Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

2 metoder: Stopp rusten

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Liker du best raske quickfix-løsninger, eller vil du helst gjøre ting 100 prosent, fordi du elsker et perfekt resultat? Uansett hvilken metode du velger, stopper du rusten. Spørsmålet er hvor mye du vil gå på kompromiss med overflatefinishen på jernet.

Slutt på rust – her får du både den raske og den grundige løsningen.

Slutt på rust – her får du både den raske og den grundige løsningen.

Den raske metoden

Har du rust på hageporten eller gelenderet du vil ha fikset raskt, så er Hammerite et smart valg. Det er både grunning og sluttmaling i ett og samme produkt. Dermed du kan nøye deg med å fjerne den løse rusten og etterpå legge på to strøk med maling. Du får stoppet rustangrepet, og det er raskt gjort. Men du får ikke den samme flotte, glatte flaten, som hvis du velger den grundige metoden.

Slik gjør du

Stopp rusten: Fjern først all løs rust og eventuell løs maling med en stålbørste, for eksempel på en bormaskin. Rengjør flaten for støv og fett med grunnrens etterpå.

1. Fjern først all løs rust og eventuell løs maling med en stålbørste, for eksempel på en bormaskin. Rengjør flaten for støv og fett med grunnrens etterpå.

Stopp rusten: Mal flaten med Hammerite. Malingen påføres med en pensel i to tynne strøk, slik at den ikke renner. Sørg for at første strøk er tørt før du legger på det andre. Under normale værforhold er tørketiden typisk cirka 6 timer.

2. Mal flaten med Hammerite. Malingen påføres med en pensel i to tynne strøk, slik at den ikke renner. Sørg for at første strøk er tørt før du legger på det andre. Under normale værforhold er tørketiden typisk cirka 6 timer.

Den grundige metoden

Hvis du liker å ha tingene 100 prosent i orden, skal du begynne med å fjerne alt på den flaten som skal males. Da får du et fullstendig glatt og jevnt underlag, som er som nytt. Det nye malingslaget bygges opp i flere omganger med maling til metall – først en grunning og etterpå en sluttmaling. Det gjør jernet veldig motstandsdyktig mot ny rust, og det vil holde seg flott i mange år fremover.

Slik gjør du

Stopp rusten: Fjern all løs rust og all gammel maling med en stålbørste, eventuelt på en bormaskin, til du kommer ned til helt blankt metall. Slip flaten med slipepapir, for eksempel kornstørrelse 80, slik at metallet blir fullstendig glatt.

1. Fjern all løs rust og all gammel maling med en stålbørste, eventuelt på en bormaskin, til du kommer ned til helt blankt metall. Slip flaten med slipepapir, for eksempel kornstørrelse 80, slik at metallet blir fullstendig glatt.

Rengjør flaten med grunnrens, for å fjerne alt støv og fett. La deretter jernet tørke helt før du begynner å male.

2. Rengjør flaten med grunnrens, for å fjerne alt støv og fett. La deretter jernet tørke helt før du begynner å male.

Stopp rusten: Mal med metallgrunning – en grunningsmaling som stopper og motvirker rust. Grunningen påføres med pensel i et tynt lag. Når første strøk er tørt (etter ca 6 timer), maler du et grunningsstrøk til.

3. Mal med metallgrunning – en grunningsmaling som stopper og motvirker rust. Grunningen påføres med pensel i et tynt lag. Når første strøk er tørt (etter ca 6 timer), maler du et grunningsstrøk til.

Flaten skal nå ha to strøk sluttmaling til metall, som er meget motstandsdyktig overfor all slags vær. Malingen påføres med pensel i tynne lag. Vent med det andre strøket til det første er helt tørt

4. Flaten skal nå ha to strøk sluttmaling til metall, som er meget motstandsdyktig overfor all slags vær. Malingen påføres med pensel i tynne lag. Vent med det andre strøket til det første er helt tørt

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: 2 metoder: Stopp rusten
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake