Kutt i bord og lister
9 av 10 kutt sager du uten en gang å tenke over at de har en “vinkel”. Det er de rette kuttene, som du bare streker opp med en snekkervinkel - uten å tenke på at vinkelen også kalles 90 grader.
Men så snart kuttet skal være en anelse skrått, må du i gang med å regne grader. Det smarte med grader er at du kan beskrive en hvilken som helst vinkel raskt og presist som et utsnitt av de 360 gradene som en hel sirkel deles opp i.
Grader måler og avmerker vi som regel alltid med en vinkelmåler. Det er for eksempel den lille plastmåleren fra skoletiden som delte en halv sirkel opp i 180 grader. Og i verk stedet har du kanskje en vinkelmåler i en litt annen utgave, som brukes til å streke opp ønsket vinkel.
Vinkelmålere er fine redskaper, men for oss gjør det selvere er det ingen tvil! Det raskeste og mest presise redskapet til å saging av vinkler, er uten sammenligning kapp- og gjærsagen. Den har nemlig en innebygd vinkel måler, der avstanden mellom hver gradmarkering er 2-3 ganger større enn de fleste vinkelmålere. Superlett å stille inn - helt presist.
90 grader omtales også som en rett vinkel. Den er så vanlig at vi sjeldent tenker på den som 90 grader.
45 grader er det vanligste skråkuttet. To deler tre saget på 45 grader kan nemlig skjøtes i en rett vinkel (= 90 grader).
60 grader finner du i hjørnene på en trekant med like lange sider, og 60 grader deler sirkelen i seks like store deler.
To 30 graders kutt skjøtes til et hjørne på 60 grader, men oftest bruker du 30 pluss 60 grader, som blir til 90 grader.
Gjærskjøter med 45 graders kutt bruker du ofte til for eksempel rammer og profillister, blant annet.
Bruk forholdstall når terrassen skal ha fall
Når du legger en steinterrasse, og må sikre at overflaten har nok fall til å lede bort regnvannet, kan du fint glemme alt om grader. Over lange strekk er det enklere og mer presist å styre fallet etter forholds tall. Du sier for eksempel at terrassen skal falle 1 cm for hver 100 centimeter - forholdet mellom fallet og strekningen er altså 1:100.
Hele oppgaven styrer du med snorer som du spenner ut i en passe høyde over den ferdige overflaten. Snoren skal da ha samme fall som den ferdige terrassen skal ha. Og da måler du ned fra snorene til den ferdige høyden på belegningen.
Teknikken er enkel: Du setter en pinne i hver ende av belegningen og markerer i samme høyde på begge pinnene med et digitalt vater eller en slangevater. Deretter markerer du det ønskede fallet på pinnen som står i den enden som fallet skal renne ned mot: Er det f. eks. 300 cm mellom pinnene, og du ønsker et fall på 1:100, setter du det andre merket 3 cm lavere. Nå kan du spenne ut snorene og starte arbeidet.
Det smarte med å bruke forholdstall på store avstander, er at du lynraskt kan regne om forholdstallene til å passe nettopp den lengden du arbeider med. Det betyr at du jobber mer og mer presist, jo større avstanden blir. Altså det motsatte av det som skjer når du jobber med grader, der selv bittesmå unøyaktigheter vokser seg store på store avstander.
Systemet med forholdstall er enkelt: Når du ganger to tall med samme tall, blir fallet (eller vinkelen) det sam me. Ønsker du et fall på 1 cm for hver 50 cm (1:50), og terrassen din er 200 cm lang, kan du med andre ord gange begge tallene med 4. Da blir forholdstallet 4:200. Det betyr at du skal senke den ene enden med 4 cm.
Først merkes samme høyde opp på en pinne i hver ende av belegningen. Start med den enden som fallet skal renne fra ...
Finn hellingen på taket
Takhellinger kan ses både som grader og som forholdstall. Ikke bli forvirret av dette. Du må bare unngå å blande sammen de to måleformene, for ellers går det helt galt.
Du har normalt bruk for å kjenne tallet på takhellingen når du skal velge takkledning. Et nesten flatt tak krever for eksempel to lag sveiset takpapp for å være helt tett. Et tak med helling på 14 grader (1:4) kan greie seg med et enkelt lag selvklebende takpapp. Mens lekre vingetegl gjerne krever en helling på 45 grader (1:1).
Skal du bygge en carport, regner du antagelig i grader eller prosenter under planleggingen. Men til slutt arbeider du med forholdstall, uten at du egentlig tenker over det. Du har en høyde og en lengde på spissene, og de tenker du ikke på som forholdstall!
Taket med en helling på 1:1 er så bratt at teglstein kan holde tett. I grader kaldes hellingen 45 grader.