Bor riktig på badet

Tanken på å bore hull i de nye flisene på badet kan være skremmende. Tenk om flisa knekker – og hva med våtromsmembranen? Her kan du lese hvordan du unngår slike ulykker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
150 kroner

Når du borer hull i flisa, lager du også hull i våtromsmembranen som ligger under. Her kan du lese hvordan du reparerer skaden.

Intro

Oppgaven var å bore hull og montere et blandebatteri. Rørene skulle senere monteres av en rørlegger – synlig utenpå veggen. I vårt tilfelle
var det altså ingen fare for å støte på skjulte vannrør. Har du den minste mistanke om at det kan være vannrør bak flisene, bør du undersøke veggen med en god veggscanner. Framgangsmåten for å bore i fliser kan selvsagt også brukes om det er en håndkletørker eller bare en krok til badekåpa du skal montere.

Veiledning

Bor hull uten skader

1

All boring begynner med at du finner ut hvor hullet skal være. I vårt tilfelle er det et blan debatteri til synlige rør som skal monteres. Lag en tydelig markering når du har bestemt deg for hvor det skal plasseres.

2

Sett to biter maskeringsteip der du skal bore. Vanligvis kan du se marke ringen gjennom teipen - men sett gjerne et nytt kryss oppå. Teipen hindrer at boret glir på flisa.

3

Investér i et bor beregnet på fliser. Det er det viktigste verktøyet her. Med et vanlig murbor er risikoen for at flisa sprekker mye større. VIKTIG! Slagfunksjonen på boremaskinen skal være slått av - ellers sprekker flisa.

4

Bor sakte. Borer du for fort, ødelegger du herdingen i borestålet. Ofte kan du lese på emballasjen til boret hvor raskt det kan bore. Pass på at borehullet er helt rent - bruk eventuelt et sugerør, og pust inn i hullet.

5

Frem med fugepistolen. Nå skal hullet fylles med silikon. Bruk en våtromssilikon, det vil si at den inneholder et soppdrepende middel. Deretter trykker du pluggen inn i hullet - og den skal også fylles med silikon.

6

Vips, nå kan du montere det nye utstyret til badet. Legg merke til at det nye utstyret ikke nødvendigvis skal sitte helt i vater - det er mer viktig at blande batteriet monteres slik at det følger de linjene som fugene og flisene danner.

Vanskelighetsgrad: Oppgaven krever at du er nøyaktig og oppmerksom når du borer - ellers er det lett.

Tidsforbruk: 1 time.

Pris: Et godt flisbor og ei tube våtromssilikon koster cirka 150 kroner.

Video

TIPS: Bor hull i glatte fliser

TIPS: Bor vinkelrett inn i veggen

TIPS: Bruk monteringslim på badet

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

    Akkurat nå leser andre ...