Klassisk taburett - så enkelt er det!

Her lager du klassisk møbelkunst med overfresen som viktigste verktøy.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
50 kroner

Intro

Forbildet til den lille taburetten er tegnet i 1965, da du måtte ha et snekkerverksted for å lage den. Malen som du freser det flotte setet etter, er faktisk enkel å streke opp, og når malen er ferdig, kan du med hjelp av maskinene dine raskt lage en serie taburetter som kan stables.

Veiledning

01
Setet limes sammen med en bladskjøt 5 Trinn

Taburettens sete består av to identiske planker, som felles sammen til et kryss med en bladskjøt, altså ved at begge halveres i tykkelsen der de krysses.

De to plankene er 13,5 x 37 cm. Vi skjærer dem ut av en rest av en 3 cm tykk benkeplate; i bredden sages de nøyaktig ut, mens de i lengden skal være cirka 1 cm for lange, slik at de senere kan rettes til med fresestålet.

For å gjøre beina stabile, bør setet ikke være tynnere enn 30 mm - det kan gjerne være litt tykkere også.

1

De to plankene til setet skjæres til i bredden med en dykksag på førings skinne. Bredden skal være akkurat 13,5 cm. En bordsirkelsag vil gjøre jobben enda enklere.

2

Plankene skjæres til i lengden på kapp-sagen. Her legger du til cirka én centimeter - lengden rettes opp senere etter fresemalen. Lager du flere taburetter, spenner du opp et lengdestopp.

3

Utsnittet til bladskjøten forberedes på kappsagen med en rekke tette snitt i skjøten. Dybden stilles til 15 mm. Planken flyttes ut fra sagens bakkant med en list (X), slik at bladet havner i full dybde hele veien.

4

De siste restene fjerner du med et bredt stemjern. Først fjerner du det meste med stemjern og hammer, deretter “stikker” du flaten ren med jernet. Plankene skal kunne settes helt i plan og passe stramt sammen.

5

Plankene limes sammen. Begge utsnittene smøres med trelim. Bruk rikelig. Overskytende lim presses ut når tvingene spennes. Tørk av limet, og la alt tørke minst en halv time - gjerne til neste dag.

02
Setet freses i fasong etter en mal 6 Trinn

To maler sikrer kurvene på setet. En av papp brukes til å streke opp setet etter, slik at du kan skjære det grovt til med stikksagen. Den andre, som er trukket 5 mm inn i forhold til det ferdige setet, skal styre fresestålet, som gir setet sin endelige form. Den tegnes opp på kryssfinér, og skjæres nøyaktig ut.

Vi freser med et 10 mm notfrese stål. Fresestål kjøpt i små hobbysett er for korte, så vi har kjøpt et 9 cm langt stål med 50 mm skaft og 40 mm skjær.

1

Fresemalen skjæres ut av 6 mm kryssfinér. Eventuelle unøyaktigheter vil bli overført til setet, så her skal du sage veldig nøye, og rette til malen etter streken med slipepapir til slutt.

2

Konturen strekes opp på setet etter pappmalen. Den plasseres midt i krysset og festes med fire stifter, som slås ned nøyaktig i de fire ytterste sentrene. Hullene fra stiftene bruker du igjen flere ganger.

3

Sag ut setet med stikksagen - med et par millimeter inn til streken. Stikksagen er fin til å skjære kurver, men ikke i møbelkvalitet. Derfor bruker vi stikksagen til det grove, og følger opp med overfresen.

4

Nå skrur du fast fresemalen med fire skruer, som plasseres i sentrene fra passeren i fresemalen, og videre ned i hullene fra stiftene som holdt pappmalen.

5

Setets kant freses etter malen. Fresen sikrer at kanten fremstår som høvlet og nøyaktig loddrett. Når det som her bare skal fjernes noen få millimeter, kan du frese kanten i én arbeidsoperasjon.

6

Kantene på setet avfases 1-2 mm med et 45 grader fasstål. Stålet har kulelagerstyring som følger kanten. Legg merke til den lille prikken fra skruen til malen, som etterpå blir et tydelig sentrum for beina.

03
Beina settes fast på setet 6 Trinn

Taburettens fire bein kappes til av en 33 mm rundstokk, som stikkes tvers gjennom setet og låses med kiler.

I den opprinnelige taburetten er beinet dreid smalere på den delen som stikkes opp i setet, slik at vekten hviler på beinets “skuldre”. Vi har forenklet konstruksjonen ved å føre beina opp gjennom setet i full tykkelse. Derfor sikrer du dem med en 8 mm plugg, som bores inn gjennom kanten på setet.

1

Hullene til beina bores med sentrum i de hullene fresemalen etterlot. For å sikre vinkelrette sider, bruker du et borstativ. Vi borer med en 32 mm hullsag, og hullene utvides litt med slipepapir.

2

Beina kappes på kappsagen. Du får eksakt samme lengde på dem ved å spenne opp en stoppkloss (X). Voksentaburetten vår får bein på 45 cm. Til barn vil 28 cm passe.

3

Lag en slisse 28 mm inn i toppen på rundstokken. Den fremste delen av sålen på stikksagen “griper” om rundstokken og hjelper deg å styre det litt vanskelige snittet. Det lages opptil 3 mm bredt øverst.

4

Lim fast beina med kiler. Smør trelim i hullet, på rundstokken og inn i slissen. Stikk rundstokken i hullet til den er i plan med setets overside, og slå kilene inn i slissen. De skal vende på tvers av årene i setet.

5

Forankre beina ytterligere med plugger, når limet har tørket en halv time. Midt i kanten på setet og gjennom beinet, borer du 8 mm hull, som smøres med lim og fylles med plugger.

6

Taburetten pusses og får litt olje. Overskytende kiler og plugger sages av, og alle flater pusses. Til slutt smøres taburetten inn med olje, slik at treet får en flottere glød og blir mer robust.

Materialer

  • 2 planker à 3 x 13,5 x 37 cm, her skåret ut av en limtreplate
  • 4 bein à 45 cm, skåret ut av 33 mm rundstokk
  • 4 kiler av mørkt tre, 3 cm lange, cirka 4 x 33 mm i toppen
  • 4 plugger, 8 x 40 mm
  • Trelim
  • En egnet treolje

Tidsforbruk

En dags tid, pluss tørketid.

Pris

Cirka 50 kroner per taburett.

Vanskelighetsgrad

Når du er fortrolig med overfresen, ligger utfordringen i å lage fresemalen til setet.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Taburett

Denne klassiske taburetten tegnet arkitekten Arne Karlsen til barn.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Plankene limes sammen

De to delene til setet settes sammen som rettvinklede planker i en bladskjøt.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sag ut setet

Setet sages ut etter sagemalen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Fresemalen

Fresemalen er trukket 3 mm tilbake fra den planlagte kanten.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Beina settes fast

Beina settes fast med kiler og plugger.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...