21 malertips, som gjør deg til en bedre maler

De fleste av oss kan male en vegg eller et tak med et noenlunde hederlig resultat. Men med disse enkle tipsene, løfter du en middelmådig jobb til et profesjonelt nivå.

God tildekking, riktig pensel eller rull til oppgaven, riktig rekkefølge ... Alt dette er basisting, som skal være i orden hvis resultatet skal bli hederlig når du maler innendørs.

I tillegg har du det lille ekstra, de små detaljene og de smarte tipsene og triksene som profesjonelle malere kan – og som sikrer at jobben blir enklere, bedre, renere og raskere. Disse har vi samlet her. Les med, og få malerarbeidet ditt opp på et profesjonelt nivå.

1. Store pensler gir penere overflater

Malere bruker ofte en større pensel enn de fleste av oss vil finne naturlig. Med en stor pensel er det enklere å styre malingen, og du får en penere overflate.

Det er spesielt en fordel når du maler innendørs treverk.

2. Dekkfilt suger til seg malingssøl

Dekkfilt er enkelt og effektivt når du skal dekke til – uansett hvilken type belegning det er på gulvet.

Det er riktig nok dyrere enn plast og gulvpapp, men søler du maling, suges det raskt opp av filten, slik at du ikke bærer det med deg under skoene.

3. Sjekk resultatet fra flere vinkler

Det er alltid en god idé å sjekke resultatet fra flere vinkler – og det er særlig en god investering når du maler paneltak.

Arbeidet kan kanskje se perfekt ut fra den ene siden, mens det kan være umalte flekker og sprekker i malingen når du ser det fra den andre siden.

4. Penselen fikser pene akrylfuger

Akrylfuger i hjørner og mellom vegg og listverk tetter sprekker og gir en lekker finish. Men det skal fuges før du maler det siste strøket.

Fugen glattes i utgangspunktet ut med en silikonbrikke. Men på steder du ikke kan komme til med brikken, kan du i stedet bruke en liten pensel, som du fukter litt først.

5. Legg ned døren når du maler

Det kan fint la seg gjøre å male en dør slik at den blir glatt og fin. Men gjør deg selv den tjenesten å ta den ned fra hengslene og legge den på et par bukker. Når du kan male én side om gangen mens døren ligger, er det enklest å oppnå et godt resultat.

Pass for øvrig på at du sliper før det første strøket, og at du også sliper mellom alle de øvrige strøkene.

6. Unngå lo i malingen

Hvis du vasker en rull med vann før du bruker den, fjerner du lo og løse fibre, slik at du unngår å få det i malingen. Og når rullen er fuktig helt inn til bunnen, hindrer det også at malingen setter seg fast og størkner.

Husk å tørke rullen godt før du maler.

7. Skru ned varmen når du maler treverk

De fleste maler ved vanlig romstemperatur, og det er da også det som anbefales bak på malingsbokser og -spann.

Men maler du treverk om vinteren, kan du med fordel skru ned til cirka 15 grader. Da flyter malingen litt bedre sammen og gir det peneste resultatet.

8. Perfekte overganger

Når du maler en vegg, er det smart å maskere listverket med en teip som ikke settes helt inn mot veggen.

Hvis du maler med veggfargen bare 1-2 mm inn på listene, lukkes overgangen og skaper en penere finish enn om du har fargen fra listene 1-2 mm inn på veggen.

9. Perfekt finish ved stikkontakter

Det er smart å skru av dekselet til stikkontakter før du maler veggen. Da slipper du å maskere dem.

Selv om du ikke har lov til å røre de faste elektriske installasjonene i huset, har du faktisk lov til å skru av dekselet til en stikkontakt.

10. Spar på malingen, og unngå stygge penselstriper

Ikke legg for mye maling på penselen. Da risikerer du at malingen rekker å tørke på de hårene som er midt i penselen, med stygge striper etter penselen i den malte flaten som resultat.

11. Spar tid når du maler innendørs treverk

Hvis du skal male innendørs treverk med akrylmaling (vannbasert), og det skal gå fort, kan du bruke grunningsmaling til det første strøket.

Grunningen tørker raskere og er enklere å mellomslipe. Resultatet blir like flott som når du bruker akrylmalingen til alle strøkene.

12. Bred teip dekker bedre

Bruk en bred maskeringsteip, minst 38 mm bred, når du skal dekke listene før du maler vegger. Fordi den stikker langt utover kanten, dekker den for sprut, og den dekker også bedre når du bruker malerrullen helt inne langs kanten.

13. Mal enklere med en knekkpensel

Den spesielle penselen med knekk på hodet er et must når du skal male bak radiatorer, rør og andre steder det er vanskelig å komme til med en vanlig pensel. Men den er også smart hvis du skal male kanter på frihånd langs taket.

14. Bedre vedheft på fabrikkmalte lister

Ferdigmalte lister og panel er populære, fordi du sparer både tid og minst ett strøk maling.

Men det kan være vanskelig å få et nytt strøk maling til å hefte, fordi overflaten er glatt og kan inneholde voks. Derfor er det en god idé å rense og slipe dem grundig, før du maler dem.

15. Sikkert fargevalg med fargeprøver

Når du skal velge en ny farge, er det smart å kjøpe en liten fargeprøve først. Mal for eksempel på et platestykke i flere strøk, slik at malingen dekker helt, og flytt rundt på platen.

Da kan du sjekke fargen under forskjellige lysforhold. Husk også at fargeprøven skal ha samme glans som sluttmalingen for å være mest realistisk. Matt maling virker nemlig lysere enn en med høy glans.

16. Hold deg unna billig maskeringsteip

Du kan få tak i utmerket billig maling, men når det gjelder maskeringsteip til tildekking, lønner det seg ikke å spare.

Velger du den billigste varianten, risikerer du at den ikke sitter tett, at den brenner seg fast hvis den utsettes for sollys og at den generelt er vanskelig å fjerne.

17. Vent med å lufte ut

Når du maler treverk innendørs, så vent med å lufte ut til malingen er tørr i overflaten.

Malingen renner penere sammen i høy luftfuktighet, og du unngår samtidig at støv og skitt virvles rundt og setter seg i overflaten.

18. Lenger levetid på en dyr pensel

En kvalitetspensel har en lang levetid, hvis du passer godt på den.

I tillegg til å være veldig grundig med vaskingen, er det smart å gi penselen en “hårstrikk” før du legger den vekk. Den holder hårene til penselen på plass.

19. Unngå tørre malingsflak i malingsboksen

Selv om det er fristende å trekke av overskytende maling på kanten av boksen eller spannet, så ikke gjør det.

Lokket klistrer seg fast, og du risikerer at det faller inntørkete flak ned i malingen når du åpner neste gang.

Hvis det likevel er kommet litt maling ned i kanten, så rengjør den så godt du kan før du lukker igjen boksen eller spannet.

20. Rydd rommet, og få god arbeidsplass

Det høres kanskje litt voldsomt ut, men du sparer deg for mye tid hvis du kan rydde rommet som skal males helt tomt.

Da får du alltid en optimal arbeidsstilling, og du slipper å flytte rundt på ting underveis.

21. Slett penselspor med en liten rull

Når du maler vegg eller tak, får du penest resultat hvis du først maler langs kantene med en pensel, og deretter går over med en liten rull.

Deretter kan du male de store flatene med en bred rull. Da sletter du alle spor av penselstrøk, og du sikrer at lyset reflekteres jevnt på hele flaten du maler.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler