Mal en vegg med knivskarpe kanter

Det riktige verktøyet og kunnskap er veien til det perfekte resultatet når du maler. Se her hvordan du maler en vegg med helt rette og skarpe kanter.

Alle kan male en vegg, så det kan du selvfølgelig gjøre selv. Men det er faktisk vanskeligere enn du først tror, og særlig om du skal male en vegg med skarpe kanter.

Mal en vegg med kant

Gjør Det Selv har bedt en profesjonell maler om å vise noen av de metodene som gjør forskjell når du skal male en vegg med kant. For eksempel bruker maleren sjelden maskeringsteip langs gulvlister og karmlister. Hun kan nemlig styre penselen så presist at hun ikke maler ved siden av.

Maleren får arbeidet til å se utrolig enkelt ut. Vi andre har ofte en tendens til å gjøre tingene vanskeligere enn de strengt tatt er.

Maskeringsteip rundt skarpe kanter

Maleren hopper altså over maskeringen, unntatt når det skal males en ramme med skarpe kanter rundt en farget vegg. Her kan hun til gjengjeld male en fullkommen skarp kant, der malingen ikke går bak teipen på veggen.

Trikset består i å lukke tapen med veggmaling, før du maler den fargede veggen. Det er enklest om du lager en ramme, altså et stykke ikke-farget vegg på 5-10 cm, utenom det fargede stykket. Det resulterer i en flott malt vegg med skarpe malingskanter.

Følg med og se hvordan den profesjonelle maleren gjør det, og følg deretter tipsene neste gang du svinger pensel og rull.

Få hullene til å forsvinne

Hull i glassfiberstrie er litt av en utfordring å bli kvitt. Til gjengjeld er det et velkjent problem, fordi det verken er ønskelig eller praktisk mulig å skifte ut hele veggkledningen bare fordi en hylle er skrudd ned fra veggen. En reparasjon med sparkelmasse vil synes med det samme, fordi den danner en glatt flekk midt i glassfiberstriens struktur.

Gjør Det Selv har i samarbeid med maleren vår utviklet en metode som gjør reparasjonen nesten usynlig. Det eneste du skal gjøre er å prege glassfiberstriens mønster i den fortsatt våte sparkelmassen. Da blir det faktisk veldig vanskelig å finne reparasjonsstedet etterpå.

Har du store skader i strien, kan det heller lønne seg å skjære ut et stykke av strien, og erstatte strien med en ny bit.

1

Fyll hullet med en sparkel masse, enten ferdigblandet eller pulver blandet med vann.

2

Fortsatt er reparasjonen synlig. Rens vekk all sparkel rundt selve hullet med en fuktig svamp.

3

Fukt et lite stykke løs strie - maken til den som sitter på veggen - og press biten inn i sparkelmassen.

4

Når du fjerner det lille striestykket, er mønsteret tydelig preget i sparkel-massen. Deretter skal det

5

Til slutt maler du over reparasjons-stedet med en rull. Hullet var rett over rullen på dette bildet.

Tett sprekken langs fotlisten

Ofte vil du oppleve at fotlistene gaper i forhold til veggen. Det skjer fordi de færreste vegger, spesielt murvegger, er helt rette.

Før du maler fotlistene, kan det være en god idé å fylle ut sprekken mellom vegg og fotlist med hvit akrylfugemasse.

Velg en fugemasse fra en anerkjent leverandør. Med andre ord: Unngå de aller billigste typene. Mange av dem har en tendens til å bli stygge når du vil glatte dem ut.

En fugebrikke av silikon er genial til å glatte etter med.

1

Skjær tuten av patronen i et skrått snitt, og fyll ut sprekken.

2

Glatt etter, helst med en silikonbrikke, alternativt med en finger med hanske på.

Maleren foretrekker rullespann fremfor kar

En plastpose i spannet gjør rengjøringen enkel.

