Hva er best - pensel, rull eller sprøyte?

Hvis du velger riktig verktøy fra starten av, er det mye tid å spare. Det gjelder selvsagt også når du skal male. Her får du en grundig oversikt over hvilket maleverktøy som er best til hvilken maleoppgave.

Hvor mange ganger har du stått med en pensel eller rull i hånden, og spekulert på hvor mye raskere du kunne ha malt taket eller veggen med en sprøyte? Og hva med stolene på kjøkkenet eller den gamle flettekurven?

Vi bruker ofte verktøyet vi har tilgjengelig, og setter i gang med pensel eller rull fordi det er slik vi pleier å gjøre det. En malesprøyte skaffer vi oss slett ikke, fordi “alle vet” at det er vanskelig å tynne ut malingen, slik at den ikke tetter igjen sprøytedysene når du maler.

Til kamp mot inngrodde malevaner

Vi bestemte oss for å se på inngrodde vaner og gammel vanetenking, og sjekke hva som er best til hvilke oppgaver. Ikke bare maleresultatet og tiden som går med til å male veggen, taket eller stolen. Men også den tiden og de utfordringene som følger med det å dekke til ordentlig for å unngå at mikroskopisk sprut fra rullen og sprøyten havner langt unna emnet du maler.

Rengjøringen etterpå kan også ta mye tid. Og hvor morsomt er det å male i ti minutter, hvis det tar tre timer å dekke til, og to å gjøre rent?

Slik testet vi

For å kunne teste de forskjellige maleredskapene - pensel, rull og sprøyte - noenlunde likt, skaffet vi en rekke forskjellige ting som skulle males. En pinnestol, en helt glatt kjøkkendør og en fyllingsdør var noen av tingene. Andre var en pilekurv, et sprosse vindu og en bit av et parkettgulv. Vi bygget også en testvegg med glassfiberstrie og et testtak med profilerte panelbord. Alt dette ga oss muligheten til å prøve og feil - og prøve igjen.

Hos fargehandleren kjøpte vi en rekke nye pensler og noen maleruller med henholdsvis kort, middels og langt hår. I tillegg fikk vi lånt en sprøytepistol fra Bosch, som de hevder er den første gjør det selv-modellen på markedet, der du ikke trenger å tynne ut malingen, med mindre den er veldig tyktflytende. Det fikk den lov til å bevise.

Så er vi klare til å male både vegger og tak, stoler og skap - alt skal prøves.

Paneltak lysnes med hvit lasur

Lasur skal males vått i vått, fordi overlappinger synes tydelig.

Hvis du vil lysne et paneltak og beholde trestrukturen, kan du gjøre det med en gjennomsiktig hvit maling (lasur). Vi testet det på et nytt paneltak, slik at vi slapp rensing og sperregrunning, som ellers kan være nødvendig.

Med bare pensel var det tungvint, dels er det tungt for armene, og dels er det vanskelig å fordele malingen jevnt, fordi du ikke skal male på lasur som er blitt tørr. Da legger du nemlig på to lag, og det synes veldig tydelig.

Velger du rullen, fant vi ut at det var best å male profilene mellom bordene med en pensel først, så her var det også viktig å jobbe raskt, slik at rullen ikke kom til å male oppå tørre penselstrøk, med stygge spor som følge.

Med sprøytepistolen kunne vi legge ut lasuren i et jevnt lag, både i profilene og på flatene. Det er også nødvendig å jobbe vått i vått med sprøyten, men det er mulig å gjøre det i fire-fem bords bredde. Det gjorde at det gikk ganske fort å male hele taket. Til gjengjeld tok det lang tid å dekke til vinduer, dører, gulv og vegger så godt som det krever.

Paneltak, heldekkende

Malerullen skal ikke brukes alene. Du må bruke en pensel for å komme inn i profilene mellom bordene.

Med heldekkende maling, er det ikke så nødvendig å male vått i vått. Du skal bare sørge for at taket er dekket helt med minst to strøk med maling.

Du kan få et flott resultat med en pensel, men det er tungt arbeid. Vi brukte en pensel som var et par cm bredere enn bordene, og malte først ned i profilene med penselen på langs. Etterpå snudde vi den, og malte de store flatene med den flate siden på penselen. Det tok tid, men ble flott.

Med rullen blir det litt mer vanskelig. Den kan ikke komme ordentlig ned i profilene, så her skal det også males med en pensel først. Flatene går det til gjengjeld fort med rullen, men du risikerer å kunne se en liten forskjell mellom penselstrøkene og rulleflatene.

Sprøyten la et dekkende lag ned i sporene og på flatene i én arbeidsgang. Med sprøyten kunne vi male 3 m2 på et minutt, så vi fikk malt taket raskt, selv om vi også her måtte male to strøk. Tildekking av vegger, gulv, dører og vinduer tok til gjengjeld veldig mye tid.

Vegg

Den langhårete rullen dekker raskt en stor flate, og kravet til tildekking er ikke like stort som når du bruker en sprøytepistol.

Det lar seg fint gjøre å male stueveggene med en bred pensel. Det har den fordelen at du kan male inn i hjørner, beskjære mot tak og lister og male flatene med ett og samme verktøy. Men det tar tid og krever øvelse.

Kombinasjonen av pensel og rull er den mest brukte, og det er det en god grunn til. Først tar du kantene mot lister og tak, i tillegg til de innvendige hjørnene med en pensel. Deretter bruker du den lynraske rullen og maler de store veggflatene.

Sprøyten klarer jobben fint, men krever omfattende tildekking med plast og teip i hele rommet.

Opp mot taket uten tildekking

Det er nesten umulig å føre rullen i en rett bane, med riktig avstand til taklistene.

Sprøyten kan ikke komme tett på taket uten å sprute farge på det, og fargetåken havner vidt omkring i resten av rommet.

Enden på rullen er ikke skarpt avgrenset, så du vil komme til å male inn på taket, når du er under 1 cm fra det.

Det er bare med en pensel du kan male forsiktig uten å maskere. Med en bred, flat pensel og litt trening, kan du trekke opp kanten uten å male i taket.

Glatt kjøkkendør

Sprøyten skal holdes i bevegelse hele tiden, for at resultatet skal bli jevnt.

Denne oppgaven kan løses med pensel. Døren blir nydelig med korthåret rull, mens du får et profesjonelt utseende med sprøyten.

Fyllingsdør

Det var vanskelig å male døren med en pensel, malingen rant ved kantene, og flatene ble først pene da døren ble lagt ned.

Det rant også i kantene med rullen, mens sprøyten la på malingen i så tynne lag at det ikke var problemer med renning, og resultatet ble jevnt.

Pileflett/kurvmøbler

Pensel kan brukes, men er ikke optimal til kurvmøbler.

Du kan male kurvmøbler med en pensel, men det tar lang tid.

Rullen er ikke mulig å bruke, fordi den ikke kan komme til i hullene.

Sprøyten er derimot skapt til maling av slike emner. Sett det du skal male opp på et par bukker, dekk ordentlig til og mal. Det som tar lengst tid, er rengjøringen - og de nye sprøytene tar ikke lenger særlig lang tid å rengjøre.

Pileflett kan også fint males med sprøyte, men husk god tildekking, også selv om du står utendørs og maler. Sprøytetåken kan fly langt.

Utvendig kledning

Rullen kan ikke komme ned i sporene (rillerne).

Den utvendige trekledningen skal ha trebeskyttelse for at den ikke skal brytes ned av vær og vind. På nytt treverk anbefaler vi at du bruker pensel, så du kan massere malingen godt inn i treet. Mal først alle profiler/underliggere med en bred pensel snudd i den smale retningen. Deretter maler du flatene på bordene med den brede siden av penselen.

Du kan også først male underliggere/profiler med pensel, og så male resten med rull. Det går fort, og blir akseptabelt.

Tidligere malt tre kan du male med sprøyte, som legger på malingen i tynne lag. Det går fort, når du først har dekket til veldig nøye. Resultatet blir også pent og jevnt.

Du kan kjøpe ruller med lenger hår på midten, som skal kunne male inn i profiler og fordypninger, samtidig som flatene males. Men de masserer ikke malingen inn i treet, og dekkevnen er dårlig.

Stoler og andre møbler med pinner og krinkelkroker

Sprøytemalingen legges på i flere tynne lag, og det blir en god del svinn.

Hvis du bare skal male én enkelt stol, vil det ikke lønne seg å rigge opp sprøyteanlegget og dekke til hele huset. Som det synes på bildet, blir det en del svinn ved sprøytemaling av pinnemøbler, og en pensel vil kunne gjøre det nesten like pent, nesten uten tildekking. Fordi det heller ikke blir noe svinn, vinner penselen - på én enkelt stol. Malerullen er et dårlig alternativ til denne typen arbeid.

Sprøyten er raskere, så skal du male alle stolene rundt spisebordet, er den klart best. Også selv om du må legge på malingen i flere tynne lag.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Maler