Sett fart på malejobben

Glem pensler og malerruller - med de nye sprøytepistolene for maling kan du male 3-4 kvadratmeter i minuttet. Sprøytene er både enklere å styre og lettere å rengjøre enn tidligere modeller. Følger du denne guiden, så maler du raskere enn noensinne.

Å male med sprøytepistol har tidligere betydd omstendelig tildekking og timelang rengjøring. Men den tiden er forbi, og nå kan du rolig trekke frem pistolen når du skal i gang med malerarbeidet.

Moderne sprøyter sprer ikke malingen ut i luften, men bruker det meste av luften til å samle malingen, slik at den kan styres og påføres akkurat der den gjør nytte.

Det betyr at tildekking er mindre viktig enn tidligere. Ute i hagen er det ofte mulig å male med en malingssprøyte helt uten at du må dekke til.

Rengjøringen av pistolen er også blitt mye lettere. Den enkle konstruksjonen og moderne materialer gjør faktisk pistolen raskere å rengjøre enn en pensel.

Derfor finnes det ikke lenger noen gode argumenter for å velge vekk en malingssprøyte når du skal male utendørs!

Velg riktig sprøyte

Først skal du finne ut hva du ønsker å bruke malingssprøyten til: Er det bare et gjerde og en hagebod som skal males, kan du nøye deg med en av de mindre modellene, som typisk består av et pistolgrep, en malingsbeholder og en liten motor. De kan bare brukes til trebeskyttelse med en tynn konsistens, og de maler litt saktere enn de store modellene, men de koster også mindre.

Skal du male et langt gjerde eller bruke malingssprøyten langt unna et strømuttak, kan du vurdere en modell på batteri.

Vil du gjerne kunne male både gjerder og annet treverk utendørs, og kanskje en pusset grunnmur, så skal du gå etter en modell som kan alt dette. I et ryddet lokale, vil den også kunne male vegger og tak innendørs.

Velg maling

Når du kjøper maling, skal du være ekstra oppmerksom: Noen malingssprøyter kan male med både tynn lakk og annen trebeskyttelse, semitransparent beis og forholdsvis tykk veggmaling.

Men malingsprodusentene kan ha mange andre mål med malingen sin, enn at den enkelt skal kunne sprøytes gjennom en dyse på en maskin. Malingen kan være spesielt seig, slik at den ikke drypper, den kan være ekstra kraftig, så den dekker i en fei, også videre. Derfor kan det være forskjell på hvor mye en maling skal fortynnes for å passe til sprøyten - og det kan være malinger som helt enkelt ikke egner seg til bruk i en malingssprøyte.

Prøv deg frem, og bli klokere Så her er rådet fra produsentene av malingssprøyter: Spør der du kjøper malingen. Er det fagfolk ansatt, vet de om malingen egner seg til fortynning og malingssprøyter. Ofte vil det også være råd om fortynning på emballasjen.

Skal du male med tykk maling, kan det være en fordel å sile den, slik at eventuelle klumper blir silet vekk. Det følger ofte en sil med til malingssprøyten.

Bruk av malingssprøyter er ingen eksakt vitenskap, så prøv deg frem: Ser malingen tykk ut, så hell i cirka 10-15 % vann, og rør godt rundt. Prøv deretter å starte sprøyten. Om det er nødvendig, kan du ha enten mer maling eller mer vann i beholderen.

Slik bruker du en malingssprøyte

Velg den dysen som passer til malingen

Det vil typisk følge med flere dyser, hvis sprøyten er beregnet til flere typer maling. Forskjellen på dysene er åpningens størrelse og form: Jo tykkere maling, desto større åpning. På maskinen på bildet er dysene: hvit til veggmaling (eller annen tykk maling), svart til beis (transparent maling) og grå til lakk eller tynn trebeskyttelse.

Velg riktig trykk (hastighet)

Jo tykkere malingen er, desto mer trykk skal det til for å presse den ut. På maskinen på bildene er det pedagogiske symboler som viser eksempler på hva du kan male med det innstilte trykket.

DET ER VIKTIG at du oppfatter symbolene som veiledende. Still inn maskinen som vist i manualen, og prøv å sprøytemale på et platestykke eller lignende. Juster deretter trykket til det passer med at du får malt som du ønsker, i tynne, forholdsvis dekkende strøk, som blir heldekkende etter et par ganger. Her bruker vi malingssprøyten Bosch PFS 5000, som kan brukes til flere typer maling, både utendørs og innendørs.

Et gjerde = tynn maling og lavt trykk

En stol = beis eller lignende og mellomtrykk

Et rom = veggmaling og høyt trykk

På sprøytepistolen justerer du etter samme prinsipp:

Justering 1-3 til tynn maling (trebeskyttelse) og beis.

Justering 4-5 til veggmaling (eller tykk trebeskyttelse).

Juster malingsstrålen

Den røde spissen (luftkappen) kan vris, slik at malingen enten sprøytes ut i et rektangulært felt eller som en sirkel. Ofte vil den rektangulære strålen være den mest effektive.

Hold pistolen 20-25 cm fra det du maler. Også her må du prøve deg frem, til du ser hva som fungerer best. Malingen skal heller dekke litt svakt, slik at du må male et par ganger ekstra, fremfor at det legges på for mye, slik at malingen renner.

Maler du vannrett, justerer du strålen loddrett. Da dekker den best mulig.

Maler du loddrett, justerer du strålen vannrett. Skal du treffe ett nøyaktig felt, bruker du sirkelen.

Rengjøring

Rengjøring er et av områdene det er utviklet mest på. Her kan hele pistolen senkes i vann og renses på under 10 minutter.

1

Skyll beholderen, og fyll den med rent vann.

2

Sprøyt ut vannet til det er helt rent. Hold eventuelt en hånd foran vannstrålen, så du kan se om det kommer malings rester med ut.

3

Skru av luftkappe og dyse, og vask alt i rent vann. Bruk en børste til å skrubbe med.

4

Rens dysen med den medfølgende børsten. La alt tørke, og sett deretter sammen sprøyten igjen.

9 typiske oppgaver med en malingssprøyte

  • Paneltak
    Sprøytepistolen legger et dekkende lag ned i profilene og på flatene samtidig.

  • Dører og kjøkkenfronter
    På glatte flater gir sprøytepistolens mange og tynne lag et flott resultat.

  • Utvendig kledning
    På store profilerte flater går malingen raskt, og resultatet blir pent og jevnt.

  • Hagemøbler
    Møblene er konstruert slik at vannet kan renne gjennom. Det betyr at det er hull og sprekker der det er vanskelig å komme til. Det gjør møblene trege og kronglete å male med en pensel. Her er sprøytepistolen derfor et opplagt og naturlig valg.

  • Gjerde og levegg
    Har ofte en stor flate i forskjellige nivåer, eller med avstand mellom bordene. Det betyr at det er både raskere og enklere å male med en sprøytepistol, som sender malingen inn i alle sprekker og kroker.

  • Stakittgjerder
    Et stakittgjerde har mange loddrette staver montert på vannrette lekter. Ofte er stakittet lavt, med åpne felt og utskjæringer og andre kunstferdige utsmykkinger. Det betyr både mange og store mellomrom, hjørner og krinkelkroker – og en opplagt jobb for en malingssprøyte.

  • Porter
    Er som regel en åpen konstruksjon av tre eller metall, med både loddrette, vannrette og skrå elementer. Det gir penselen utfordringer, og malingen vil renne og få umalte flekker. Sprøyte her er raskt, enkelt og effektivt.

  • Takutstikk
    Vindskier og gesimser er et opplagt sted å bruke sprøytepistolen. Behovet for tildekking er ikke så stort, og det er vanskelig å treffe helt feil med malingssprøyten. Maling med pensel oppunder en gesims, kliner også mye. Det unngår du med sprøyten.

  • Trekledningen
    Kledningen er ofte enten over- og underliggere eller profilerte bord. Begge deler skaper både kanter og spor, som er tidkrevende å male med pensel. Større flater er enklere og raskere å male med pistolen. Til gjengjeld må du bruke tid på å dekke til ved for eksempel dører og vinduer.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler