Metode 1: Godt og raskt
Uansett hvor raskt du vil løse oppgaven med å male, bør du alltid vaske veggen før den males.
✔ Vask veggen med et sterkt vaskemiddel. Før du maler, skal du vaske veggen med et vaskemiddel som matter ned veggen, i tillegg til at det rengjør. Rengjørings middelet blandes med vann, og sprøytes på veggen i et mindre felt om gangen. Det skal virke noen minutter, før det skylles av. Du skal jobbe deg nedenfra og oppover, for unngå rennestriper.
✔ Gi treverket to strøk tyntflytende trebeskyttelse. Det finnes mange forskjellige, både transparente og dekkende, så finn den som er riktig der du skal bruke den. Transparente og halvdekkende trebeskyttelser vil ofte være tynne nok til å trenge inn i treverket, samtidig som det er kraftig nok til å danne en beskyttende hinne på utsiden. Enkelte produsenter har trebeskyttelser med helt spesielle egenskaper, for eksempel Flüggers 2-in-1 Wood Tex, som er utviklet til å fungere som både grunningsolje og som et avsluttende lag transparent beis, som beskytter mot inntrengende vann og UV-lys.
Metode 2: Godt og grundig
Går du grundig til verks, vil det gå mange år før du trenger å finne frem malingsutstyret igjen. Noen trinn handler mer om finish enn om holdbarhet - de kan du velge hvor mye du vil gjøre ut av.
✔ Skitt, fett og salt vaskes vekk. Bruk et sterkt vaskemiddel. Dette er særlig viktig på tidligere behandlet treverk, der det ofte vil være fett som krever såpe for å bli fjernet, så malingen kan hefte. Ved kysten er det viktig å fjerne salt. Ellers kan det bli blandet i malingen og ødelegge den.
✔ Løs maling og nedbrutt treverk skrapes og slipes av. Det gjelder å finne friskt tre eller fast og solid maling.
✔ Hull, sprekker og andre vannfeller fylles ut eller slipes vekk. Gamle kvisthull, skruehull og lignende vil synes veldig godt på en nymalt vegg. Spesielt vannoppløste malinger er sårbare overfor vannfeller, altså steder der regnvannet vil bli fanget og kan bli stående.
✔ Treet slipes. Malte, glatte flater slipes matte, og ujevnt tre slipes så det passer til omgivelsene. Skarpe kanter avrundes, slik at malingen kan hefte på dem.
✔ Kvister flekkes over. Yttervegger påvirkes så mye av fukt og temperatur, at kvistlakk fungerer dårlig. Har du likevel en kledning med store harpiksutslag fra kvister, kan du i stedet flekkmale kvistene med en dekkende grunningsmaling.
✔ Sprut på sopp- og algedreper. Selv om både grunningsoljen og toppmalingen du skal bruke senere inneholder sopp- og algedreper, er det smart å gi veggen et ekstra lag med det før du begynner å male.
✔ Ubehandlet tre mettes med grun-ningsolje. Dette er en god investering i forhold til holdbarheten, for oljen trekker midler mot mugg og råte dypt inn i treet og fyller porene, slik at de er mindre tilbøyelige til å suge fukt. Ved rebehandling på tidligere malt tre kan grunningsoljen legge seg oppå den gamle malingen, og danne en hinne som malingen senere ikke kan hefte på. Her skal du i så fall bare bruke olje på tørre, sugende felt på veggen.
✔ Treet males med grunnings-maling. Grunningsmalingen trenger godt inn i treet og sikrer optimal vedheft for toppmalingen. Ved rebehandling har du kun bruk for grunningsmaling ved fargeskift. Grunningsmalingen inneholder soppdreper, men er ikke like robust overfor slitasje og skitt som en toppmaling.
✔ Treet males med heldekkende trebeskyttelse. Hvis du ønsker at behandlingen skal holde så lenge som mulig, velger du en fet, heldekkende trebeskyttelse som toppmaling. Foretrekker du å se strukturen i treverket tydeligere, kan du velge en halvdekkende trebeskyttelse, men den vil ikke holde like lenge.
✔ Mellomsliping. En ganske lett mellomsliping av første strøk gir det neste strøket bedre vedheft og gjør jobben litt enklere. Pass på ikke å slipe kantene rene.
✔ Treet males igjen med heldekkende trebeskyttelse. Malingen eller beisen danner en hinne som holder vannet ute, men som likevel lar damp slippe ut av treet, mens fargen beskytter treet mot det nedbrytende UV-lyset fra solen. Pass godt på overflaten den første tiden - den herder og blir sterkere over mange dager. Sørg også for at du jevnlig vasker flatene, slik at skitt ikke holder på fukt og gir mugg og alger muligheten for å få grobunn.
HVOR GRUNDIG MÅ DU MALE?
FASADE
Finishen avhenger av stil, alder og mye annet. En rask løsning kan være bra nok, men en grundig behandling holder lenger. Krever oppgaven stillas, vil du bli belønnet ekstra av lang holdbarhet.
CARPORT
Finishen trenger ikke å være på topp. En rask løsning er nok, men bruker du både grunning og en dekkende farge, holder det lenger.
VINDUER OG DØRER
En lekker finish her er noe de fleste ønsker, og denne viktige delen av et hus fortjener en grundig behandling.
VINDSKIER
En rask behandling gir tilstrekkelig finish, men krever oppgaven stillas, vil en grundig behandling gi god mening.
VEDSKJUL
En rask behandling vil være bra nok - men med en grunning før toppstrøket, holder resultatet lenger.