Lag en sjablon

Her viser maleren hvordan man lager sine egne sjabloner til mindre dekorasjoner, som kan brukes til for eksempel vegger, dører og oppslagstavler.

Papiret pensles først med en oppløsning av 1/3 terpentin og 2/3 skjellakk, eller kvistlakk. På den måten blir papiret stivt og gjennomsiktig. Når papiret har tørket i ca. to timer, legges den figuren som det skal lages en sjablon etter under papiret, slik at figuren kan ses gjennom papiret.

Med en skarp skalpell skjæres det nå langs alle kanter av påfuglen. Jo mer nøyaktig påfuglen skjæres ut, desto flottere blir sjablonen. Derfor er det viktig at skalpellen har en frisk og skarp egg. Når sjablonen er ferdig, smøres det skjellakk på baksiden, for å gjøre sjablonen sterkere.

Til å stople fargen på sjablonen bruker man skumgummikluter, som foldes sammen. På den måten kan man lage en størrelse som passer til sjablonens størrelse. Sett et stykke malertape på skumgummikulen så den holder fasongen.

Malingen som brukes er vanlig veggmaling, som er tonet i 3 brune nyanser. Maleren legger litt maling i kanten av papiret, hvorfra hun tar maling til å stople over på sjablonen. Ved å benytte tre farger oppnås det et flott spill i dekorasjonen.

Den mørkeste fargen brukes i midten, mens de lysere fargene brukes i kantene. Her har vi laget dekorasjonen på et stykke papir, men framgangsmåten er nøyaktig den samme som hvis den var laget på for eksempel en vegg. Når dekorasjonen er ferdig, kan sjablonen vaskes av og gjenbrukes, for eksempel med andre farger.

    Akkurat nå leser andre ...