Rullekaret er det vi oftest møter i fargehandelen - gjerne sampakket med en malerull. Men glem karet, lyder rådet fra den profesjonelle maleren. Maleren foretrekker helt klart rullespannet.

Problemet med karet er dels at det ikke kan være særlig mye maling i det, og dels at du har vanskeligere for å rulle overskytende maling ut av rullen når karet er fullt.

Spannet derimot kan inneholde mye maling, og du kan rulle over-flødig av rullen maling langs sidene på spannet.

Forer du spannet med en plastpose før du heller i maling, er rengjøringen til og med veldig enkel med spannet.

Husk også plastposen når du tar deg en pause. En rull kan fint holde seg våt et par dager i en tett lukket plastpose, dermed slipper du å rengjøre den mellom slagene.

Dekk av med malefilt i stedet for plast

Malefilten skal bare rulles ut, så er du klar til å male.

Hvis du har prøvd å dekke av et gulv med tynn avdekningsplast, så kjenner du problemet: Den tynne plasten er vanskelig å kontrollere, den skal teipes langs alle vegger, og likevel sparker du den fort unna, slik at den ikke dekker hele gulvet. Søler du maling på den, skal du passe på ikke å tråkke det opp under skosålene.

Alle disse problemene løser den profesjonelle maleren med malefilt. Filtteppet med plastbakside er mye enklere å kontrollere, det ligger pent inntil veggene og sklir ikke hvis du sikrer det med et par stykker teip i hjørnene, og der to lengder av malefilten overlapper hverandre.

Søler du på filten, suger den malingen til seg, slik at du ikke tråkker maling opp under skoene.

Alternativt kan du bruke avdekningspapp, som også kan kjøpes i fargehandelen.

Riktig rull ruller malingen på i en fei

Med et sortiment som dette er du godt oppdekket når du skal rullemale.

Med fire gode maleruller kan du løse stort sett alle oppgaver som krever rull. Maleren anbefaler en tykk rull, som effektivt kan male veggen, en strukturrull, hvis du vil tilføre malingen litt effekt (struktur), en liten tykk rull til kanter og mindre veggstykker, og endelig den lille fine lakkrullen når du skal male glatte flater.

Det er viktig at malerullen kan suge mye maling, og at den suger i hele rullens lengde. Noen billige ruller suger ikke maling ute i endene. Det kan gi et dårlig resultat, fordi det blir vanskelig å male jevnt.

Når du skal rengjøre rullene, skal du ha all malingen ut av dem, ellers tørker de inn. Det krever en hel del vann med påfølgende gnikking. For den profesjonelle maleren ender det ofte med at rullen blir kassert etter bruk.

Merk opp til borden

1

Strek opp langs et vater. Du kan velge å tegne streken helt i lodd, eller holde samme avstand til veggen (som kan være skjev) hele veien. Vi velger streken i lodd og cirka 10 cm avstand til veggen.

2

Sett teip langs streken. Er veggen kledd med strie med struktur, skal du sørge for å trykke fast teipen skikkelig. Ellers renner malingen ned bak teipen.

3

Mal med den malingen borden skal ha. Ettersom veggen rundt er hvit, er det denne fargen som det skal males med langs teipkantens innerside og inn på teipen. Deretter skal malingen tørke.

Mal veggen

1

Mal deretter med den fargen veggen skal ha. Mal langs teipkanten. Du må gjerne male på teipen, men selvsagt ikke ut på den hvite veggen.

2

Mal langs kantene med en liten rull hvis du er sikker på at du kan holde deg innenfor teipkanten. Ellers må du ty til penselen som ovenfor.

3
  • Mal først hele veggen med opp-og nedadgående bevegelser.
  • Kjør så etter, frahøyre mot venstremed rullen uten å dyppe den i maling først.
  • For å unngå for mye maling langs kanten, glatter du ut langs fotlisten med en pensel etter at du har rullet på tvers.

Fjern teipen

1

Fjern teipen forsiktig før malingen er helt tørr. Pass på ikke å kline blå maling ut på den hvite delen av veggen.

