20 tips som gjør deg til en proff

Vi har fulgt med på en tømrer, en maler, en murer og en steinlegger, og ”stjålet” noen knep. Gjør du som dem, kan også du komme opp på et profesjonelt nivå.

1: Flott finish på nymalt vegg

MALER: Den nymalte veggen med nye fotlister blir fullendt når du tetter sprekken mellom listen og veggen med en akrylfuge. En avsluttende detalj som mange hopper over. Men resultatet blir merkbart mye penere når du tetter sprekken og får en helt ensartet flott, og (her) hvit flate.

2: Kapp endene på stedet

TØMRER: Det er enklest å vente med å renskjære bordene til etter at de er lagt, for eksempel når du legger terrassegulv. Du sparer tid, fordi du ikke trenger å tenke på at endene skal flukte, og kanten blir helt rett når du kapper endene til slutt, med sirkelsagen langs et anlegg eller på en føringsskinne.

3: Helt skarp kant

MALER: Skal du male en helt skarp kant, for eksempel på veggen, gjør du slik: 1 Sett på maskeringsteip, og mal med fargen som ligger under teipen. Den vil renne inn i eventuelle hulrom under teipen og dekke dem med den gamle fargen. 2 Når det er tørt, maler du med den nye fargen. 3 Teipen fjernes når malingen er så tørr at den ikke renner. Da får du en perfekt, skarp overgang.

4: Fordel limet jevnt

MURER: En limskje fordeler limet på porebetongpla-ter optimalt, så du raskt kan sette dem opp. Trekk limskjeen over siden mens du holder den i 45 graders vinkel og presser den helt i bunn. Det stripete mønsteret gir akkurat den mengden lim det er bruk for.

5: Sikre kanter med betong

STEINLEGGER: En steinbelegning i innkjørselen holder seg best hvis du setter kantblokker i sidene. Legg betong på begge sider av kantblokkene, og lag en trekantstøp. Da holder steinene seg i innkjørselen, de sklir ikke ut, og belegningen holder seg pen i mange år.

6: Vibrer fugesanden

STEINLEGGER: Fugesand er nødvendig for å sikre at belegningen skal bli sterk. Fugesanden skal først fordeles på belegningen, og deretter vibreres med en platevibrator. Fei på mer fugesand, og vibrer igjen, slik at du er sikker på at sanden havner mellom steinene.

7: Når det skal gå fort

MALER: Hvis du skal male to strøk med akrylmaling, og det skal gå fort, kan du bruke grunning i stedet for det første strøket akrylmaling. Grunningen tørker fort, og er lettere å mellomslipe. Resultatet blir like flott som med to strøk akrylmaling.

8: Beskytt hjørnene

MURER: Utvendige hjørner på en sårbar flate som gips eller porebetong, får fort skader. Det kan du unngå hvis du beskytter dem med en hjørnebeskytter, eller en hjørneteip til mindre utsatte steder. Begge typene skal settes fast i gipssparkelmasse, og deretter oversparkles, slik at overgangen blir pen.

9: Perfekt gjærskjøt

TØMRER: Når du skal skru sammen to treemner i en vinkel med gjærskjøt, er det viktig at du skrur forsiktig. Da unngår du at den ene delen sklir forbi den andre. Normalt er det flere skruer som skal skrus inn. Det gjøres litt og litt. Skru først til alle skruer får tak, og skru dem inn vekselsvis mens du passer på hjørnet.

10: Riktig fall uten problem

STEINLEGGER: Når du legger en belegning, er det viktig at den får riktig fall, slik at vannet kan renne vekk. Et passe fall er 1-2 prosent. Det tilsvarer 1-2 cm per meter. Hvis du ikke har en smart, moderne rotasjonslaser til rådighet, kan du fint måle opp til fallet med et vater og en snor. Slå et par lektestumper i bakken der belegningen skal være, og finn frem et langt vater. Mål fra lekt til lekt, og avsett streker i vater som du kan spenne ut en snor etter. I den ene enden skal snoren sitte i markeringen på lekten. I den andre enden, som oftest vekk fra huset, skal du flytte snoren 1-2 prosent lenger ned. Rett inn høyden på beleg-ningen etter snoren, slik at belegningen får et fall.

11: Ta mål i skjeve vinkler

TØMRER: Tømreren er vant til å jobbe i en skjev verden, så du får nøyaktige mål hvis du gør som ham, for eksempel når du måler opp i en lysåpning rundt et vindu, som ofte er smalest ved vinduet. Legg en vinkel i hjørnet, og mål langs veggen i begge sider.

12: Skrått snitt til den siste platen

MURER: Det kan være vanskelig å få på plass den siste porebe-tongplaten når du bygger en vegg. Problemet løser du ved å dele den siste platen i to trekanter. Lim først fast den nederste. Legg deretter lim på den andre, som kiles ned i hullet.

13: Stor pensel gir penere overflate

MALER: Prøv en større pensel enn du pleier når du maler. Det er særlig smart når du maler innendørs treverk. En stor pensel trekker færre ”spor” i malingen, slik at du får en flottere, jevnere og mer ensartet overflate.

14: Rask og rett oppstreking

TØMRER: Når tømreren streker opp langs en kant, holder han ofte blyanten på enden av tommestokken med den ene hånden, og lar en finger på den andre hånden følge kanten på det ønskede målet. Det er et effektivt triks, og krever litt håndlag, men det kommer med litt øvelse.

15: Vasket rull loer ikke

MALER: Hvis du vasker en rull med vann før du bruker den, fjerner du lo og løse hår, slik at du unngår å få det i malingen. En vask før bruk betyr også at malingen ikke vil ha så lett for å sette seg i bunnen av redskapet. Tørk rullen godt før du maler.

16: Jevnt underlag

STENLEGGER: Skal du skifte en stein midt i en belegning, er et hjelpebord smart. Hakket lages så sanden går 10-15 mm opp på steinene. Da passer høyden etter vibrering.

17: Murstein mot tynn mørtel

MURER: Hvis mørtelen din er blitt litt for tynn, har mureren et smart triks: Han legger to eller tre tørre murstein ned i mørtelen. Etter fem-ti minutter vil steinene ofte ha sugd til seg så mye vann, at mørtelen er blitt fastere og er blitt mulig å jobbe med. Det er viktig at mørtelen har riktig konsistens - smidig og fast - slik at den kan henge på murerskjeen og ligge på steinene.

18: Fugeskrapen fjerner fugen

MURER: Gummi- og silikonfuger holder ikke evig, og en utett fuge kan være skyld i råte og muggsopp. Derfor er det viktig at du skifter den. Du kan godt skjære ut fugen med en hobbykniv, men du skal være forsiktig med det, fordi du lett kan komme til å skjære hull i våtromssikringen bak flisene. Mureren bruker en fugeskrape eller en sparkel til å fjerne fugen med. Den spisse fronten på skrapen skraper fugen av fliser og plater, og kommer seg enkelt inn i hjørner uten å skade noe.

19: Tett skjøting av lister

TØMRER: Hvis du må skjøte for eksempel fotlister, så gjør som tømreren, og lag et skrått snitt. Det gjør skjøten usynlig. Kapp listeendene på skrå, og monter først det “innerste” stykket. Smør lim på snittet, og monter det “ytterste” stykket, slik at de lapper over hverandre.

20: Brolegger- jomfru tar kantene

STEINLEGGER: En platevibrator er smart, men den kan ikke komme helt ut til kantene eller inn i hjørnene. Det kan til gjengjeld en ”broleggerjomfru”. Bruk den på vanskelig tilgjengelige steder, så du er sikker på at underlaget blir godt komprimert overalt.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Håndverker-teknikker