Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mal treverk med pensel

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Både pensel, rull og sprøyte kan brukes til maling av treverk. Men penselen har sine klare fordeler i forhold til finish. Malingen trenger bedre inn, og den kan bli speilblank og uten spor etter penselen. På profilerte flater er penselen uten sammenligning best til å komme inn i hjørner og krinkelkroker

Penselen kan ikke konkurrere med rull og malersprøyte når det gjelder tempo. Men på finish er penselen en klar vinner.

Penselen kan ikke konkurrere med rull og malersprøyte når det gjelder tempo. Men på finish er penselen en klar vinner.

Maling av grove overflater

1

Uansett om treverket er malt tidligere, skal det vaskes før du maler. Bruk en sterk husvask og spyl det av med rent vann. Bruk vannslange, ikke høytrykksvasker. Den kan ødelegge treet.

2

Når treet er tørt, fjernes løs maling med en stålbørste. Bruk håndkraft, ikke en stølbørste i bormaskinen. Den er for voldsom og vil ødelegge trefibrene.

3

Er overflaten ujevn eller veldig ru, kan du slipe over med et slipepapir. Dog er det verdt å huske på at det ikke er nødvendig å skape en glatt overflate.

4

Før du begynner å male med veggfargen, lønner det seg å mette sugende flater og endeved med en grunningsolje. Ikke bruk den på glatte, malte flater, da vil den ikke suge seg inn.

5

Til slutt males de store flatene. Penselen dyppes halvveis ned i malingen og strykes av på kanten, før malingen påføres på langs av årene.

Maling av glatte overflater

1

Når emnet er vasket godt og slipt lett, skal det ha et strøk grunningsmaling. Den dekker bedre og gir en god vedheft. Kvister på ubehandlet treverk skal males med kvistlakk.

2

Alle hull og sprekker sparkles med akrylsparkelmasse. Det er viktig å velge en type som kan slipes og males over. Spesielt dype steder skal sparkles flere omganger.

3

Malingen strykes på i lange, rette strøk på langs av årene i treet. Her er en 45 mm oval pensel et godt valg. Den kan holde på en del maling uten at malingen renner nedover skaftet.

4

Er du erfaren, males kantene med den samme penselen. Ellers skifter du til en mindre pensel, for eksempel en pensel som er spesielt beregnet til maling av skarpe kanter.

5

Er det kommet på for mye maling, slik at den renner, trekker du ganske lett over med en bred pensel. Det gjøres på både på loddrette og vannrette flater.

6

Hvis det er mulig, så anbefales det å legge emnet vannrett når det males. Da kan du legge på mer maling uten at malingen renner, samtidig flyter malingen lettere sammen.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Mal treverk med pensel
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake