Mal med pensel

Maleren viser her hvordan man oppnår det beste resultat med penselen.

Det første man skal lære er å holde penselen riktig. Penselen skal ikke henge og slenge fram og tilbake. Den må sitte fast i hånden. Da er det betydelig enklere å lage for eksempel en rett kant.

Selv på mindre flater nøyer maleren seg sjelden med én pensel. Det benyttes alltid en smal pensel til kanter og en bred til de litt større flatene. På en vindusplate som denne males det først i kanten inn mot vinduet, geriktene og forkanten.

Til dette arbeidet brukes en ringpensel. Til den store flaten bruker maleren en bred pensel. Dels går arbeidet raskere, og dels blir det færre spor fra penselens kanter. Start med å legge et godt lag maling på midten av platen. Nå trekkes malingen ut fra midten til hver sin ende av vindusplaten.

Her kan man male både på kryss og tvers for å få malingen godt fordelt. På grunn av den vannrette flaten bør man ikke være redd for å legge på et fyldig lag maling. Når det til slutt er maling på hele flaten, bruker maleren den brede penselen til å fordrive med.

Alle de mindre pene penselsporene fjernes ved å trekke penselen med lett hånd fra den ene enden av platen til den andre. Resultatet blir en flott flate uten penselspor. Maler man for eksempel rammen rundt vinduer, kan det være vanskelig å få et pent resultat der den er skåret i gjæring.

Her maler fagmannen aldri på tvers av gjæringen. I stedet males det først på den ene siden og deretter på den andre siden. På den måten følges treets årer, noe som gir det flotteste resultat.

    Akkurat nå leser andre ...