ENKELT: Hull “slår gjennom” på den ferdigmalte veggen. Men du kan lett sparkle dem, slik at de blir usynlige.

ENKELT: Hull “slår gjennom” på den ferdigmalte veggen. Men du kan lett sparkle dem, slik at de blir usynlige.

HULL OG SPREKKER I TRE FYLLES MED KJEMISK TRE

Hull og sprekker i innvendig treverk kan også sparkles ut – også selv om det er snakk om store hull i profilerte omramminger rundt dører eller på tak- og fotlister. Du skal bare bruke kjemisk tre, og sørge for å lage en sparkel som passer til den profilen som skal sparkles ut.

For å lage en hjemmelaget, skreddersydd profilsparkel, skal du bruke et såkalt konturmål. Det får du kjøpt for noen hundrelapper i et i velassortert byggvarehus, eller på nettet.

Konturmålet består av en skinne med en masse “løse” stifter på tvers, som kan dyttes frem og tilbake. Målet holdes inn mot den profilen som du skal reparere, og stiftene tilpasser seg deretter nøyaktig til profilen, slik det vises på det første bildet.

VERDT Å VITE OM KJEMISK TRE

Kjemisk tre er en tokomponent plastmasse, som blandes umiddelbart før bruk, fordi den herder på cirka 10 minutter. Massen blir helt hard, og bearbeides som vanlig tre.

Lær å sparkle

Etter herding, er reparasjonen mulig å sage, slipe og stemme ut i. Kjemisk tre kan også males som som vanlig tre – men det kan IKKE beises.

TIPS: IKKE HOPP OVER SLIPEARBEIDET

Uansett hvor pent og glatt du har laget en reparasjon med kjemisk tre, gjelder det å fortsette den grundige jobben når du kommer til slipe- og malearbeidet. Ellers får du ikke den helt perfekte finishen – og en helt usynlig reparasjon.

Reparasjonsstedet skal slipes HELT glatt, og i plan med det øvrige treet. Begynn eventuelt med slipepapir korn 100- 120. Etter første strøk maling skal du slipe igjen – nå med litt finere slipepapir, f.eks. korn 140. Før det siste strøket, sliper du med slipepapir korn 180. Regn med 2-3 strøk maling.