Flott resultat med sprøytepistol

Mange tror at du nesten må være proff for å kunne male pent med en sprøytepistol. Men saken er at med de nye, elektriske modellene, er det blitt mye enklere å male med sprøyte. Vi viser hvordan du kommer godt i gang.

De fleste av oss har sikkert malt noe, for deretter å oppleve at vi ikke har vært helt fornøyd med resultatet. Spesielt hvis ønsket er en helt glatt overflate, kan resultatet være skuffende. Dette er det nemlig vanskelig å oppnå med pensel eller rull.

Det er her sprøytepistolen kommer inn i bildet. Med den kan du oppnå glatte, flotte flater. Og i motsetning til hva du kanskje kunne frykte, så er det relativt enkelt å male med sprøytepistol. Det krever riktig nok litt øvelse, men det gjør det meste annet også. Utover litt trening, krever det at du kjenner til et par enkle teknikker. Disse teknikkene viser vi deg i denne artikkelen.

Med sprøytepistolen slipper du penselspor eller små nupper etter malingsrullen. Men sprøyten kommer også til sin rett når det gjelder å spare tid, og når du skal male på ting eller steder der det er vanskelig å komme til. Har du en overflate med struktur, f.eks. en trekledning, er pistolen et godt valg, mens den er helt perfekt når radiatoren males. Et ankepunkt mot bruk av sprøytepistol er tildekkingen. Selv om de nye sprøyteanleggene kan justeres til å male veldig nøyaktig, blir det en “sky” av maling rundt der du maler.

Sprøytepistolen kan brukes til de fleste typer maling. Og den finnes i to utgaver: elektrisk (som vi konsentrerer oss om her), eller drevet av en kompressor. Prinsippene er likevel stort sett de samme.

Forutsetningen for et pent resultat, handler grovt sagt om tre ting: Malingen skal ha riktig tykkelse (viskositet). Pistolen skal justeres riktig til både maling og emne. I tillegg skal du føre pistolen riktig når du maler. Disse tre tingene kan du lese om her, hvor vi har samlet alle de rådene og tipsene du har behov for. Da gjenstår egentlig bare å si god fornøyelse, for det er morsomt å sprøytemale.

Hvor du kan bruke sprøytepistolen

Sprøytepistolen er opplagt til ribbene på radiatoren.

Har du kledning med sprekker eller mellomrom, kan du med fordel sprøyte på trebeskyttelsen.

Med en forlenger kan du male tett på for eksempel høye vegger.

Det er opplagt å sprøytemale møbler. Da er du sikret ordentlig fargepåføring i hjørner og på kanter.

På store flater kan du spare tid hvis du maler med sprøytepistol.

Skal terrassen beskyttes, kan det ikke gjøres raskere enn ved å sprøyte det på.

Malingens tykkelse

Første trinn til suksess er å sørge for at malingen har riktig konsistens. Den skal verken være for tykk eller for tynn. Tykk maling setter seg fast, og kan ikke sprøytes jevnt ut. Tynn maling dekker dårlig og har lett for å renne.

Heldigvis har det blitt enkelt å finne riktig tykkelse på malingen. Tidligere fulgte det med en såkalt viskositetsmåler når du kjøpte et sprøyteanlegg. Med den skulle du måle hvor lang tid det tok for malingen å renne gjennom et lite beger med et hull i. Løsningen er egentlig både vanskelig og upraktisk. På de nyeste modellene har produsentene derfor gått over til å bruke en slags målepinne, som i stedet stikkes ned i malingsbeholderen til sprøytepistolen.

Vanligvis heter det at du skal fortynne for eksempel de vannbaserte malingene med ti prosent vann. Dette er skalaen på målepinnen skreddersydd for. Uansett hvor mye eller lite maling du heller i beholderen, vil et hakk ytterligere opp på målepinnen alltid være ti prosent. Enkelt og greit.

Slik justerer du

En moderne sprøytepistol kan justeres så nøyaktig at den i de fleste tilfeller vil kunne gi deg resultatet du ønsker, uten at du sprer unødvendig mye “malingsstøv”. Du kan justere mengden maling som skal komme ut, og du kan justere strålen fra pistoldysen på tre forskjellige måter.

Når det gjelder mengden maling, justeres den vanligvis rett bak avtrekkeren, mens justering av strålen gjøres ved å vri på dysehodet i tuppen av pistolen.

Dysen kan justeres både i forhold til retning og størrelse - loddrett (A) og vannrett (B), eller som en konsentrert stråle (C). Justeringsmulighetene er relevante i forhold til hvilken retning du sprøyter fra (fra side til side, eller ovenfra og ned), samt om du sprøyter store områder (bred stråle) eller skal bruke en detaljert stråle (prikk).

1

Pistolen kan justeres så strålen blir loddrett (A), vannrett (B) eller som en konsentrert prikk (C).

2

Knappen til justering av malingsmengden sitter rett bak “avtrekkeren” på de fleste pistoler.

3

Retning og størrelse på strålen justeres ganske enkelt ved å dreie på luftknappen foran dysen.

Riktig maleteknikk

Malingen fortynnes raskt, og du kjenner mulighetene til maskinen. Nå er du klar for å male. Men før du kaster deg over et konkret prosjekt, vil vi anbefale at du øver deg litt først. Bruk for eksempel et par platebiter, slik at du får justert malingsmengde og dyse riktig før du setter i gang med oppgaven. Når det er på plass, kan du gå videre til selve maleteknikken.

Helt grunnleggende består teknikken i å føre pistolen i et jevnt tempo med samme avstand til - og alltid vinkelrett - på emnet.

Du maler først parallelle striper den ene veien, og deretter parallelle striper den andre veien. Når du kommer til kanten, skal du male utover den, før du snur. Ellers blir laget ved kantene dobbelt, og derfor for tykt.

Å holde samme avstand til emnet høres enkelt ut. Men det kan være vanskeligere enn det høres ut, fordi de fleste av oss, av en eller annen grunn, er mest tilbøyelige til å føre hånden/armen i en bue. Det lønner seg å være ekstra oppmerksom på dette.

Det beste resultatet får du ved å holde sprøytepistolen mellom 5 og 15 cm fra emnet, og ved å påføre flere tynne lag etter hverandre - vått i vått. Etter første lag venter du 3-5 minutter. Deretter påfører du flere lag med ett minutts mellomrom. Fortsett med tynne lag til det dekker. For tykke lag gjør at malingen renner. Derfor lønner det seg å være tålmodig og unngå fristelsen til bare å pøse på for å få malingen raskt ferdig.

1

Først den ene veien, så den andre - i parallelle stråler. Sørg for at du snur først etter at du har passert kanten på emnet som skal males.

2

RIKTIG:
Hold hele tiden samme avstand til emnet som skal males. Da får du det peneste resultatet.

3

FEIL:
Fører du pistolen i en myk bue i stedet for med samme avstand, påføres malingen i ujevne lag. I tillegg du får mer sprøytetåke og mer klin.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Maler