2

Så rett blir det. Kanten mellom de to fargene er fullkommen rett.

VIKTIG! De vannrette linjene krever at teipen slutter helt tett mot veggen, slik at malingen ikke kan renne bak teipen.

Mal fotlistene

1

Vask fotlisten med en grytesvamp. Ved å bruke den grønne og grove siden når du vasker med grunnrens, sliper og vasker du i én og samme gang.

2

Mal fotlisten med grunnings-maling. Bruk en mindre pensel som passer til fotlistens bredde.

TIPS: En sparkel stikkes inn under fotlisten; det skjermer gulvet mot malingsdrypp.

3

Sparkle spikerhull og hakk. Det er enklest å se hull og ujevnheter når grunningen er påført og tørr.

4

Slip fotlisten når sparkelen er tørr. Bruk fint slipepapir, for eksempel korn 240, og slip bare ganske lett.

5

Mal overkanten uten å bruke maskeringsteip. Hvis du altså våger, og har en veldig god pensel.

VIKTIG! Hvis du maskerer mot veggen, skal du lukke teipen med veggmalingen.

6

Hold en millimeters avstand til veggen. Maleren styrer med lillefingeren. Du trenger nok litt trening, før du kaster deg over en nymalt stue.

Velg riktig teip til maskeringen

Maskeringsteip fås i flere bredder og flere kvaliteter. Skal du male en bord, skal du velge en teip som kleber godt, slik at malingen ikke kan renne bak.

Malerteip eller maskeringsteip kan fås i flere varianter. Dels er bredden forskjellig, avhengig av hva du skal maskere, dels er det - mer avgjørende - forskjell på om teipen kan tåle å bli utsatt for sollys. En uv-bestandig teip, som kan være blå eller gul, kan du ha sittende i sollys inne eller ute i flere dager uten noen problemer.

Det gjelder ikke den ofte noe billigere ikke-uv-bestandige varianten, som normalt er hvit. Den vil brenne fast i løpet av et par dager, og da er den nesten umulig å få av.

Mal alle deler av rommet i riktig rekkefølge

Hvis du har planer om å male for eksempel hele dagligstuen, skal du gjøre det i riktig rekkefølge. Ellers ender du fort med å kline på de flatene du allerede har malt. Start øverst, og jobb deg nedover:

• Start med rengjøringen: Vask treverket (fotlister, panel, omramminger, mv.) med grunnrens.
• Dekk gulv, møbler, kontakter mv. i det omfanget du finner det nødvendig.
• Slip treverket, altså typisk fotlister, omrammimnger og panel. Vask deretter av slipestøvet med rent vann.
• Start med å male taket og deretter veggene. Når det er gjort, skal du fjerne avdekkingen og få vekk alt støv før du fortsetter med listene.
• Nå kan du ta fatt på fotlister og omramminger og unngå å virvle opp støv og skitt på de nymalte veggene. I forhold til treverk er det generelt viktig at du sørger for å få vasket flatene før du sliper. I motsatt fall kan du komme til å slipe skitt inn i treets overflate, og det klarer du ikke å vaske av igjen. Så vask før du sliper.

Rekkefølgen er viktig når du skal male både vegger og tak.

Sørg for å male hele veggen før malingen tørker

Prinsippet med å male “vått i vått” er spesielt viktig når du maler store flater, for eksempel en vegg. Du skal rulle i opp- og nedadgående bevegelser og bevege deg fra en side til en annen, for eksempel fra høyre til venstre. Men malingen må ikke tørke før du er helt ferdig. Deretter ruller du etter, som maleren anbefaler, med en rull uten ekstra maling på for å slette eventuelle spor i malingen. I prinsippet maler du i den rekkefølgen som vi har vist på bildet over.

Mal så sant det er mulig i tallenes rekkefølge, slik at malingen ikke rekker å tørke før du er ferdig med å rulle over et område av veggen.

Akkurat nå leser andre ...