når du kapper endene til slutt, med sirkelsagen langs et anlegg eller på en føringsskinne.
3: Helt skarp kant
MALER: Skal du male en helt skarp kant, for eksempel på veggen, gjør du slik: 1 Sett på maskeringsteip, og mal med fargen som ligger under teipen. Den vil renne inn i eventuelle hulrom under teipen og dekke dem med den gamle fargen. 2 Når det er tørt, maler du med den nye fargen. 3 Teipen fjernes når malingen er så tørr at den ikke renner. Da får du en perfekt, skarp overgang.
6: Vibrer fugesanden
STEINLEGGER: Fugesand er nødvendig for å sikre at belegningen skal bli sterk. Fugesanden skal først fordeles på belegningen, og deretter vibreres med en platevibrator. Fei på mer fugesand, og vibrer igjen, slik at du er sikker på at sanden havner mellom steinene.
7: Når det skal gå fort
MALER: Hvis du skal male to strøk med akrylmaling, og det skal gå fort, kan du bruke grunning i stedet for det første strøket akrylmaling. Grunningen tørker fort, og er lettere å mellomslipe. Resultatet blir like flott som med to strøk akrylmaling.
8: Beskytt hjørnene
MURER: Utvendige hjørner på en sårbar flate som gips eller porebetong, får fort skader. Det kan du unngå hvis du beskytter dem med en hjørnebeskytter, eller en hjørneteip til mindre utsatte steder. Begge typene skal settes fast i gipssparkelmasse, og deretter oversparkles, slik at overgangen blir pen.
9: Perfekt gjærskjøt
TØMRER: Når du skal skru sammen to treemner i en vinkel med gjærskjøt, er det viktig at du skrur forsiktig. Da unngår du at den ene delen sklir forbi den andre. Normalt er det flere skruer som skal skrus inn. Det gjøres litt og litt. Skru først til alle skruer får tak, og skru dem inn vekselsvis mens du passer på hjørnet.
10: Riktig fall uten problem
STEINLEGGER: Når du legger en belegning, er det viktig at den får riktig fall, slik at vannet kan renne vekk. Et passe fall er 1-2 prosent. Det tilsvarer 1-2 cm per meter. Hvis du ikke har en smart, moderne rotasjonslaser til rådighet, kan du fint måle opp til fallet med et vater og en snor. Slå et par lektestumper i bakken der belegningen skal være, og finn frem et langt vater. Mål fra lekt til lekt, og avsett streker i vater som du kan spenne ut en snor etter. I den ene enden skal snoren sitte i markeringen på lekten. I den andre enden, som oftest vekk fra huset, skal du flytte snoren 1-2 prosent lenger ned. Rett inn høyden på beleg-ningen etter snoren, slik at belegningen får et fall.
14: Rask og rett oppstreking
15: Vasket rull loer ikke
MALER: Hvis du vasker en rull med vann før du bruker den, fjerner du lo og løse hår, slik at du unngår å få det i malingen. En vask før bruk betyr også at malingen ikke vil ha så lett for å sette seg i bunnen av redskapet. Tørk rullen godt før du maler.
17: Murstein mot tynn mørtel
MURER: Hvis mørtelen din er blitt litt for tynn, har mureren et smart triks: Han legger to eller tre tørre murstein ned i mørtelen. Etter fem-ti minutter vil steinene ofte ha sugd til seg så mye vann, at mørtelen er blitt fastere og er blitt mulig å jobbe med. Det er viktig at mørtelen har riktig konsistens - smidig og fast - slik at den kan henge på murerskjeen og ligge på steinene.
18: Fugeskrapen fjerner fugen
MURER: Gummi- og silikonfuger holder ikke evig, og en utett fuge kan være skyld i råte og muggsopp. Derfor er det viktig at du skifter den. Du kan godt skjære ut fugen med en hobbykniv, men du skal være forsiktig med det, fordi du lett kan komme til å skjære hull i våtromssikringen bak flisene. Mureren bruker en fugeskrape eller en sparkel til å fjerne fugen med. Den spisse fronten på skrapen skraper fugen av fliser og plater, og kommer seg enkelt inn i hjørner uten å skade noe.