Pakkgarn: Slik får du helt tette sammenføyninger

Når du skjøter vannrør, skal de være HELT tette før du setter på vanntrykk. Grove rør til for eksempel sentralvarmen krever tetting, og det er kun én riktig løsning: pakkgarn og pakksalve. Bruker du det riktig, slipper du både drypping og vannskader.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 minutter
Pris
130 kroner
Pakkgarn

Pakkgarn er den sikreste veien til vanntette sammenføyninger av rør.

Intro

Alle rør som transporterer vann i hjemmet ditt, skal selvfølgelig være tette. Helt tette. Vann finner vei ut av selv den minste lille sprekk – særlig når det er lukket inne i et rør med flere bars trykk på.

Vannrørene til armaturer er utstyrt med gummipakninger nettopp av den grunn. Det samme er tilkoblinger til vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og annet.

Men grove, galvaniserte vannrør, som for eksempel brukes i forbindelse med sentralvarme, har ikke den typen tetninger. Her skal du selv sørge for at de holder tett når du har skrudd dem sammen.

Du kan bruke gjengeteip, som kan virke som en enkel og uproblematisk løsning. Men spør du en rørlegger som jobber med det til daglig, er det kun én sikker vei til tette rør: pakkgarn.

Problemet med teipen er blant annet at den ikke tåler at du skrur ting tilbake igjen under monteringen. Og ofte må det nettopp skrus litt frem og tilbake for å få alt til å passe. Bruker du pakkgarn, er ikke det noe problem.

Veiledning

01
Lag en tett skjøt med garn og salve 6 Trinn

Pakkgarn og pakksalve går hånd i hånd: Garnets fine tråder vikles rundt gjengene på røret, deretter smøres det pakksalve utenpå.

Salven er en myk masse av mineraler og olje, som sammen med pakkgarnet tetter skjøtene slik at de blir fullkomment vanntette og holder seg tette.

For at pakkgarnet ikke skal dreie rundt på gjengene, kan du begynne med å risse gjengene med et baufilblad.

Pass på ikke å legge et for tykt lag garn. Det blir bare presset vekk når du skrur sammen delene.

1

Begynn med å risse gjengene. På den måten unngår du at pakkgarnet følger med rundt når du vikler det rundt røret.

2

Vikle et stykke pakkgarn rundt gjengene. Det skal ligge som et tynt lag jevnt over alle gjengene. Blir laget for tykt, blir det presset av når du skrur sammen delene.

3

Nå ligger garnet som det skal: i et jevnt lag som dekker gjengene.

4

Legg pakksalve på pakkgarnet i et jevnt, tynt lag. Salven sørger for ytterligere tetting. Salven er godkjent til bruksvann, så den er helt ufarlig å få på fingrene.

5

Når salven er smurt fint ut, er du klar til å sette sammen rørene.

6

Nå kan du skru røret sammen med en bøy, et T-stykke eller noe annet. Delen du skrur på skal kunne komme inn over starten på gjengene, ellers er laget for tykt.

Materialer

  • Pakkgarn
  • Pakksalve

Tidsforbruk

Få minutter.

Pris

Cirka 130 kroner for en liten pakke med garn og salve.

Vanskelighetsgrad

Følg instruksjonene her, så er dette en helt enkel oppgave.

Video

Rip opp gjengene før hamp

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Rørlegger